Search
Search
Close this search box.

CIJEPLJENJE PROTIV VODENIH KOZICA

Cjepivo je namijenjeno osobama od 12 mjeseci starosti na dalje koje nisu do sada preboljele vodene kozice te imaju serološku potvrdu o tome (negativan IgM i IgG antitijela).

Cijepljenje se posebno preporučuje ženama koje planiraju trudnoću,a nisu preboljele vodene kozice i o tome imaju serološki dokaz. Nakon cijepljenja treba voditi računa da je preporuka ne zatrudnjeti mjesec dana po primitku cjepiva, nakon čega se može planirati trudnoća.

Ukoliko trudnica nije preboljela vodene kozice, u slučaju kontakta sa zaraženom osobom mogu oboljeti i ona i plod, stoga je u trudnoći potreban poseban oprez.

Oboli li trudnica do 20. tjedna trudnoće, u fazi razvoja ploda, virus može napasti živčani sustav ploda i dijete se može roditi s prirođenim varicella sindromom, odnosno s jednom ili više različitih prirođenih anomalija, kao što su malformacije ekstemiteta, oštećenje oka i mozga, kožne promjene, problem s rastom, usporenim razvojem i/ili intelektualnim sposobnostima…

U slučaju da trudnica oboli uoči poroda (5 dana prije do 48 sati nakon poroda) nastaje perinatalna varicella koja uzrokuje visoku smrtnost novorođenčadi (do 30 %). U tom slučaju kod njih se očekuje progresivan oblik bolesti s ozbiljnim posljedicama i potrebno je poduzeti mjere liječenja.

Uz to što su vodene kozice ozbiljna prijetnja zdravlju tijekom trudnoće, u prvom tromjesječu trudnoće mogu dovesti do intrauterine fetalne smrti i pobačaja, dok u zadnjem tomjesječu može doći do smrti djeteta prije poroda.

Opće je poznato kako su vodene kozice dječja bolest, no ukoliko se osoba zarazi u odrasloj dobi, klinička slika je teža i češće može doći do komplikacija, stoga se cijepljenje preporuča svima koji nisu preboljeli, a uz trudnice, posebno se preporučuje osobama:

  • kompromitiranog imunološkog sustava, ali tek kada su u remisiji
  • s izrazito teškim oblicima dermatitisa koje nisu preboljele vodene kozice
  • koje nisu preboljele vodene kozice i u bliskom su kontaktu s bolesnicima koji imaju visok rizik za nastanak komplikacija, a pritom sami ne smiju primiti cjepivo.

Svakako je cijepljenje indicirano i zdravstvenim djelatnicima koji nisu do sada preboljeli bolest te osobama koje borave ili rade u institucijama gdje postoji povećana mogućnost širenja vodenih kozica (učitelji, odgajatelji u kontaktu s predškolskom i malom djecom i sl.).

PRIJE DOLASKA NA CIJEPLJENJE PROTIV VODENIH KOZICA PREPORUKA JE VAĐENJE SEROLOGIJE NA Varicella zoster virus – VZV (IgM i IgG antitijela) RADI UVIDA U EVENTUALNO PRETHODNO PREBOLJENJE.

Serološko testiranje i cijepljenje protiv Varicella zoster virusa možete obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


VIŠE INFORMACIJA O CIJEPLJENJU  

VIŠE INFORMACIJA O VODENIM KOZICAMA


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content