KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

9
broj novozaraženih u PGŽ
3
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

65
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
33453
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

433
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 23.07.2021. - 08:30«TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA»

Trening životnih vještina je univerzalni preventivni program. Provodi se u školskom okruženju, a namijenjen je ukupnoj populaciji učenika od 3. do 7. razreda. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda. Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima (osobne vještine samoregulacije, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja).

Program se provodi kontinuirano od školske godine 2005./06. u većini osnovnih škola u PGŽ. U prosjeku je godišnje uključeno oko 9000 učenika i 500 provoditelja. Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja koordinira provođenje, osigurava tiskane radne materijale za sve uključene učenike i provoditelje, kao i višednevnu edukaciju voditelja programa i evaluaciju. Program podržavaju i financiraju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a kao primjer dobre prakse preuzela ga je i nekolicina drugih županija.

Istraživanja su potvrdila da cjelovita i redovita primjena programa, u skladu s predviđenim tehnikama, dovodi do smanjenja anksioznosti, boljih komunikacijskih vještina, smanjenja eksperimentiranja sredstvima ovisnosti i drugih ciljanih ishoda.

Svake se godine 31. svibnja na Dan nepušenja susretom s predstavnicima učenika uključenih u program obilježava završtak provođenja ciklusa radionica. U svibnju 2015., povodom desete obljetnice provođenja programa TŽV, na riječkome je Korzu snimljena Milenijska fotografija u kojoj je sudjelovalo oko 1300 učenika i učitelja. 
MONITORING