Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ sudjeluje u Projektu Riba(r)ija

U subotu 22.11.2022. u Dječjem vrtiću Radost u Crikvenici održao se dio projekta Riba(r)ija podržanog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u kojem sudjeluje Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Nutricionistica NZZJZPGŽ dr.sc. Gordana Kenđel Jovanović, dipl.ing.nutr. održala je radionicu za kuharsko osoblje dječjeg vrtića Radost i njene područne vrtića na temu sigurnosti i kvalitete ribe. Osoblje se upoznalo sa kakvoćom i nutritivnim vrijednostima ribe, zdravstvenim prednostima njene konzumacije te mogućim zdravstvenim rizicima. Raspravilo se o načinima sigurnog rukovanja ribom, ali i o dobrobitima pravilne prehrane koja uključuje konzumaciju ribe.


 To je drugi dio projekta namijenjenog povećanju svijesti o nutritivnim vrijednostima ribe kod djece u dječjim vrtićima. Riba je među namirnicama visoke nutritivne vrijednosti, ali je svojom hranjivosti na samom vrhu zbog značajnih, pozitivnih djelovanja na zdravlje. Zbog toga je konzumiranje ribe od iznimne važnosti za pravilan rast i razvoj djece, jer im omogućuje pravilan razvoj mozga i očiju, koštanog i srčano-žilnog sustava te imuniteta.

Prvi dio projekta uključio je izradu sezonskih jelovnika za dječji vrtić obogaćenih sa 5 mjesečnih raznovrsnih jela od riba. Projekt uključuje i edukativnu radionicu sa odgajateljima na temu važnosti pravilne prehrane i zdravstvenih prednosti konzumacije ribe te o metodama veće konzumacije ribe u prehrani djece koja će se održati uskoro.


U sklopu projekta izraditi će se edukativno-promotivna brošura – riblja kuharica koja će uključivati riblja jela iz jelovnika dječjeg vrtića. Projekt Riba(r)ija će završiti svojom promocijom predstavljanjem roditeljima djece dječjeg vrtića te stanovništvu i gostima grada Crikvenice na proljeće. Promocija će uključivati prezentaciju riblje kuharice, edukativni igrokaz za djecu te radove sa likovno-kreativne radionice za djecu.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content