Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ obilježava Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba nizom javnozdravstvenih aktivnosti

U suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka te uz podršku Matice umirovljenika, Gradskog društva Crvenog križa Rijeka te jedinica lokalne samouprave PGŽ-e i pripadajućih društava Crvenog križa, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ove godine obilježava Svjetski dan srca (29.9.) te Međunarodni dan starijih osoba (1.10.) nizom javnozdravstvenih aktivnosti, s ciljem podizanja svjesnosti građana o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti te izazovima koje donosi starija životna dob.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca glasi “Koristi srce za svako srce” nalaže promjenu načina razmišljanja i korištenja “srca” za pomoć čovječanstvu, okolišu, ali i samom sebi te usmjerenost na provođenje preventivnih aktivnosti i kampanja usmjerenih na smanjenje oblijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Tema Međunarodnog dana starijih osoba ove godine je vidljivost i doprinos starijih osoba u svijetu koji se mijenja, naglašavajući doprinose žena starije životne u društvu.

U ponedjeljak, 3. listopada NZZJZ PGŽ na riječkom Korzu od 10-12 sati organizira javnozdravstvenu akciju mjerenja visine krvnog tlaka i šećera u krvi te demonstraciju pružanja prve pomoći za laike i demonstraciju vježbanja, a građanima će biti dostupni i savjeti liječnika te nutricionista.

NZZJZ PGŽ organizira i niz javnozdravstvenih akcija u svojim županijskim ispostavama pa tako u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ, u četvrtak 29. rujna od 9-11 sati, organizira mjerenje tlaka u holu zgrade Grada Delnice.

Istog dana, od 8-10 sati, u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ, Udrugom umirovljenika Grada Raba, GDCK Rab te Županijskom bolnicom Insula, NZZJZ PGŽ – Ispostava Rab organizira mjerenje tlaka u Šarengradu.

Mjerenje tlaka na Krku održat će se također 29. rujna, od 10-12 sati, ispred ljekarne. U petak, 30. rujna od 9-11 sati NZZJZ PGŽ – Ispostava Cres, u suradnji s patronažnom službom DZPGŽ organizira mjerenje tlaka i šećera u krvi na Trgu Frane Petrića u Cresu.

Na Malom Lošinju, u subotu 1. listopada, od 18-19 sati, organizirana je akcija Hodanjem do zdravlja (Veli Lošinj), a akcije mjerenje tlaka i šećera te savjeta u vezi prehrane održat će se u petak 7. listopada, s početkom u 10 sati na Gradskom trgu u Malom Lošinju.

U Opatiji, 6. listopada, u suorganizaciji KŠR Gorovo održat će se nordijsko hodanje za građane, a okupljanje je predviđeno ispred Dvorane Marino Cvetković u 9:30 sati. U slučaju kiše, javnozdravstvene aktivnosti će biti odgođene, a NZZJZ PGŽ će pravodobno obavijestiti građane o novom terminu održavanja.

U skladu s ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana srca i obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba, 7. listopada na Kostrenskoj šetnici, od 11-12 sati, održat će se akcija nordijskog hodanja pod nazivom “Hodaj sa srcem u srcu”, s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti kao zaštitnog faktora zdravlja kroz generacije. U akciji će i sudjelovati učenici OŠ Kostrena i djeca iz dječjeg vrtića Zlatna ribica.

Edukacija i podizanje svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe starije životne dobi svakako je imperativ, ali i cilj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, a javnozdravstvenom tribinom pod nazivom “Aktivni i zadovoljni u trećoj životnoj dobi”, koja će se održati 3. listopada u Gradskoj vijećnici od 11-12 sati, istaknut će se odrednice važnosti kvalitete života i u starijoj životnoj dobi.

U ponedjeljak, 3. listopada, s početkom u 17 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, održat će se panel diskusija “Žena od A do Z: od ambicije do zdravlja” kojoj je cilj podsjetiti javnost na značajnu ulogu koju žene svih generacija imaju u suočavanju s globalnim izazovima i iznalaženje rješenja za boljom vidljivošću njihovog doprinosa razvoju društva. Na panel diskusiji sudjelovat će Marina Medarić, Jagoda Dabo, Jasna Krstović, Karla Mušković, Nađa Berbić, Romana Jerković i Rajka Jurdana Šepić, a moderatorica panela je Ermina Duraj. Za glazbeni broj zadužene su Ana Kabalin i Slađana Čolović.

Lučka uprava Rijeka 29. rujna pridružuje se obilježavanju osvjetljavanjem dizalica na Molo Longu crvenom bojom.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content