Search
Search
Close this search box.

Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusno oboljenje koje prenose krpelji, a u prirodi su najaktivniji od ožujka do lipnja te rujna do listopada.

Postoji cjepivo namijenjeno za odrasle osobe, od 16 godina na dalje te dječja formulacija koja je namijenjena djeci od 1 godine do 15 godina starosti.

Primarno cijepljenje se provodi uz naplatu u 3 doze po shemi 0 – (1-3) mjeseca- (5-12) mjeseci.  Cijepljenje je najbolje započeti zimi te do proljeća primiti dvije doze. Druga doza daje se jedan do tri mjeseca nakon prve, a treća pet do dvanaest mjeseci nakon druge.

Preporučuje se docjepljivanje, što ovisi o životnoj dobi. Ako je osoba mlađa od 60 godina, prvo docjepljivanje preporučuje se tri godine nakon posljednje doze, a dalje se docjepljuje svakih pet godina. Ako je osoba starija od 60 godina, docjepljivanje se provodi svake tri godine.

Cijepljenje se provodi prije planiranog boravka u prirodi te se osobito preporučuje osobama koje profesionalno ili rekreativno borave u prirodi – šumskim radnicima,  vojnicima, izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima i turistima. Više o krpeljima, krpeljnom meningoencefalitisu te ostalim bolestima koje prenose krpelji možete pročitati ovdje.

Više o cjepivu protiv krpeljnog meningoencefalitisa.


ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content