Odsjek za DDD, sanitarni nadzor i uzorkovanje Odjela za epidemiologiju zaraznih i nezaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ pruža usluge edukacije zaposlenika u cilju osposobljavanja istih za siguran rad s hranom.
Navedene edukacije kategorizirane su kroz četiri stupnja složenosti te po opsegu teorijskog i praktičnog materijala koji se razrađuje, a ovisno o potrebi komitenata:
- Osnovni pojmovi u okviru sigurnosti hrane, važeća zakonska regulativa, prava i obveze subjekata koji rade s hranom
- Dobra higijenska praksa (DHP) i dobra proizvodna praksa (DPP) te praktična primjena evidencijskih obrazaca sukladno važećim nacionalnim Vodičima,
- Specifičnosti pojedine vrste objekta ovisno o kategoriji rizika i primjene HACCP načela i dokumentacije (planova, evidencijskih obrazaca) u dotičnom objektu
- Metodologija izrade cijele HACCP studije.
Programi edukacija se izrađuju sukladno potrebama i specifičnostima samog objekta te postojećim razinama znanja zaposlenika. Plan edukacije zaposlenika sadrži sljedeće teme koje se u sklopu edukacija razrađuju prema ranije utvrđenom trajanju i složenosti tečaja:
- Poznavanje trenutno važećih zakona i pravilnika iz područja koji reguliraju zdravstvenu ispravnost hrane i sanitarno-tehničkih uvjeta subjekata u poslovanju s hranom
- Poznavanje uvjeta za sprječavanje bolesti uzrokovanih hranom (preduvjetni programi, uvjeti manipuliranja i skladištenja hrane)
- Vrste opasnosti u procesu rada s hranom
- Karakteristike patogenih mikroorganizama
- Poznavanje principa HACCP sustava
- Uloga i važnost ljudskog faktora za održavanje HACCP sustava
- Postupci s nesukladnim proizvodom (prijem, tijekom rada)
- Poznavanje rada s mjernim uređajima (termometri) i tzv. brzim testovima (oksidacija ulja, organsko onečišćenje)
- Poznavanje preventivnih i korektivnih mjera u procesu proizvodnje hrane
- Osobna higijena zaposlenika
- Poznavanje mogućih utjecaja samog radnika na zdravstvenu ispravnost hrane
Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nudi i tzv. „in house“ seminare u sjedištu objekta, za unapređenje poslovanja s hranom primjenom načela DHP, DPP, HACCP-a, ISO 22000, i dr., a sve prema prethodnom dogovoru.
Detaljan program edukacije možete pronaći ovdje.