Search
Search
Close this search box.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA HEPATITISA

U srijedu, 26. srpnja održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa kojoj su prisustvovali Andrea Petaros Šuran, dr.med. spec. epidemiologije, zamjenica voditelja Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti, Irena Slavuljica, dr.med., izv.prof.dr.sc., predstojnica Klinike za infektologiju KBC Rijeka, Aleksandra Marković, dipl.teolog, predsjednica Udruge Hepatos Rijeka te Renato Prnjak, član Udruge Hepatos Rijeka.

Svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija pokreće kampanju s prigodnim sloganom, a ovogodišnji glasi “Jedan život, jedna jetra”. S obzirom na to da virusni hepatitisi i dalje predstavljaju važan javnozdravstveni problem, glavni cilj Svjetske zdravstvene organizacije je eliminacija virusnih hepatitisa i smanjenje novih infekcija za 90% do 2030. godine. Andrea Petaros Šuran objasnila je kako se taj cilj može postići edukacijom, testiranjem i prevencijom te da Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u tome pomaže nudeći besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje i savjetovanje.

Do srpnja 2023. ukupno su testirane 153 osobe, među kojima nitko nije bio pozitivan na hepatitis B, dok je samo jedna osoba bila pozitivna na hepatitis C. Osim u Zavodu, testiranja se provode u Udruzi Hepatos. Udruga, pored besplatnog i anonimnog testiranja, nudi savjetovanje i psihosocijalnu podršku oboljelima. Predsjednica Udruge Aleksandra Marković kazala je kako je od 2010. godine do danas testirano 1712 osoba te da se, osim u prostorima Hepatosa, vrše i terenske akcije testiranja.

Hepatitis B i C najčešći su oblici hepatitisa, a nerijetko se javljaju bez klinički manifestacija, odnosno simptomi su blagi, nespecifični ili u potpunosti izostaju. Prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest mogu napredovati i dovesti do kroničnog oštećenja jetre, ciroze, karcinoma i zatajivanja jetre. Stoga je neizmjerno važno postaviti pravovremenu dijagnozu. Predstojnica Klinike za infektologiju KBC Rijeka Irena Slavuljica naglasila je kako je u posljednjih desetak godina učinjen strahovit iskorak u dijagnostici i liječenju virusnih hepatitisa te da čak 97% bolesnika postiže kompletno izlječenje.

Tijekom ovog tjedna testiranja će se provoditi svakodnevno od 13:00 do 15:00 sati – od ponedjeljka do srijede u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, dok će u četvrtak i petak biti organizirana u prostorima Udruge Hepatos Rijeka.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content