KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

9
broj novozaraženih u PGŽ
3
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

65
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
33453
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

433
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 23.07.2021. - 08:30

Novi list, 25.8.2010 Rubrika: Rijeka

NAVALA INSEKATA NATJERALA RIJEČANE DA POTRAŽE POMOĆ STRUČNJAKA

Komaraca ovog ljeta više nego ikad prije

Špricanje ne rješava problem jer sve dok su u blizini legla komaraca, novi će se pojaviti na istom mjestu samo nekoliko dana kasnije RIJEKA Posljednjih dana telefon u Odsjeku za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije neprestano zvone, a građani iz raznih dijelova grada ovaj broj biraju iz jedinstvenog razloga, komaraca, kojih je ovo ljeto, čini se, više nego ikad. Kako kaže mr. Vesna Šušnić, voditeljica Odsjeka za DDD u NZZJZ koji provodi nadzor i sačinjava hodogram aktivnosti zaprašivanja komaraca na riječkom području, najčešće zovu građani iz zapadnog dijela grada. Tako su protekli tjedan na zahtjev građana zaprašivanja protiv komaraca provodena na Zametu, Marčeljevoj Dragi, Kantridi, Biviju i Podmurvicama, a svojevrsna invazija komaraca koncem tjedna zabilježena je i na Kozali, i to na području gradskog groblja koje zbog zelenila i dosta vode predstavlja idealno leglo ovih insekata. Međutim, Šušnić upozorava da zaprašivanja i zamagljivanja ipak nisu najidealnije rješenje za suzbijanje ovih insekata.

Tigrasti ubadaju više puta

Špricanje ne rješava stvar i mi ili pak Dezinsekcija na teren izlazimo prvenstveno zbog građana, iako smo svjesni da se radi o kratkoročnom rješenju. Naime, mi špricamo samo one komarce koji se nalaze u zraku, no sve dok su u blizini prisutna njihova legla, novi komarci pojavit će se na istom mjestu u samo nekoliko dana nakon našeg izlaska na teren. Osim toga, sredstva kojima špricaUbodi insekata napunili pedijatrijske ordinacije U pedijatrijskoj ordinaciji dr. Volge Rena na Zametu, koja je ovog vikenda bila dežurna ordinacija za male pacijente, u nedjelju je obrađeno 14 djece od čega je čak njih 13 trebalo liječničku pomoć zbog uboda insekata. Iako većina uboda komaraca i u slučaju male djece prođe bez ozbiljnijih posljedica, ponekad reakcije znaju biti burne, a tom slučaju, preporučuje Rena, u svakom slučaju treba potražiti pomoć liječnika koji će propisati adekvatnu terapiju. No, ono što svaki roditelj može učiniti da bi zaštitio svoje dijete od komaraca je zaštititi prostoriju u kojoj spava mrežom i koristiti sredstva protiv uboda komaraca. mo nisu u potpunosti bezazlena, ipak se radi o insekticidima. Dakle, prije svega treba sanirati legla komaraca, a tu je od velike pomoći i oprez građana koji bi trebali obratiti pažnju na svoja dvorišta, mjesta gdje se sakuplja voda, poput izlaza klima uređaja ili oluka, preporuča Šušnić. Kad je riječ o leglima komaraca, ona potvrđuje da najveći problem uvijek predstavljaju kuće s vrtovima i privatne zelene površine. Povećanom broju komaraca ove su godine pridonijele i iznadprosječne količine padalina u proljeće, a osim sve većeg broja običnih komaraca, voditeljica Odsjeka za DDD kaže da je u Rijeci zamijećen i porast tigrastih komaraca čiji su ubodi puno neugodniji i zbog činjenice što samo jedan komarac može napraviti i po nekoliko uboda.

Sporadično na Vežici i Krimeji

Za razliku od zapadnog dijela grada u kojem se češće pojavljuju tigrasti komarci, Šušnić tvrdi da su pritužbe građana u istočnom dijelu grada općenito puno rjeđe te se tek sporadično građani žale na punktove na Vežici i Krimeji. Na pitanje koliko bi još mogla potrajati sezona insekata, Šušnić odgovora da će komaraca biti sve dok traju ljetne temperature, a prema nekim prognozama to bi mogao biti i gotovo cijeli rujan. – U svakom slučaju možda najbolji savjet za borbu protiv komaraca za ubuduće, uništavanje je njihovih legla koje će zasigurno smanjiti i broj ovih insekata. Pritom će nam pomoć građana koji vode računa o površinama u svojim vrtovima koja su potencijalna legla komaraca biti od velike pomoći, poručuje Šušnić.

Barbara ČALUŠIĆ

Novi list, 25.8.2010 Rubrika: Rijeka 
MONITORING