NESUKLADNI UZORCI VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU NA PODRUČJU GORSKOG KOTARA

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva, odnosno proširenog programa, 16. i 17.08.2023. godine uzorkovao je vodu za ljudsku potrošnju na sljedećim lokacijama Gorskog kotara:

  • Zona opskrbe Čabranka, CVS, prerađena voda – Prezid
  • Zona opskrbe CVS Gorači, prerađena voda- Gorači
  • Zona opsrkbe Hrib, prerađena voda – Hrib
  • Zona opsrkbe Donji Žagari, prerađena voda – Žagari
  • Zona oprskbe Skrad, prerađena voda – Skrad
  • Zona oprskbe Delnice, prerađena voda – Mrkopalj

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode za ljudsku potrošnju (NN 64/23, NN 88/23) zbog bakteriološkog onečišćenja.

S obzirom da postoji rizik za zdravlje ljudi koji bi bez daljnje obrade pili takvu vodu, korisnicima u navedenim zonama opskrbe preporučuje se konzumacija provjereno zdravstveno ispravne vode, pakirane ili iz drugih opskrbnih izvora. Ako se ipak koristi voda iz javnog vodovoda, preporučuje se prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak.

Ovu mjeru je potrebno provoditi dok sanacijom ne bude postignut učinak potvrđen slijedećim negativnim mikrobiološkim nalazom vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrbnog sustava o čemu će nadležne službe pravovremeno obavijestiti stanovništvo.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI Mrkopalj i Skrad

Nakon ponovljenog uzorkovanja dana 24.08. 2023. u mjestima Mrkopalj i Skrad laboratorijskom analizom ustanovleno je da su svi uzorci SUKLADNI

Skip to content