U petak, 17. listopada u Gradskoj vijećnici u Kastvu (Trg Lokvina 3) održat će se 14. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda.
Tema ovogodišnjeg tradicionalnog nacionalnog okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice iz polja pčelarstva jest „Sljedivost u praksi“. Naglasak tijekom ovogodišnje konferencije, kao odgovor na nedavno donesenu Europsku Direktivu o medu, bit će na jasnom definiranju odgovornosti svih subjekata u proizvodnji hrane. Također, tijekom konferencije bit će istaknuti i realni problemi u pčelarskoj praksi te koji su sve mehanizmi dostupni predstavnicima primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti pri suočavanju s istima.
Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda nosi status najvažnijeg okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice u Republici Hrvatskoj, a posvećena je sagledavanju odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda. Konferencija se dotiče i institucionalnih i izvaninstitucionalnih aspekata pčelarske proizvodnje te tematski obrađuje aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina.
Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno za sve sudionike! Prijave se vrše na licu mjesta putem upisa u popisnu listu sudionika skupa. Prijavu je moguće izvršiti na sam dan održavanja konferencije, no organizatori predlažu prethodnu najavu kako bi se osigurao dovoljan broj sjedećih mjesta za sudionike. Sudionici će dobiti potvrdnice Organizatora o prisustvovanju na Konferenciji te Zbornik radova s Konferencije.
Također, u subotu, 18. listopada u Gradskoj loži u Kastvu održat će se 7. izdanje Zeleno-plave pčelarske orijentacije „Kad se susretnu zelena i plava pčelarska Hrvatska“, manifestacije posvećene promociji kulture trošenja najboljih medova.
Cilj ove manifestacije jest utvrditi pčelarske sličnosti primorske i kontinentalne Hrvatske te istaknuti predstavljanje smjernica djelovanja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije u svrhu definiranja odrednica kakvoće pčelinjih proizvoda.
Program započinje u 10 sati, a od 10:15 do 12:45 sati održat će se vođena degustacija odabranih medova primorja i kontinenta Hrvatske te će biti prikazane najčešće patvorine meda. Sudjelovanje je slobodno za građanstvo!
