Search
Search
Close this search box.

Preporučeno cijepljenje protiv HPV-a

Sukladno Provedbenom programu imunizacije, kojeg možete naći na ovoj poveznici, preporučeno je cijepljenje protiv HPV-a učenicima 8.r. OŠ, koji se na cijepljenje pozivaju u grupama ( razredni odjeli), no kako je cjepivo registrirano od 9 godine nadalje, isto se preporuča i ostalim dobnim skupinama do 25 godine starosti, pa se učenici ili studenti mogu javiti svojim nadležnim školskim/studentskim liječnicima u Primorsko-goranskoj županiji na cijepljenje. Popis s kontaktima se nalazi OVDJE.


U Hrvatskoj smo s cijepljenjem započeli 2008.g, a od 2015.g je cjepivo preporučeno i djevojkama i mladićima, što nije slučaj u svim zemljama svijeta.

OVDJE možete naći detalje o cjepivu.

Cjepivo protiv HPV-a prevenira određene oblike raka ( rak vrata maternice, rak anusa, rak penisa, rak orofaringelane regije…), ali i dobroćudne kronične promjene koje se teško liječe, kao što su papilomi u anogenitalnoj ili orofaringealnoj regiji.


Mnoga znanstvena i stručna istraživanja kroz različite studije (npr. Švedska studija) su pokazala neupitnu učinkovitost cjepiva u prevenciji benignih i malignih promjena.

S obzirom da je pandemija COVID tijekom zadnje dvije godine zaustavila redovit protok informacija te da neke nisu došle do djece i mladih kao i njihovih roditelja, ovo je prilika da se isto nadoknadi.


Stoga se odazovite pozivu i iskoristite pravo na cijepljenje protiv raka!

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content