Search
Search
Close this search box.

Važne informacije o programu koji spašava život

Mjesec svjesnosti o prevenciji raka debelog crijeva

PROGRAM KOJI SPAŠAVA ŽIVOT

U mjesecu svjesnosti o prevenciji raka debelog crijeva donosimo Vam nekoliko važnih informacija o provedbi Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Vaše je zdravlje u vašim rukama!

Tko je uključen u Program?

U Program su uključene zdrave osobe oba spola dobi 50 do 74 godine s prosječnim rizikom za razvoj raka debelog crijeva. Prosječan rizik znači da nemate pojačan rizik (npr. osobe oboljele od nasljedne obiteljske polipoze, upalnih bolesti crijeva, pojava bolesti u obitelji i slično.), jer ako imate povišen rizik morate se kontrolirati po preporuci liječnika koji vas prati. Ako imate bilo koje simptome koji bi mogli upućivati na bolest crijeva, ne čekajte poziv za Program, već se odmah javite svom obiteljskom liječniku.

Kako se provodi program?

Svake dvije godine na svoju kućnu adresu dobit ćete poziv za uključivanje u Program s osnovnim informacijama o Programu i letkom na kojem su objašnjeni rizici za nastanak raka debelog crijeva, simptomi bolesti i načini prevencije. Ne čekajte, odazovite se na pozivno pismo! Nakon odaziva na kućnu adresu Vam dolaze testovi za otkrivanje nevidljive krvi u stolici (okultno krvarenje). S testovima dobivate svu opremu i detaljne upute kako uzeti uzorke stolice i kako testove poslati poštom natrag u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Program je prilagođen Vama! Uzorke uzimate u udobnosti svoga doma, pretraga je neinvazivna i za Vas potpuno bez rizika, gubitka vremena i financijskog troška. Testovi su visoko specifični, vrlo kvalitetni i prilagođeni slanju uzoraka poštom.

Zašto se stolica testira na okultno krvarenje?

Pojava okultne (prostim okom nevidljive) krvi u stolici rani je simptom raka debelog crijeva. Pojavljuje se prije ostalih simptoma poput bolova u trbuhu, opstipacije ili promjena u pražnjenju stolice, osjećaja nepotpunog pražnjenja crijeva i sl. Rak želimo otkriti u toj ranoj fazi (kada još nema vidljivih simptoma) jer je tada u visokom postotku izlječiv, potrebno je manje agresivno liječenje i bolja je kvaliteta života bolesnika nakon izlječenja.

Ako Vam se pojavi vidljiva krv u stolici ne čekajte poziv, već se odmah obratite svom izabranom liječniku!

Što nakon slanja testova?

Kada stignu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vaši se testovi obrađuju i ako je samo jedan uzorak (od ukupno 12) pozitivan, dobit ćete pismeni i telefonski poziv da se odazovete na kolonoskopiju u KBC Rijeka. Kolonoskopijom se postavlja konačna dijagnoza. Pozitivan test (pojava nevidljive krvi u stolici) ne znači da imate rak! Uzrok pojave krvi u stolici može biti potpuno dobroćudan, npr. hemoroidi. Na kolonoskopiju ćete biti naručeni u najkraćem mogućem vremenu, besplatno, bez uputnice i bez čekanja. Umjesto uputnice na kolonoskopiju idete s kupovnicom koju dobivate poštom, zajedno s kupovnicom za lijek potreban za čišćenje crijeva kao priprema za kolonoskopiju.

Ako nakon slanja testova ne dobijete povratni poziv iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ znači da su Vam uzorci negativni i nije potrebno nikakvo daljnje postupanje, već ćete za dvije godine ponovno dobiti poziv za sudjelovanje u Programu.

Za bilo koji upit u vezi Nacionalnog preventivnog programa rano otkrivanje raka debelog crijeva nazovite besplatni broj telefona 0800 2000 41 svaki radni dan od 9.00 do 12.00 sati.

Odazovite se na poziv! Ranim otkrivanjem bolesti postiže se izlječenje!

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content