Search
Close this search box.

Obilježen Europski dan oralnog zdravlja

U ponedjeljak, 23. rujna 2024. godine, u Dječjem vrtiću More-PPO Đurđice u organizaciji Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i uz prisustvo predstavnika Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Fakulteta dentalne medicine Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, KBC-a Rijeka te predstavnike dječjih vrtića obilježen je Europski dan oralnog zdravlja.

NZZJZ PGŽ od 2008. godine u suradnji s partnerima provodi županijski program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“. Uključuje šestogodišnjake, dvanaestogodišnjake i njihove roditelje u edukaciju o važnosti i prevenciji oralnog zdravlja putem preventivnih aktivnosti. U Program je uključeno je više od 90 % vrtića te 60 % djece vrtićkog uzrasta koja redovito i organizirano četkaju zube u vrtićima. Zahvaljujući dugogodišnjoj provedbi Programa učenici petih razreda Primorsko-goranske županije imaju zdravije zube, ne samo od vršnjaka u Hrvatskoj, nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija. Provođenje Programa polučilo je izvanredne rezultate u području oralnog zdravlja djece i mladih. Odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz sve godine provođenja Programa iznosi visokih 80 %, dok se Kp/KEP indeks smanjio s 4,7 na 3,07 kod šestogodišnjaka te s 2,5 na 1,43 kod dvanaestogodišnjaka.

10. rujna 2024. godine, u Istanbulu Program je osvojio i prestižnu međunarodnu nagradu FDI Smile Grant koja nagrađuje projekte iz cijelog svijeta orijentirane na edukaciju, inovativnost, prevenciju i promicanje oralnog zdravlja. Ovo priznanje potvrđuje izvrsnost i inovativnost Programa NZZJZ PGŽ i na globalnoj razini.

U vrtiću Đurđice program obilježavanja Europskog dana oralnog zdravlja obuhvatio je edukativnu predstavu za djecu vrtića o ispravnom načinu pranja zuba, promociju filma  „Kako Pero čuva zdravlje zuba“, a uručivanjem zahvalnica istaknuta je važnost koordinatora Programa u vrtićima. Njihov trud i dugogodišnji predani entuzijazam te izvanredni rezultati u njegovom provođenju vjetar su u leđa budućim aktivnostima i uključivanje još većeg broja djece u edukaciju. Za glazbenu točku programa pobrinuli su se polaznici Dječjeg vrtića More – PPO Đurđice.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content