Search
Search
Close this search box.

Dan hepatitisa

“Pronađi izgubljene milijune”: Mnogi su zaraženi virusom hepatitisa, a da toga nisu svjesni

Pod sloganom »Pronađi izgubljene milijune« u svijetu je obilježen Dan hepatitisa kao podsjetnik da je uz sustavne mjere prevencije, dijagnostiku i liječenje za deset godina moguće iskorijeniti hepatitise B i C.

To je podsjetila i epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Danijela Lakošeljac na konferenciji za novinare, ističući kako postoje osobe koje su zaražene virusom hepatitisa, a toga nisu svjesne.

Procjenjuje se da je na svijetu 325 milijuna osoba oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C, s čestom posljedicom cirozom ili karcinomom jetre. Godišnje od posljedica hepatitisa umire 1,34 milijuna ljudi.

Problem s hepatitisom tipa B ili C jest što su često asimptomatski te se zaraženost može utvrditi samo dijagnostikom, istaknula je Lakošeljac, dodajući kako se virusi tih tipova prenose nezaštićenim spolnim odnosima, zaraženom krvlju ili prijenosom s majke na dijete.

Najrizičnije skupine su intravenski ovisnici o drogama te promiskuitetne osobe. U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B niska, s procijenjenom zaraženošću između 0,2 i 0,7 posto populacije, ili 25.000 osoba, a trend učestalosti hepatitisa B u Hrvatskoj je silazan, posebno posljednjih pet godina.

Hepatitisa C u Hrvatskoj ima neznatno više, s učestalošću između 0,5 i 0,9 posto populacije. I kod tog tipa je primjetan silazni trend, iako nešto sporije nego kod hepatitisa B, rekla je Lakošeljac.

Uz preporuku svima koji smatraju da pripadaju rizičnim skupinama da se testiraju, predsjednica udruge Hepatos Aleksandra Marković ponovila je da je u sklopu rada udruge i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, moguće dobrovoljno, anonimno i besplatno se savjetovati i testirati na hepatitis B i C te na HIV.

Preneseno sa novilist.hr

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content