Search
Search
Close this search box.

STREPTOKOKNE BOLESTI U PGŽ

U Primorsko-goranskoj županiji bilježimo učestaliju pojavu streptokoknih bolesti, tako je od početka godine do sada, u nešto više od mjesec dana, zabilježeno 49 slučajeva angine i 34 slučaja šarlaha, dok je, za usporedbu, u cijeloj 2022. prijavljena 141 angina i 109 šarlaha, a u 2021. 34 angine i 10 šarlaha.

STREPTOKOKNA ANGINA

Streptokokna angina je upala ždrijela koja je uzrokovana beta hemolitičkim streptokokom grupe A. Najčešće obolijevaju djeca, ali je česta i među odraslom populacijom. Većinom se bolest javlja u zimskim mjesecima, kasnu jesen ili rano proljeće.

Prijenosi se kapljičnim putem, kihanjem, kašljanjem, govorom, dodirom. Inkubacija je kratka, do 3 dana. Simptomi nastaju naglo, a tu su visoka temperatura, grlobolja, otežano gutanje, umor, glavobolja i često se nađu povećani limfni čvorovi na vratu. Kod angine, za razliku od šarlaha, nema pojave osipa po tijelu.

Komplikacije su moguće, međutim uz pravovremenu antibiotsku terapiju, one su rijetke. Od komplikacija treba spomenuti upalu srednjeg uha, upalu sinusa, peritonzilarni apsces, reumatsku vrućicu (upala srčanog mišića uz upalu zglobova) te glomerulonefritis (upala bubrega).

ŠARLAH

Šarlah (scarlatina) je zarazna bolest uzrokovana beta hemolitičkim streptokokom grupe A koji izlučuje pirogene toksine i uzrokuje tipičnu kliničku sliku od koje najčešće obolijevaju djeca između 2. i 10. godine života, većinom tijekom jeseni i zime kada se duže boravi u zatvorenim prostorima.

Prenosi se kapljičnim putem, a inkubacija je 3-5 dana. Beta hemolitički streptokok grupe A uzrokuje različite kliničke sindrome, od infekcija sluznice ždrijela (tonzilofaringitis), uha, kože (impetigo) koje su većinom blage do težih infekcije potkožnog tkiva s nekrozom.

Bolest je karakterizirana simptomima povišene temperatura, grlobolje, glavobolje, povraćanja i osipa koji se javlja drugi do treći dan od prvih simptoma. Prvo se javlja na vratu te se onda širi prema trupu i ekstremitetima. Uz pojavu osipa jezik postaje karakteristično malinast (i po boji i po izgledu). Osip traje 4-7 dana nakon čega se koža počinje ljuštiti.

Važno je brzo postaviti dijagnozu i započeti s liječenjem antibiotskom terapijom kako bi se skratilo vrijeme trajanja bolesti, spriječile komplikacije te klinička slika bila blaža.

Od šarlaha je moguće oboljeti više puta.

PREVENCIJA

U prevenciji bolesti je vrlo važno provoditi i opće higijenske mjere, kao što su učestalo pranje ruku, respiratorna higijena kod kihanja, kašljanja i brisanja nosa. Također je potrebno dobro očistiti i dezinficirati sve predmete s kojima je oboljela osoba došla u kontakt te prozračivati prostor.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content