Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ najavio međunarodnu konferenciju „Kriza mentalnog zdravlja – Djeca i mladi 2030.?“

U utorak, 3. listopada 2023. godine u prostorima Dječjeg vrtića Srdoči održana je konferencija za medije povodom predstojeće dvodnevne međunarodne konferencije „Kriza mentalnog zdravlja –  Djeca i mladi 2030.?“, koja će se održati 9. i 10. listopada 2023. godine u Opatiji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dodijeljena su sredstva Ministarstva zdravstva za provedbu „Programa prevencije ovisnosti o alkoholu, kocki i novim tehnologijama, u sklopu kojeg se, osim međunarodne konferencije, planira i osnaživanje kapaciteta dječjih vrtića i odgajatelja za provedbu kurikula jačanja otpornosti djece pod nazivom „RESCUR: Na valovima“.  

Na konferenciji za medije sudjelovali su voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZZJ PGŽ i voditelj programa izv.prof.dr.sc. Darko Roviš, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, odgojiteljica-savjetnica DV Rijeka Mirela Pejić i koordinatorica stručno – razvojne djelatnosti DV Rijeka Ana Udovičić.

Stručnjaci i prije pandemije bolesti COVID-19 upozoravali na rastući problem mentalnog zdravlja djece i mladih, a po završetku pandemije bilježimo pravu epidemiju mentalnih bolesti i poteškoća među mlađom populacijom. Podaci su zaista alarmantni, danas bilježimo 100 postotni porast depresivne i anksiozne djece u tinejđerskoj dobi, 300 postotni porast hospitalizacija i pokušaja suicida te između 30% i 100% porasta  dolazaka u Savjetovalište za mlade.

Dvodnevna konferencija okupit će više od 500 stručnjaka i donositelja odluka iz područja obrazovanja, predškolskog odgoja, zdravstva i dr., s ciljem utvrđivanja trenutne situacije mentalnog stanja djece i mladih, utvrđivanja uzroka ovakvom stanju, iznalaženju novih rješenja i politika te utvrđivanju postojećeg stanja kadrovskih kapaciteta potrebnih za rješavanje ovog gorućeg javnozdravstvenog izazova.

Tema prvog dana konferencije je mentalno zdravlje, a drugi dan tematski je orijentiran na problem nasilja među djecom i mladima. Također, na konferenciji će se najaviti i novi programi,  između ostaloga i „RESCUR: Na valovima“, kojeg pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a za sada će se provoditi u Dječjem vrtiću Rijeka i Dječjem vrtiću Snjeguljica.

Cilj programa je poučiti djecu vještinama potrebnim da prođu ,,životne testove“ i svladaju zapreke na putu odrastanja. Kurikulum je razvijen na europskim sveučilištima, a fokusira se na razvoj komunikacijskih vještina (učinkovita komunikacija i asertivnost), uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa, razvijanje pozitivnog mišljenja, razvoj samoodređenja, izgradnju osobne snage i pretvaranje izazova u prilike.

Upravo (u listopadu) kreće edukacija 30 odgajatelja koji će s djecom raditi na provedbi u svojim odgojnim skupinama te uključivanje 300 djece i 300 roditelja u program. Uz to s roditeljima će se dodatno raditi na vještinama upravljanja rizicima vezanim uz ranu upotrebu digitalnih tehnologija.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content