Search
Search
Close this search box.

Obilježen „Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti“ – 2024.

U četvrtak, 15. veljače 2024. godine u OŠ-SE „Gelsi“ obilježen je „Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti“ te je održana javnozdravstvena akcija „Djeca za djecu“.

Obilježavanje je održano u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s OŠ-SE „Gelsi“, Udrugom Portić te KBC-om Rijeka uz podršku Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti dječjeg života te skretanja pozornosti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv zloćudnih bolesti.

Obilježavanju su uz predstavnike učenika OŠ-SE „Gelsi“  prisustvovale organizatorica akcije – djelatnica NZZJZ PGŽ i dugogodišnja teta pričalica Nevenka Vlah, univ.mag.sanit.publ., prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med. – voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ, ravnateljica OŠ-SE „Gelsi“ Gloria Tijan, predsjednica Upravnog odbora Udruge Portić Vlasta Tibljaš te Lucija Ružman, dr. med. specijalistica pedijatrije s užom specijalizacijom iz pedijatrijske hematologije i onkologije KBC-a Rijeka.

U sklopu akcije „Djeca za djecu“, u cilju razvoja empatije vršnjaka prema oboljeloj djeci, učenici iz OŠ-SE „Gelsi“ izradili su likovne radove na temu radosti, igre i zajedništva koji će se izložiti na Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida. Dio radova su učenici nižih razreda OŠ-SE „Gelsi“ predali predstavnici Klinike za pedijatriju, dok će drugi dio 17. veljače u Dječju bolnicu Kantrida odnijeti članovi Udruge Portić, odnosno tete i barbe pričalice u sklopu redovnog odlaska na čitanje priča te predstavnici OŠ-SE „Gelsi“ i NZZJZ PGŽ.

Također, ovom prilikom djelatnica NZZJZ PGŽ Hermina Trošelj, dipl. iur. donirala je Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida, Udruzi Portić i OŠ-SE „Gelsi“ nekoliko autorskih knjiga iz vlastite zbirke „Moj čudesni svijet“.

Prema riječima prim. Helene Glibotić Kresina, dr.med. maligne bolesti u dječjoj dobi nisu česte te se napretkom medicine izuzetno dobro liječe, ali usprkos tome, one su još uvijek drugi vodeći uzrok smrtnosti djece, odmah iza trauma i prometnih nesreća. Maligne bolesti su

javnozdravstveni problem jer osim što predstavljaju, borbu djeteta, predstavljaju i borbu obitelji te društva u cjelini.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content