Search
Search
Close this search box.

PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA ZAJEDNIČKIM SNAGAMA  

  Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing, uz prisustvo zamjenice prim. Nataša Dragaš – Zubalj, dr.med. i voditeljice Odjela za javno zdravstvo prim. Helena Glibotić-Kresina, dr.med., održao je niz sastanaka s predstavnicima udruga s područja Primorsko-goranske županije s ciljem planiranja daljnje suradnje u smjeru unapređenja zdravlja građana.

Sastanci su održani s predstavnicima Društva ILCO Rijeka, Udruge žena operiranih dojki Nada-Rijeka i Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Prezentirali su ideje za kvalitetniju realizaciju preventivnih programa na području naše županije, ali i izazove s kojima se susreću u radu.

Invalidsko društvo ILCO Rijeka okuplja osobe operirane od raka crijeva. Ukoliko se na vrijeme otkrije, može se uspješno liječiti, kao i rak mokraćnog trakta. Upravo su preventiva i edukacija izuzetno bitni i prvi korak ka spašavanju života. Predsjednik društva Ognjan Peleš ističe nužnost poboljšanja nacionalne baze podataka, koja ima puno nedostataka, kako bi se bolje pratio poziv i odaziv na preventivne preglede.

Iz udruge operiranih žena od raka dojke Nada-Rijeka, Miranda Zakarija i Dijana Glavić zahvalile su na dosadašnjoj izuzetno dobroj suradnji koju ostvaruju sa NZZJZ PGŽ no i tu postoji mjesta za rast i razvoj. Ideja ne manjka, kao ni kreativnosti kod njihovih članica. Ravnatelj je najavio kako će se u rujnu organizirati edukativna predavanja „Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“ za djelatnice Zavoda. Korak je to koji bi trebale pratiti i ostale tvrtke. Od raka dojke danas obolijevaju sve mlađe žene, a samopregledi i pregledi nisu rezervirani isključivo za žene, trebaju se pregledavati i muškaraci, naglašeno je.

Iz Lige protiv raka PGŽ kreće inicijativa za organiziranjem tribine na temu Prava i mogućnosti pacijenata jer se upravo u tom segmentu često gubi dragocjeno vrijeme u liječenju. Sve udruge i društva bore se i sa financijskim problemima te prostorom za koji plaćaju najam, a time njihove aktivnosti imaju ograničenja. Samim time NZZJZ PGŽ razvio je partnerske odnose u zajedničkom cilju edukacije stanovništva i poboljšanju zdravlja, a činit će to i dalje. Nova vremena traže i suvremene pristupe te će se zajedničkim snagama krenuti još snažnije u promotivne aktivnosti u sinergiji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja PGŽ i HZZO-om, a sve s ciljem što većeg odaziva građana na preventivne preglede i ostale javnozdravstvene programe i projekte.


ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content