Search
Search
Close this search box.

Pranje ruku – prvi korak u prevenciji infekcija

Budimo čuvari našeg zdravlja, 5. svibnja cijeli svijet podsjeća na važnost higijene ruku – prvog koraka u prevenciji infekcija.

Znamo da je pravilna higijena ruku (pranje ruku i utrljavanje alkohola) jednostavan i najdjelotvorniji način u prevenciji pojave i  širenja infekcija (naročito infekcija dišnih puteva, crijevnih  infekcija) što se pokazalo kao izuzetno važna mjera i u pandemiji bolesti COVID-19. Pravilnom higijenom ruku štitimo sebe i okolinu od štetnih mikroorganizama.

Zdravstveni djelatnici provođenjem higijene ruku štite pacijente od štetnih mikroorganizama koje nose na svojim rukama ili su prisutni na koži pacijenata. Čiste ruke spašavaju ljudske živote, a higijena ruku je izuzetno važan alat u sprečavanju širenja rezistentnih bakterijskih sojeva koji predstavljaju veliki problem u društvenoj zajednici i bolničkoj sredini. Vrlo jednostavno i učinkovito, PRANJEM RUKU ČUVAMO ZDRAVLJE.

Pravilno pranje ruku je toplom tekućom vodom i sapunom. Mokre ruke dobro nasapunajte i energično trljajte najmanje 20 sekundi, dobro isperite i obrišite ruke čistim ručnikom ili papirnatim ubrusom. Prljavim rukama otvorili ste slavinu te je nakon pranja zatvorite laktom ili ubrusom.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content