Search
Search
Close this search box.

PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA ZAJEDNIČKIM SNAGAMA  

  Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing, uz prisustvo zamjenice prim. Nataša Dragaš – Zubalj, dr.med. i voditeljice Odjela za javno zdravstvo prim. Helena Glibotić-Kresina, dr.med., održao je niz sastanaka s predstavnicima udruga s područja Primorsko-goranske županije s ciljem planiranja daljnje suradnje u smjeru unapređenja zdravlja građana.

Sastanci su održani s predstavnicima Društva ILCO Rijeka, Udruge žena operiranih dojki Nada-Rijeka i Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Prezentirali su ideje za kvalitetniju realizaciju preventivnih programa na području naše županije, ali i izazove s kojima se susreću u radu.

Invalidsko društvo ILCO Rijeka okuplja osobe operirane od raka crijeva. Ukoliko se na vrijeme otkrije, može se uspješno liječiti, kao i rak mokraćnog trakta. Upravo su preventiva i edukacija izuzetno bitni i prvi korak ka spašavanju života. Predsjednik društva Ognjan Peleš ističe nužnost poboljšanja nacionalne baze podataka, koja ima puno nedostataka, kako bi se bolje pratio poziv i odaziv na preventivne preglede.

Iz udruge operiranih žena od raka dojke Nada-Rijeka, Miranda Zakarija i Dijana Glavić zahvalile su na dosadašnjoj izuzetno dobroj suradnji koju ostvaruju sa NZZJZ PGŽ no i tu postoji mjesta za rast i razvoj. Ideja ne manjka, kao ni kreativnosti kod njihovih članica. Ravnatelj je najavio kako će se u rujnu organizirati edukativna predavanja „Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“ za djelatnice Zavoda. Korak je to koji bi trebale pratiti i ostale tvrtke. Od raka dojke danas obolijevaju sve mlađe žene, a samopregledi i pregledi nisu rezervirani isključivo za žene, trebaju se pregledavati i muškaraci, naglašeno je.

Iz Lige protiv raka PGŽ kreće inicijativa za organiziranjem tribine na temu Prava i mogućnosti pacijenata jer se upravo u tom segmentu često gubi dragocjeno vrijeme u liječenju. Sve udruge i društva bore se i sa financijskim problemima te prostorom za koji plaćaju najam, a time njihove aktivnosti imaju ograničenja. Samim time NZZJZ PGŽ razvio je partnerske odnose u zajedničkom cilju edukacije stanovništva i poboljšanju zdravlja, a činit će to i dalje. Nova vremena traže i suvremene pristupe te će se zajedničkim snagama krenuti još snažnije u promotivne aktivnosti u sinergiji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja PGŽ i HZZO-om, a sve s ciljem što većeg odaziva građana na preventivne preglede i ostale javnozdravstvene programe i projekte.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content