NZZJZ PGŽ obilježava Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba nizom javnozdravstvenih aktivnosti

U suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka te uz podršku Matice umirovljenika, Gradskog društva Crvenog križa Rijeka te jedinica lokalne samouprave PGŽ-e i pripadajućih društava Crvenog križa, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ove godine obilježava Svjetski dan srca (29.9.) te Međunarodni dan starijih osoba (1.10.) nizom javnozdravstvenih aktivnosti, s ciljem podizanja svjesnosti građana o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti te izazovima koje donosi starija životna dob.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca glasi “Koristi srce za svako srce” nalaže promjenu načina razmišljanja i korištenja “srca” za pomoć čovječanstvu, okolišu, ali i samom sebi te usmjerenost na provođenje preventivnih aktivnosti i kampanja usmjerenih na smanjenje oblijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Tema Međunarodnog dana starijih osoba ove godine je vidljivost i doprinos starijih osoba u svijetu koji se mijenja, naglašavajući doprinose žena starije životne u društvu.

U ponedjeljak, 3. listopada NZZJZ PGŽ na riječkom Korzu od 10-12 sati organizira javnozdravstvenu akciju mjerenja visine krvnog tlaka i šećera u krvi te demonstraciju pružanja prve pomoći za laike i demonstraciju vježbanja, a građanima će biti dostupni i savjeti liječnika te nutricionista.

NZZJZ PGŽ organizira i niz javnozdravstvenih akcija u svojim županijskim ispostavama pa tako u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ, u četvrtak 29. rujna od 9-11 sati, organizira mjerenje tlaka u holu zgrade Grada Delnice.

Istog dana, od 8-10 sati, u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ, Udrugom umirovljenika Grada Raba, GDCK Rab te Županijskom bolnicom Insula, NZZJZ PGŽ – Ispostava Rab organizira mjerenje tlaka u Šarengradu.

Mjerenje tlaka na Krku održat će se također 29. rujna, od 10-12 sati, ispred ljekarne. U petak, 30. rujna od 9-11 sati NZZJZ PGŽ – Ispostava Cres, u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ organizira mjerenje tlaka i šećera u krvi na Trgu Frane Petrića u Cresu.

Na Malom Lošinju, u subotu 1. listopada, od 18-19 sati, organizirana je akcija Hodanjem do zdravlja (Veli Lošinj), a akcije mjerenje tlaka i šećera te savjeta u vezi prehrane održat će se u petak 7. listopada, s početkom u 10 sati na Gradskom trgu u Malom Lošinju.

U Opatiji, 6. listopada, u suorganizaciji KŠR Gorovo održat će se nordijsko hodanje za građane, a okupljanje je predviđeno ispred Dvorane Marino Cvetković u 9:30 sati. U slučaju kiše, javnozdravstvene aktivnosti će biti odgođene, a NZZJZ PGŽ će pravodobno obavijestiti građane o novom terminu održavanja.

U skladu s ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana srca i obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba, 7. listopada na Kostrenskoj šetnici, od 11-12 sati, održat će se akcija nordijskog hodanja pod nazivom “Hodaj sa srcem u srcu”, s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti kao zaštitnog faktora zdravlja kroz generacije. U akciji će i sudjelovati učenici OŠ Kostrena i djeca iz dječjeg vrtića Zlatna ribica.

Edukacija i podizanje svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe starije životne dobi svakako je imperativ, ali i cilj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, a javnozdravstvenom tribinom pod nazivom “Aktivni i zadovoljni u trećoj životnoj dobi”, koja će se održati 3. listopada u Gradskoj vijećnici od 11-12 sati, istaknut će se odrednice važnosti kvalitete života i u starijoj životnoj dobi.

U ponedjeljak, 3. listopada, s početkom u 17 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, održat će se panel diskusija “Žena od A do Z: od ambicije do zdravlja” kojoj je cilj podsjetiti javnost na značajnu ulogu koju žene svih generacija imaju u suočavanju s globalnim izazovima i iznalaženje rješenja za boljom vidljivošću njihovog doprinosa razvoju društva. Na panel diskusiji sudjelovat će Marina Medarić, Jagoda Dabo, Jasna Krstović, Karla Mušković, Nađa Berbić, Romana Jerković i Rajka Jurdana Šepić, a moderatorica panela je Ermina Duraj. Za glazbeni broj zadužene su Ana Kabalin i Slađana Čolović.

Lučka uprava Rijeka 29. rujna pridružuje se obilježavanju osvjetljavanjem dizalica na Molo Longu crvenom bojom.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content