Search
Search
Close this search box.

TROVANJE HRANOM

Trovanje hranom nastaje najčešće unutar 1 do 36 sati od konzumacije zagađene hrane, a od simptoma mogu se javiti visoka tjelesna temperatura, mučnine, bolovi i nelagoda u trbuhu, nadutost, proljevi, povraćanja i loše opće stanje. Trajanje simptoma varira ovisno o uzročniku, a može biti od 1 do 10 dana.

Kod crijevnih zaraznih bolesti inkubacija može varirati, ovisno o uzročniku, od nekoliko sati do 7 dana.

UZROČNICI TROVANJA

Od uzročnika možemo izdvojiti bakterije i njihove toksine (najčešće izolirane u stolicama su Salmonelle, Campylobacter, Escherichia coli), te viruse (rota, adeno i norovirus). Također uzročnici probavnih tegoba mogu biti i paraziti (crijevne protozoe) kao što je npr. Giardia lamblia.

Od bakterija bi izdvojili Salmonellu, koja je u ljetnim mjesecima dosta čest uzročnik proljeva i gastrointestinalnih tegoba. Treba biti oprezan kod konzumacije jela koja sadrže jaja, kremastih kolača, mesa, raznih umaka, majoneza (naročito domaće), te nedovoljno termički obrađenog meso. Salmonelle se često nalaze na ljusci jaja te prilikom rukovanja s jajima treba i to imati na umu.

INKUBACIJA

Inkubacija je kratka (od 12 do 36 sati najčešće) a simptomi uključuju visoku temperaturu, jake proljeve, povremeno povraćanje i opća slabost. Trajanje bolesti je najčešće kratko, nekoliko dana, ali može potrajati i duže, 7-10 dana.

Od ostalih bakterijskih uzročnika možemo spomenuti Staphylococcus aureus koji se često nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa. Kada dospije u hranu stafilokok stvara otrov otporan na temperaturu. Trovanje se često događa pri konzumiranju sladoleda.

Od virusa treba spomenuti Norovirus koji je veoma zarazan i širi se putem hrane i vode, ali i putem tjelesnih izlučevina. Inkubacija je kratka, bolest nastupa naglo i eksplozivno uz proljeve i povraćanja, ali brzo i prolazi (1-2 dana).

PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE I SMANJENJE RIZIKA OD TROVANJA HRANOM I LJETNIH PROLJEVA:

  1. Redovito i temeljito pranje ruku
  2. Hranu dobro termički obraditi
  3. Dobro oprati voće i povrće
  4. Hranu ne držati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata
  5. Sve namirnice koje se odmah ne pojedu skladištiti u frižideru i konzumirati ih čim prije
  6. Održavati čistoću površina na kojima se priprema i konzumira hrana
  7. Odvojiti kuhane namirnice od sirovih namirnice
  8. U slučaju pojave simptoma bolesti, ostati kod kuće do ozdravljenja i javiti se svom liječniku koji će procijeniti potrebu za terapijom i daljnjom obradom.

ARHIVA NOVOSTI

ONEČIŠĆENJE MORA U IČIĆIMA

Na plaži Ičići 14. kolovoza 2024. provedeno je dodatno ispitivanje morske vode, nakon dojave o onečišćenju mora. Na početku plaže

TROVANJE HRANOM

Trovanje hranom nastaje najčešće unutar 1 do 36 sati od konzumacije zagađene hrane, a od simptoma mogu se javiti visoka

Skip to content