Preporučeno cijepljenje protiv HPV-a

Sukladno Provedbenom programu imunizacije, kojeg možete naći na ovoj poveznici, preporučeno je cijepljenje protiv HPV-a učenicima 8.r. OŠ, koji se na cijepljenje pozivaju u grupama ( razredni odjeli), no kako je cjepivo registrirano od 9 godine nadalje, isto se preporuča i ostalim dobnim skupinama do 25 godine starosti, pa se učenici ili studenti mogu javiti svojim nadležnim školskim/studentskim liječnicima u Primorsko-goranskoj županiji na cijepljenje. Popis s kontaktima se nalazi OVDJE.


U Hrvatskoj smo s cijepljenjem započeli 2008.g, a od 2015.g je cjepivo preporučeno i djevojkama i mladićima, što nije slučaj u svim zemljama svijeta.

OVDJE možete naći detalje o cjepivu.

Cjepivo protiv HPV-a prevenira određene oblike raka ( rak vrata maternice, rak anusa, rak penisa, rak orofaringelane regije…), ali i dobroćudne kronične promjene koje se teško liječe, kao što su papilomi u anogenitalnoj ili orofaringealnoj regiji.


Mnoga znanstvena i stručna istraživanja kroz različite studije (npr. Švedska studija) su pokazala neupitnu učinkovitost cjepiva u prevenciji benignih i malignih promjena.

S obzirom da je pandemija COVID tijekom zadnje dvije godine zaustavila redovit protok informacija te da neke nisu došle do djece i mladih kao i njihovih roditelja, ovo je prilika da se isto nadoknadi.


Stoga se odazovite pozivu i iskoristite pravo na cijepljenje protiv raka!

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content