Search
Search
Close this search box.

Brkati novembar

Studeni je mjesec koji se u svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv raka, stoga se organiziraju brojne javnozdravstvene akcije s ciljem osvješćivanja javnosti o pojavnosti raka, ali i mjerama za njegovu prevenciju i  ranu dijagnostiku.

Posebno se studeni/novembar veže uz podizanje svjesnosti o muškom zdravlju i upozorenju na važnost borbe protiv raka prostate i raka testisa te probleme mentalnog zdravlja.


Posljednjih je godina studeni mjesec poznat kao „Brkati novembar“ili „Movember“ tijekom kojeg se muškarci potiču da simbolički puštaju brkove kako bi se ukazalo na probleme muškog zdravlja te potakla javnost na provođenje zdravih stilova života, ranu dijagnostiku i redovite kontrole  te liječenje. Javnozdravstvenu kampanju Movember-brkati studeni pokrenula je Hrvatska liga protiv raka 2013. godine.


Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu, u Hrvatskoj su najčešća sijela raka kod muškaraca u 2017. godini: prostata (21%; 2794 nova slučaja), pluća (17%; 2232 nova slučaja), kolorektum – debelo i završno crijevo (16%; 2143), mokraćni mjehur (5%; 690), želudac (4%; 551), bubreg (4%; 550) i melanom (3%; 439).

Incidencija raka prostate raste s dobi, pojavljuje se najčešće kod muškaraca starijih od 40 godina života, a  gotovo polovica  muškaraca kod kojih je dijagnosticiran starija su od 70 godina života. Rak prostate polako raste i sporo napreduju tako da dugo godina i ne mora davati nikakve simptome. Rak uzrokuje simptome kada je uznapredovao te se kao simptomi najčešće javljaju poteškoće s mokrenjem, krv u mokraći i sjemenu, erektilna disfunkcija,  bol u kostima, mršavljenje. Većina raka prostate otkrije se prilikom određivanja PSA (prostata specifični antigen) u krvnom serumu, digitorektalnim pregledom te ultrazvukom. Ukoliko se na vrijeme otkrije kao i većina ostalih karcinoma ima velike šanse za izlječenjem i  dobrim ishodom. Iz tog bi razloga  muškarci stariji od 45 godina trebali redovito provoditi sistematske urološke preglede.

Rak testisa javlja se kod mlađih muškaraca; najčešće u dobi od 18 do 40 godina. Najčešće se manifestira kao oteklina;„kvržica“ u testisima koja može ili ne mora biti bolna. Stoga je preporuka da muškarci redovito (jednom mjesečno) provode samopregled testisa i odmah posjete liječnika ukoliko primijete neku promjenu na testisima.  Također, nikada nije prerano za urološki pregled ili ultrazvuk testisa!

Europski kodeks protiv raka Svjetske zdravstvene organizacije objavio je  dokument „12 koraka za smanjenje rizika od raka“. Pridržavajući se sljedećih koraka, svaka osoba čini veliki korak u poboljšanju i zaštiti vlastitog zdravlja:


 1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.
 2. Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.
 5. Hranite se zdravo:
  – Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.
  – Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.
  – Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.
 6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.
 10. Za žene:
  – Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.
  – Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:
  – Hepatitisa B (za novorođenčad)
  – Humanog papiloma virusa (HPV).
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:
  – Debelog crijeva
  – Dojke
  – Vrata maternice
  – Pluća.

Stoga, provodite zdrave stilove života; ne pušite, ne konzumirajte alkohol ili ga konzumirajte umjereno, hranite se zdravo, budite tjelesno i mentalno  aktivni te spolno odgovorni. Redovito kontrolirajte zdravstveno stanje kod svog liječnika i pridržavajte se savjeta zdravstvenih stručnjaka.

Zdravlje se ne može kupiti niti dobiti na poklon, za zdravlje se treba izboriti vlastitim odgovornim ponašanjem!

Stoga, vodite brigu o zdravlju, jer vaše je zdravlje u vašim rukama!

ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content