NZZJZ PGŽ u sklopu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu započinje s grupama podrške za mlade s Aspergerovim sindromom

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije započinje s grupama podrške djece i mladih s Aspergerovim sindromom.

Prve grupe podrške za adolescente s Aspergerovim sindromom započinju 14. travnja s početkom u 10:30 sati u ambulanti dječjeg i adolescentskog psihijatra koja djeluje pri NZZJZ PGŽ (Studentska 1).

Ova javnozdravstvena aktivnost dio je sustavnih napora NZZJZ PGŽ na području mentalnog zdravlja djece i mladih pa je tako cilj pružiti podršku mladima kako bi se lakše nosili s ovim problemima koje ova dijagnoza donosi, a zahvaća sve psihičke funkcije te traje cijeloga života.

Aspergerov sindrom dio je autističnog spektra, odnosno pervazivnih razvojnih poremećaja koji započinju u djetinjstvu, tipično unutar prve tri godine života te ih karakterizira specifično zaostajanje i otklon u socijalizaciji, komunikaciji, kognitivnom razvoju, stereotipije i poremećaji senzorne integracije. Prevalencija autizma je 1 na 65 djece, odnosno 4,5 puta je učestaliji kod dječaka nego kod djevojčica.

Aspergerov sindrom obilježavaju kvalitativni poremećaj u socijalnoj interakciji uz ograničeni i ponavljajući spektar interesa i aktivnosti, ali ne postoji opći zastoj u razvoju govora i razumijevanja te osobe imaju očuvane kognitivne sposobnosti.


ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content