Search
Search
Close this search box.

Obilježen Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i „Dan mimoza“ – 2024.

U subotu, 27. siječnja 2024. obilježen je 17. „Dan mimoza“ – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, čime se završilo obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Glavni organizator ovog obilježavanja u našoj Županiji i ove godine bila je Liga protiv raka Županije Primorsko-goranske, a aktivnostima su se pridružili i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Dom zdravlja PGŽ, KBC Rijeka, Gradska društva Crvenog križa, Medicinska škola Rijeka, Jadran galenski laboratorij, Primorsko-goranska županija i niz gradova i općina – Rijeka, Opatija, Crikvenica, Delnice, Omišalj, Njivice, M. Lošinj i Rab.

Cilj ove akcije bio je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te općenito brige za vlastito zdravlje.

U subotu, 27. siječnja, od 9,00 do 13,00 sati, na štandovima Lige građanima su se dijelili edukativni materijali (letci, brošure i Narodni zdravstveni list). Za grančice mimoze – simbol ove akcije – građani su mogli donirati svoje dobrovoljne priloge namijenjene redovnom radu Lige protiv raka PGŽ.

Iznimno, u Rijeci se akcija provela dan ranije, u petak 26. 1. 2024. u istom terminu, radi održavanja Dječje karnevalske povorke u subotu.

Rak vrata maternice je po učestalosti četvrti tip raka u ženskoj populaciji u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine oko 604 000 žena u svijetu imalo je dijagnosticiran rak vrata maternice, a oko 342 000 umrlo od te bolesti. U europskoj regiji svake se godine dijagnosticira kod 66 000 žena, dok je smrtni ishod uzrokovan ovom bolešću zabilježen kod oko 30 000 oboljelih.

U Hrvatskoj već duži niz godina bilježimo preko 300 novooboljelih i više od 100 umrlih žena godišnje. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH, u 2020. godini 276 žena oboljelo je od raka vrata maternice (stopa 12,6/100.000). Prema podacima mortalitetne statistike iz baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37% njih bilo mlađe od 60 godina. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo u žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima cijepljenje protiv HPV-a koje služi za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Cijepljenje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake od petog do osmog razreda osnovne škole, te za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti!

Naime, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa! Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test (PAPA-test) kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi.

Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice. Treba podsjetiti da je HPV mogući uzročnik i mnogih drugih oblika raka (usna šupljina i grlo, anus, penis, mokraćni mjehur, maternica i rodnica) radi čega je zaštita od infekcije cjepivom od mnogostruke koristi.

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

  • Educiraj se o svom zdravlju!
  • Zaštiti svoje spolno zdravlje!
  • Cijepi se protiv HPV-a!
  • Za žene: Odlazi redovito na ginekološke preglede!
  • Jedi što više voća i povrća!
  • Redovito se bavi tjelovježbom!
  • Ne puši i ne konzumiraj alkohol!

ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content