Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ OBILJEŽAVA EUROMELANOMA DAN – I SUNCE ZUBE IMA

S ciljem prevencije karcinoma kože svake se godine, u mjesecu svibnju, obilježava Euromelanoma dan. Ranim prepoznavanjem sumnjivih promjena na koži u najranijoj fazi bolesti šanse za izlječenje su velike i  rastu i do  100%. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Lječilištem Veli Lošinj, povodom Euromelanoma dana organizirat će besplatne dermatoskopske preglede madeža i to: 14.5. na otoku Krku u suradnji s GD Crvenog križa Krk. Istoga dana provodit će se pregledi madeža u Velom Lošinju (Lječilište Veli Lošinj), 25.5. u Rijeci, u suradnji s Maticom umirovljenika Rijeka, 4.6.2022. na otoku Rabu u suradnji sa Općinom Lopar, te 11.06. na otoku Cresu u Ispostavi Zavoda, Turion 26, Cres.


NZZJZ PGŽ upozorava da Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito malignog melanoma u populaciji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, melanoma od kojeg godišnje umire 41 000 oboljelih.


U Hrvatskoj je broj oboljelih u porastu. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj novooboljelih od melanoma u Hrvatskoj je 926 (501 muškarac te 425 žena), a 211 ih je umrlo. Melanom se nešto češće dijagnosticira kod muškaraca te je ovaj tumor na 8. mjestu najčešćih sijela raka u muškoj populaciji, dok se kod žena ubraja među 10 najčešćih sijela zloćudnih tumora.  Učestalost melanoma dramatično raste, kao i smrtnost od te bolesti. Svakog se dana u Hrvatskoj s dijagnozom melanoma susreće više od dvoje ljudi. Posebno je zabrinjavajuće što bolest pogađa mlađe osobe te što se otkrije u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje manji, pa su potrebni veći napori u liječenju te bolesti. Hrvatska u odnosu na svijet bilježi nižu pojavnost melanoma, ali je zato kod nas mortalitet viši, pa stručnjaci smatraju da treba učiniti više na sprječavanju bolesti i ranom otkrivanju.


Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ  od 2012. godine provodi program  Pregledi i edukacija za rano otkrivanje melanoma sa svrhom prevencije i ranog otkrivanja promjena na madežima. Dermatoskopske preglede provodi liječnik dermatolog iz KBC Rijeka, a Program se provodi od 2012. godine i do danas se proveo u 15 gradova i općina u PGŽ. Programom je bilo obuhvaćeno 4851 osoba. Od ukupno pregledanih kod 85% nalaz je bio uredan, kod  6% osoba preporučeno je dodatno praćenje, a 9% ih je upućeno na uklanjanje visoko suspektnih madeža.


Prevencija je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za bolesnika. Ona podrazumijeva samopregled madeža, kao i dermatološku kontrolu istih, posebno ukoliko postoje naznake da bi madež mogao biti opasan, kao i mjere i postupci koji mogu spriječiti da se melanom razvije. Sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti.


PROČITAJTE VIŠE – PREVENCIJA MELANOMA

PREUZMITE LETAK – KOŽA I PROMJENE NA KOŽI

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content