Search
Search
Close this search box.

NESUKLADNI UZORCI VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU NA PODRUČJU GORSKOG KOTARA – ČABAR, GORAČI, DONJI ŽAGARI

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva, dana 7. ožujka 2024. godine uzorkovao vodu za ljudsku potrošnju na sljedećim lokacijama Gorskog kotara: 

  • ČABAR
  • GORAČI
  • DONJI ŽAGARI

Na temelju Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN br. 30/23.) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode za ljudsku potrošnju (NN br. 64/23., NN br. 88/23.) zbog bakteriološkog onečišćenja.

S obzirom na to da postoji rizik za zdravlje ljudi koji bi bez daljnje obrade pili takvu vodu, korisnicima u navedenim zonama opskrbe preporučuje se konzumacija provjereno zdravstveno ispravne vode, pakirane ili iz drugih opskrbnih izvora ako se iz istih može osigurati zdravstveno ispravna voda namijenjena ljudskoj potrošnji.

Ako se ipak koristi voda iz javnog vodovoda, preporučuje se prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak.

Ovu mjeru je potrebno provoditi dok sanacijom ne bude postignut učinak potvrđen sljedećim negativnim mikrobiološkim nalazom vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrbnog sustava o čemu će nadležne službe pravovremeno obavijestiti stanovništvo.

ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content