Search
Search
Close this search box.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC).

Ovaj datum služi kao podsjetnik na stalne napore u borbi protiv raka i smanjenje njegova utjecaja na pojedince i zajednice diljem svijeta.


U 2020. je u Europskoj uniji od te bolesti oboljelo 2,7 milijuna, a bitku s njom izgubilo 1,3 milijuna ljudi. Svake godine preko 25 000 osoba u Republici Hrvatskoj dobije dijagnozu neke od zloćudnih bolesti, što čini značajan nacionalni javnozdravstveni problem.

Smrtnost osoba oboljelih od raka u PGŽ u 2021. godini bila je 1130 stanovnika, od toga najveći udio čine rak pluća i rak debelog crijeva; kod žena su iduća dva najčešća sijela rak dojke i genitalnih organa.  

Rak na svakog utječe na neki način. Dijagnoza raka teško pogađa oboljele, no ozbiljno utječe i na njihove obitelji i prijatelje.    

Kampanja pod sloganom „Close the care gap“ (hrv. „Zatvorimo jaz u skrbi“) obilježava se u razdoblju 2022. – 2024. te se njome nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskom statusu, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u onima s niskim dohotkom.

Zahvaljujući ranom otkrivanju i sve modernijim načinima  liječenja, veliki broj osoba s rakom živi dugi niz godina. Kako i u ostatku Hrvatske i u Primorsko – goranskoj županiji provode se Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja malignih bolesti; Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke te Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva – ODAZOVITE SE NA POZIV!


EUROPSKI KODEKS PROTIV RAKA (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem informiranja ljudi što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka:


12 načina za smanjenje rizika od raka

 1. Nemojte pušiti! Ne uživajte duhanske proizvode.

 2. Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

 4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

 5. Hranite se zdravo – jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća. Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića. Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10. Za žene – dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv –  hepatitisa B (za novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV).

12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka – debelog crijeva, dojke i vrata maternice.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content