Search
Search
Close this search box.

8. svibnja – dan svjesnosti o raku jajnika

DA NI JEDNA ŽENA NE BUDE ZABORAVLJENA

Rak vrata maternice predstavlja jednu od najvećih prijetnji zdravlju žena. Nakon raka tijela i vrata maternice, treći po učestalosti ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti je rak jajnika. Zbog velikog javnozdravstvenog značaja ovog problema, od 2013. godine se svakog 8. svibnja obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2020. godini od njega je oboljelo skoro 314 000 žena, a umrlo čak 207 000.Ako se ništa ne poduzme da se promijeni sadašnji trend, do 2050. godine izgubit ćemo preko 8 milijuna žena zbog raka jajnika. U istom vremenskom okviru, ukupna učestalost bolest će porasti za 55%, a smrtnost će skočiti za blizu 70%.

Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je, između ostalog, izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Rano prepoznati simptome raka

Iako je svjesnost o raku jajnika u porastu, a incidencija na svjetskoj razini u padu, nema značajnih poboljšanja u uspješnosti liječenja i preživljenju. Simptomi raka jajnika nespecifični su i često ostaju neprepoznati, iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti. Zbog toga se velik broj slučajeva, čak 70%, otkrije kad se rak već proširio.

Rak jajnika, simptomi na koje treba obratiti pozornost:

 • napuhnutost i osjećaj težine u želucu
 • nenamjerni gubitak težine
 • mukla bol u donjem dijelu trbuha
 • smetnje u probavi i prehrani
 • bolovi u križima
 • promjene u mokrenju
 • bolni vjetrovi, opstipacija
 • slabost, anemija, gubitak apetita.

Rizični čimbenici uključuju ranu dob prve menstruacije, kasnu menopauzu, neuzimanje oralne kontracepcije, obiteljsku ili osobnu anamnezu raka dojke ili jajnika. Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju. Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Stanje u Hrvatskoj

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Češće se javlja kod starijih žena, međutim u preko 35% slučajeva dijagnosticiran je i prije 60-te godine života.

Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 7. mjestu u EU po dobno standardiziranoj stopi incidencije raka jajnika (20,2/100 000; prosjek EU-27 je 15,5/100 000), dok je po mortalitetu na 9. mjestu (12,5/100 000, prosjek EU-27 je 10,3/100 000).

Kao i u drugim europskim zemljama, standardizirana stopa incidencije raka jajnika je u padu, što se pripisuje sve raširenijoj upotrebi oralnih kontraceptiva i smanjenoj upotrebi hormonske nadomjesne terapije. Međutim, mortalitet od raka jajnika u Hrvatskoj je nepromijenjen.

Posljednji podaci CONCORD-3 studije o preživljenju od raka u Europi pokazuju da je petogodišnje preživljenje žena u Hrvatskoj kojima je rak jajnika dijagnosticiran između 2010. i 2014. godine 36%, što nas stavlja na 23. mjesto od ukupno 28 zemalja, a rak jajnika čini ginekološkim karcinomom s najlošijim preživljenjem.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

 • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja – ako imate jajnik, možete oboljeti od raka jajnika.
 • Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
 • Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljenje.
 • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
 • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika. Redoviti PAPA test važan je za zdravlje žena jer otkriva rak vrata maternice u ranoj fazi, ali ne otkriva rak jajnika. Za rano otkrivanje raka jajnika važni su redoviti ginekološki pregledi uključujući ultrazvučni pregled i savjetovanje s ginekologom u slučaju pojave bilo kakvih simptoma.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content