Search
Search
Close this search box.

Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusno oboljenje koje prenose krpelji, a u prirodi su najaktivniji od ožujka do lipnja te rujna do listopada.

Postoji cjepivo namijenjeno za odrasle osobe, od 16 godina na dalje te dječja formulacija koja je namijenjena djeci od 1 godine do 15 godina starosti.

Primarno cijepljenje se provodi uz naplatu u 3 doze po shemi 0 – (1-3) mjeseca- (5-12) mjeseci.  Cijepljenje je najbolje započeti zimi te do proljeća primiti dvije doze. Druga doza daje se jedan do tri mjeseca nakon prve, a treća pet do dvanaest mjeseci nakon druge.

Preporučuje se docjepljivanje, što ovisi o životnoj dobi. Ako je osoba mlađa od 60 godina, prvo docjepljivanje preporučuje se tri godine nakon posljednje doze, a dalje se docjepljuje svakih pet godina. Ako je osoba starija od 60 godina, docjepljivanje se provodi svake tri godine.

Cijepljenje se provodi prije planiranog boravka u prirodi te se osobito preporučuje osobama koje profesionalno ili rekreativno borave u prirodi – šumskim radnicima,  vojnicima, izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima i turistima. Više o krpeljima, krpeljnom meningoencefalitisu te ostalim bolestima koje prenose krpelji možete pročitati ovdje.

Više o cjepivu protiv krpeljnog meningoencefalitisa.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content