Search
Search
Close this search box.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ partner u borbi protiv poremećaja prehrane kod amaterskih sportaša


U svijetu je prisutna sve veća pojavnost poremećaja prehrane, a posebno je zabrinjavajuć porast ovog javnozdravstvenog problema u sportskoj populaciji. Dok profesionalni sportaši imaju podršku nutricionista i psihologa, u amaterskom sportu treneri nemaju potrebnu obuku i znanje za prepoznavanje rizičnih ponašanja u prehrani i kako se nositi s njima.


Od 1. svibnja 2022. godine, NZZJZ PGŽ partner je na 250.000,00 eura vrijednom europskom projektu SCAED (Sports community against eating disorders), u kojoj će sportska zajednica zajedno s partnerima u sljedećih 30 mjeseci aktivno sudjelovati u pružanju potrebnih resursa u sportskom sektoru te pružanju preventivnih i reaktivnih alata ciljnoj populaciji, a koji bi trebali pomoći u ublažavanju širenja poremećaja prehrane diljem Europe.


Cilj je pokrenuti transnacionalni subjekt zadužen za podizanje svjesnosti te promicanje razmjene najboljih praksi među institucijama. Projekt „Sportska zajednica protiv poremećaja prehrane“ nastojat će identificirati poremećaje prehrane među europskim sportašima amaterima te stvoriti kvalitetan materijal (priručnik, karta europskih entiteta) namijenjen institucijama povezanim sa sportom (sportski klubovi, udruge obitelji, institucije za obuku trenera i sl.).


Istraživanje će se pretvoriti u izvješće koje će poslužiti kao temelj budućih studija i projekata, dok će se priručnik implementirati u praksu kroz uvodne radionice koje bi trebale dugoročno pomoći trenerima i obiteljima sportaša po ovom pitanju. Kao rezultat bliske suradnje partnera i uključenosti drugih dionika, na međunarodnom događaju, stvorit će se i Europska sportska fronta protiv poremećaja prehrane potičući buduće inicijative i aktivnosti.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content