Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ obilježava Europski tjedan borbe protiv raka i Dan plavog irisa- Nacionalni dan borbe protiv raka debelog i završnog crijeva


Povodom Europskog tjedna borbe protiv raka i Dana plavog irisa – Nacionalnog dana borbe protiv raka debelog i završnog crijeva, 28.5.2022., od 10 do 12  sati, u organizaciji  NZZJZ PGŽ na Korzu, održat će se javnozdravstvena akcija, a u kojoj će djelatnici NZZJZ PGŽ, predstavnici Lige protiv raka PGŽ, Saveza invalidnih ILCO društava Hrvatske – ILCO Rijeka, Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka, te učenici Medicinske škole Rijeka na 4 štanda dijeliti edukativne materijale te zdravstvene savjete.


Zajedno s klubom Carolina 3,2,1 održat će se i vođeno vježbanje za građane, građani će moći vidjeti model debelog crijeva, a kao primjer zdrave prehrane, u suradnji s Udrugom Palentar,  građanima će se podijeliti 200 porcija palente i jogurta.


NZZJZ PGŽ ovom javnozdravstvenom akcijom želi podignuti svjesnost o  ovom gorućem globalnom javnozdravstvenom problemu pa tako aktivno sudjeluje u Nacionalnim preventivnim prgramima. U Republici Hrvatskoj se od 2008. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je proizašao iz pilot-programa provedenog upravo u našoj Županiji.


Ministarstvo zdravstva kontinuirano provodi ovaj program s ciljem što ranijeg otkrivanja raka debelog crijeva testiranjem stolice na prisutnost golim okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Određenim redosljedom svi građani ciljane dobne skupine (50-74 godine starosti) dobivaju poziv za sudjelovanje u programu.


Kod primitka poziva za pregled stolice na skrivenu krv u stolici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, odazovite se tako što ćete poslati svoju suglasnost u priloženoj povratnoj koverti. Ako ste već obavili isti pregled unutar godinu dana, ili bili na kolonoskopiji, napišite to kako bismo znali razlog zbog kojeg ne želite obaviti ovaj pregled u okviru Nacionalnog programa. Ovo je važno zbog daljeg postupanja i bilježenja odaziva.


U slučaju pozitivnog nalaza, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, bit ćete naručeni na kolonoskopiju u Klinički bolnički centar Rijeka. O pozitivnom nalazu bit ćete obaviješteni telefonski te je, stoga, važno da broj telefona napišete na upitniku kad šaljete uzorke stolice nanesene na kartone. Dobit ćete kovertu s pozivom na kolonoskopiju u kojoj je kupovnica i za pregled i za podizanje sredstva za čišćenje crijeva Moviprep kojeg trebate podignuti u ljekarni (lijek je u potpunosti plaćen od HZZO). Djelatnice Županijskog tima za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva pružit će vam detaljne informacije o pripremi za tu pretragu. O eventualnom pozitivnom nalazu bit će obaviješten i Vaš obiteljski liječnik, kako bi znao da ste upućeni na kolonoskopiju.


Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni karcinom) treći je po učestalosti u svijetu, nakon raka dojke i raka pluća, dok je u Hrvatskoj najučestalija zloćudna bolest, s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća kod muškaraca, odnosno raka dojke kod žena) s 2.320 umrlih u 2020. godini. To znači da svaki dan 10 osoba sazna da ima rak debelog crijeva, a tri do šest ih umre od ove bolesti. Oko 60% oboljelih su muškaraci. Samo oko 20-25% oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu (kolorektalni karcinom u obitelji, obiteljske polipoze i slični sindromi) ili osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest). Međutim 75-80% oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob. Premda je češći kod osoba starije životne dobi, skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina, dakle spada u radno ovisno stanovništvo. Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% od svih kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.


Kolorektalni karcinom nevidljiv je i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova.

Slika 1. Kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici (hemoccult).


Naime, bolesnici kod kojih je bolest rano otkrivena (stadij I) imaju šansu za preživljavanje od 90% u usporedbi sa samo 10% kada se otkriju kasno (u fazi IV). Premda je to rak koji se sporo razvija, tijekom razdoblja od osam do deset godina, kod većine bolesnika i dalje se otkriva u kasnim fazama (III i IV). Prema podacima Registra za rak RH samo 11% slučajeva raka debelog crijeva je otkriveno u lokaliziranom stadiju, dok su kod 13% osoba prilikom dijagnoze već prisutne udaljene metastaze.  Osobito je visok udio proširenog raka u osoba s rakom rektuma. Razlog može biti kasni odlazak na pregled unatoč simptomima (opstipacija ili vidljiva krv u stolici), radi uvjerenja da se radi o hemoroidima.


Simptomi kao što su:

– promjene u pražnjenju stolice (opstipacija, proljevi),

– bol u trbuhu i zdjelici,

– anemija ili

– neobjašnjiv gubitak težine

znakovi su uznapredovale bolesti.


Stoga je od izuzetne važnosti nastaviti sve napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. U tome je najvažnije odazivanje građana upravo na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Pravovremena detekcija kolorektalnog karcinoma omogućuje izlječenje u 90% slučajeva!

ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content