Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ sudjelovao na 11. Nacionalnoj konferenciji o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Izazovi EUR-a i Schengena

U petak,  7. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Kastva održana je 11. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Izazovi EUR-a i Schengena koja je okupila proizvođačku, znanstvenu i stručnu zajednicu s ciljem sagledavanja odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda.


Na konferenciji su sudjelovali članovi Hrvatskog pčelarskog saveza iz Zagreba i stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručnjaci iz NZZJZ „dr. Andrija Štampar“, a u ime NZZJZ PGŽ pozdravni govor održala je predsjednica Stručnog vijeća NZZJZ PGŽ izv.prof.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj, dipl.sanit.ing.


Na ovoj već tradicionalnoj konferenciji koja svake godine na jednom mjestu okuplja predstavnike primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je razmjenom ideja i informacija pridonio u olakšavanju izazova koji pred Republiku Hrvatsku i pčelarsku zajednicu donosi ulazak u zajednički „Schengenski prostor“ europskog tržišta i uvođenja EUR-a kao nove valute.


NZZJZ PGŽ kao institucija mjerodavna za kontrolu kvalitete i zdravstvenu ispravnost pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina na našem području, naglasak stavlja na aktualnosti vezane uz vrednovanje sigurnosnih značajki pri uporabi pčelinjih proizvoda te brigu o izvornosti i značajki vezanih za sigurnost kako tijekom proizvodnje, tako i prilikom njihove uporabe.


Sigurnost i kakvoća pčelinjih proizvoda te nutrivigilancija i s njom povezani rizici bili su u posebnom fokusu stručnjaka NZZJZ PGŽ i NZZJZ „dr. Andrija Štampar“ te se ovoj temi pridala značajna pažnja s ciljem povećanja sigurnosti proizvodnje i konzumacije pčelinjih proizvoda.


Multidisciplinarnim pristupom stručnjaka iz područja zdravstva, ekonomije i gospodarstva, agronomije, biotehnike te veterine, konferencija je polučila nove spoznaje o različitim aspektima proizvodnje i uporabe, ali i politikama iz domene poslovnog odlučivanja u pčelarstvu.


Prilagodba proizvođača pčelinjih proizvoda EU tržištu i privlačenje hrvatskih potrošača te prepoznavanje njihovih preferencija, imperativ je uspjeha u novim tržišnim uvjetima koji očekuju hrvatske pčelare početkom sljedeće godine.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content