Obavijest NZZJZ PGŽ o neuskladnim uzorcima vode za ljudsku potrošnju na području grada Čabra

U četvrtak, 04. svibnja 2023. godine obavljeno je uzorkovanje vode u sklopu monitoringa Ministarstva zdravstva na području grada Čabra – vodoopskrbnog područja kojim upravlja KTD Čabranka.

Mjesta uzorkovanja i bakteriološke neispravnosti vodovodne vode su:

  • Vodovod Čabar  – prerađena voda – prisutnost Cl. perfringens
  • Zona opskrbe  Gorači – utvrđena prisutnost enterokoka, E. Colli, koliformne bakterije
  • Zona opskrbe Hrib – utvrđena prisutnost enterokoka, koliliformne bakterije
  • Zona opskrbe  Sokoli – utvrđena prisutnost koliformnih bakterija
  • Zona opskrbe Žagari – utvrđena prisutnost enterokoka, koliformnih bakterija, E. colli, Cl.     perfringens

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17; NN 39/20 ) zbog bakteriološkog onečišćenja.

S obzirom da postoji rizik za zdravlje ljudi koji bi bez daljnje obrade pili takvu vodu, korisnicima u navedenim zonama opskrbe preporučuje se konzumacija provjereno zdravstveno ispravne vode, pakirane ili iz drugih opskrbnih izvora. Ako se ipak koristi voda iz javnog vodovoda , preporučuje se prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak.

Ovu mjeru je potrebno provoditi dok sanacijom ne bude postignut učinak potvrđen slijedećim negativnim mikrobiološkim nalazom vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrbnog sustava.

O navedenom molim obavijestiti stanovništvo na navedenom području.

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content