Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ u sklopu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu započinje s grupama podrške za mlade s Aspergerovim sindromom

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije započinje s grupama podrške djece i mladih s Aspergerovim sindromom.

Prve grupe podrške za adolescente s Aspergerovim sindromom započinju 14. travnja s početkom u 10:30 sati u ambulanti dječjeg i adolescentskog psihijatra koja djeluje pri NZZJZ PGŽ (Studentska 1).

Ova javnozdravstvena aktivnost dio je sustavnih napora NZZJZ PGŽ na području mentalnog zdravlja djece i mladih pa je tako cilj pružiti podršku mladima kako bi se lakše nosili s ovim problemima koje ova dijagnoza donosi, a zahvaća sve psihičke funkcije te traje cijeloga života.

Aspergerov sindrom dio je autističnog spektra, odnosno pervazivnih razvojnih poremećaja koji započinju u djetinjstvu, tipično unutar prve tri godine života te ih karakterizira specifično zaostajanje i otklon u socijalizaciji, komunikaciji, kognitivnom razvoju, stereotipije i poremećaji senzorne integracije. Prevalencija autizma je 1 na 65 djece, odnosno 4,5 puta je učestaliji kod dječaka nego kod djevojčica.

Aspergerov sindrom obilježavaju kvalitativni poremećaj u socijalnoj interakciji uz ograničeni i ponavljajući spektar interesa i aktivnosti, ali ne postoji opći zastoj u razvoju govora i razumijevanja te osobe imaju očuvane kognitivne sposobnosti.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content