Search
Search
Close this search box.

Dan ružičaste vrpce

Listopad je mjesec prevencije i borbe protiv raka dojke. Prve subote u mjesecu listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce koji ima za cilj podignuti svjesnost javnosti o raku dojke i upozoriti žene na važnost prevencije i redovitog provođenja mamografskih pregleda. Redovitim pregledom dojki koji uključuje mjesečni samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenjem i preživljenjem puno veće!

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije obilježava Dan ružičaste vrpce s Udrugom Nada na riječkom Korzu, a u cilju podizanja svjesnosti žena o raku dojke dizalice na riječkom lukobranu bit će osvijetljene ružičastom bojom.

Rak dojke je jedan od vodećih karcinoma u ženskoj populaciji. Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali sve češće otkriva se kod mlađih žena.

U Primorsko-goranskoj županiji od ove vrste neoplazme godišnje novooboli preko 200 žena, a veliki broj žena još uvijek od njega i umire. U 2021. godini u našoj Županiji od raka dojke umrlo je 67 žena, a u razdoblju od 2006. do 2021. godine od ove neoplazme naša je Županija izgubila više od 1 000 žena.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ prvi je u RH još 2004. godine pokrenuo županijski program Prevencije raka dojke, koji se 2006. godine podignuo na nacionalnu razinu.

 Svake dvije godine se u okviru Programa pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina na preventivni mamografski pregled kojim se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Ciljevi nacionalnog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 do 25 posto, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Do sada je završeno sedam ciklusa pozivanja žena, a osmi je u tijeku. Žene navedene dobne skupine na svoju kućnu adresu dobivaju poziv s točnim mjestom i vremenom obavljanja mamografskog pregleda. Ako nisu dobile poziv svakako mogu nazvati besplatni broj telefona 0800 200 041 ili se mogu javiti na e-mail: mammapgz@gmail.com.

Rak dojke je u 90%  slučajeva izlječiv ako se otkrije pravovremeno.

Važno je za zdravlje svake žene  redovito, jednom mjesečno obavljanje samopregleda dojki kako bi se upoznale sa svojim tijelom i na vrijeme prepoznale eventualne promjene.

Pozivamo sve žene da vode računa o svome zdravlju, provode zdrave stilove života te se redovito odazivaju na mamografske preglede koji im mogu spasiti život!


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content