Search
Search
Close this search box.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke

NARCISE – CVJETOVI NADE

Narcise su među prvim cvjetovima koji proviruju u proljeće, što ih čini pravim vjesnikom proljeća i simbolom buđenja, novih početaka i nade te je stoga taj cvijet odabran da bude simbol prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Svake godine, od 2006. nadalje, prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj obilježavanja je podizanje društvene svijesti, poticanje na razmišljanje i djelovanje o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, ali i potpori oboljelima od te bolesti.

Uzrok nastanka raka dojke nije poznat, no najznačajniji čimbenici koji povećavaju rizik nastanka su: starija životna dob, pojavnost raka dojke i/ili jajnika u obitelji, prethodna bolest dojke, prehrana s visokim udjelom masnoće, pretilost, pušenje, povećana konzumacija alkohola.

Rak dojke je zloćudni tumor koji nastaje kada normalne stanice dojke počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i razarati okolno zdravo tkivo. Takve stanice putem limfe i/ili krvnih žila mogu otići u druge dijelove tijela i tako proširiti bolest.

Samopregled – zdravlje u vlastitim rukama

Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje dojke. Obavlja se 5.-10. dan menstrualnog ciklusa jer su ranije dojke osjetljive i lagano otečene. Ako je žena trudna, nema menstrualni ciklus ili je on nepravilan, odabere se određeni dan u mjesecu kada se radi samopregled. I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke. Potrebno je već od rane mladosti (18 – 20 godina starosti) steći naviku za obavljanje samopregleda. Osim dojki, obavezno se pregledavaju i pazušne jame.

Kako napraviti samopregled dojke?

Da biste znali prepoznati promjene, morate upoznati normalno stanje (oblik, teksturu i boju) svojih dojki.

Za početak, ispred ogledala, u stojećem stavu, ispravljenih ramena i u podbočenom položaju ispitajte veličinu, oblik i boju dojki, simetričnost oblika dojki, odsustvo oteklina i drugih abnormalnosti. Podignite ruke i potražite iste promjene. Dok ste pred ogledalom, palcem i kažiprstom nježno stisnite bradavice da bi eventualno otkrili sekret. Sekret može biti bjeličast, žućkast ili sukrvav.

Slijedeći korak je pregled dojki u ležećem položaju. Desnom rukom opipava se lijeva dojka i obrnuto. Za opipavanje dojke koristite jagodice ispravljena tri prsta (kažiprst, srednji i prstenjak), srednje jak pritisak i kružne pokrete prstiju. Važno je da opipavanjem pokrijete cijele dojke, od ključne kosti do početka želuca i od jedne do druge pazušne jame.

Samopregled dojki možete početi od bradavice, krećući se u sve većim koncentričnim krugovima k vanjskim dijelovima dojki. Od značaja je i da za dijelove dojki neposredno ispod kože primijenite blaži, a za dublje strukture intenzivniji pritisak prstima.

Konačno, pregledajte svoje dojke u stojećem ili sjedećem položaju te pregledajte i ispipajte pazušne jame.

Znakovi upozorenja

Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci, promjena boje, promjena u pomicanju dojke pri podizanju ruku.

Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti liječniku.Odazovite se na pregled!

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Ciljevi programa su: smanjiti smrtnost od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rendgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene u dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski pregled pozivaju se zdrave žene u dobi 50-69 godina. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporuča se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda. Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Prilikom dolaska na pregleda nemojte koristiti losion, kremu, puder ili dezodorans jer većina tih proizvoda sadrži tvari koje se mogu prikazati na snimkama i otežati analizu slika. Pregled obično traje 15-20 minuta, a tijekom pregleda pacijent mora stajati, dok se dojke komprimiraju. Mamografsko snimanje je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa. Pretraga nije bolna.

Nakon mamografije, liječnik Vas može poslati na ultrazvuk (UTZ) dojke. Mamografija i UZV dojki su komplementarne metode koje predstavljaju standard u otkrivanju tumora dojki, kao i ostalih promjena u dojkama. Male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža.

Najvažnija poruka jest: brinite o svom zdravlju i odazovite se na pregled!


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content