Search
Close this search box.

13. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

„Meduni i nove vrste meda“ ovogodišnja je tema 13. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda koja će se održati 18. listopada u Gradskoj vijećnici u Kastvu, Trg Lokvine 3.

Konferencija je posvećena sagledavanju odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda. Istovremeno se ona veže se i na institucionalne i izvaninstitucionalne aspekte pčelarske proizvodnje. Tematski obrađuje aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina. Pri tome je jako naglašeno vrednovanje sigurnosnih značajki njihove uporabe. Polemike kojih ima puno unutar ovog dinamičnog sektora, predstavljaju značajan poticaj za dijeljenje iskustava, unutar i izvan okvira proizvodnog procesa. Stoga je ova Konferencija, dobila status najvažnijeg okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice u Republici Hrvatskoj, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva. Ove godine se, po prvi puta, održava uz pokroviteljstvo Europskog pčelarskog saveza što postavlja dodatnu odgovornost pred organizatore i njihove suradne institucije.

Konferencija je postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Ove godine je naglasak dan na sve veću pojavnost meduna i drugih do sada manje poznatih vrsta meda na tržištu. Novosti na tržištu pripisuju se utjecaju vrlo očitih drastičnih promjena klimatskih obrazaca. Istodobno, sve je teže dobiti one klasične, tradicionalne vrste meda na koje smo navikli potrošače. Konferencija će pokušati dati odgovor na pitanja znamo i što imamo i cijenimo li dovoljno potencijal toga što imamo? Želimo istaknuti cijeli niz predradnji koje se moraju napraviti kako bi taj potencijal došao do punog izražaja. Taj proces nije lagan jer je cijeli niz izazova s kojima ćemo se susresti na tom putu. To se posebno odnosi na brigu o izvornosti i objektivnoj valorizaciji tih „novih“ vrsta medova, ali isto tako i mehanizme tržišta s kojima će se to osiguravati.

Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno za sve sudionike! Prijave se vrše na licu mjesta putem upisa u popisnu listu sudionika skupa. Organizatori konferencije odlučili su da se i ove godine Konferencija može pratiti uživo i za one koji neće moći fizički nazočiti u Kastvu. Stoga je osiguran hibridni format održavanja te će se program Konferencije moći pratiti i putem Zoom platforme.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content