KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

9
broj novozaraženih u PGŽ
3
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

65
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
33453
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

433
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 23.07.2021. - 08:30

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-A

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV HIV/AIDS-A

(Epidemiološki podaci za Primorsko-goransku županiju)

Dana 1.12. obilježava se Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a pod motom 'Stop AIDS. Keep the promise' (Zaustavimo AIDS. Održimo obećanje.), a ove godine naglasak na 'right to live' (pravo na život).

Prvi HIV pozitivni pacijenti registrirani su u Hrvatskoj 1985.godine, od kada je registrirano 298 oboljelih od AIDS-a i 784 zaraženih HIV-om (HIV pozitivni), više muškaraca.

Prema putevima prijenosa infekcije u RH najveći je broj oboljelih među muškim osobama s homoseksualnim odnosima (44,3%), heteroseksualnim izvan trajne veze (31,5%), heteroseksualnim od stalnog partnera/ice (9,1%), injiciranjem droga intravenskim putem (7,4%), zaraženim preparatima – oboljeli od hemofilije (2,7%,) djeca zaražene majke (1%), primalaca zaraženih krvnih preparata (0,3 %) , a nepoznato (3,7%).

U PGŽ je registrirano 35 oboljelih od AIDS-a (prvi slučaj 1988.) i 94 zaraženih HIV-om (HIV pozitivni) (prvi slučaj 1985.). Do sada je od AIDS-a u našoj županiji umrlo 18 osoba (prva umrla osoba 1989.).

Odnos M/Ž je 78%:22%, a prema vjerojatnom putu prijenosa podjednako učešće pojedinog načina zaraze kao i u RH: osobe s heteroseksualnim promiskuitetnim ponašanjem 31%, osobe s homo odnosno biseksualnim ponašanjem 26%, partneri HIV pozitivnih osoba 18%, zaražavanje putem i.v. primjena droga 7%, dijete HIV pozitivne majke 5%, nepoznato 4% i kod hemofilije 3%

HIV/AIDS je zarazna bolest koja se prenosi dominantno spolnim putem, putem krvi i izlučevina osobe zaražene HIV-om (sjemena tekućina, vaginalni sekret).

Mjere prevencije koje se sustavno provode u našoj državi jesu kontrola krvi i krvnih pripravaka na prisustvo HIV-a od 1987. godine i pozitivni testirani pripravci se ne koriste. Na Hepatitis B krvni pripravci se kontroliraju od 1971/1972. a na Hepatitis C od 1993. godine.

U našim zdravstvenim ustanovama vrijedi načelo slobodnog odabira o otkrivanju svog HIV statusa obiteljskom liječniku. Preporuča se to svom liječniku povjeriti, a zdravstveni djelatnici su obvezni poštivati liječničku tajnu.

Jedini siguran način da znate jeste li zaraženi HIV-om jest testiranje. Ono se može obaviti potpuno anonimno, dobrovoljno i besplatno u Savjetovalištu za spolno prenosive bolesti (HIV, hepatitis B, hepatitis C, Chlamidia i dr.) u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Krešimirova 52a, Epidemiološki odjel, ambulanta 7, svaki ponedjeljak i četvrtak od 12 – 15 h, a srijede od 13-17 h. Testiranje se obavlja vađenjem krvi iz kubitalne vene a rezultati testiranja su gotovi za tjedan dana i podižu se u savjetovalištu. Uzorak krvi za potrebe laboratorijske obrade i ispisivanje nalaza zavodi se pod šifrom čiji broj dobiva i osoba te s istim i podiže svoj nalaz. Do sada je u Savjetovalištu na HIV testirano 1626 osoba, od toga je novodijagnosticirano troje HIV pozitivnih osoba. Posjeti savjetovalištu su najčešći zbog heteroseksualnih promiskuitetnih odnosa.

U Savjetovalištu možete dobiti sve informacije, savjete i odgovore na vaša pitanja od liječnika specijaliste epidemiologa.

Nacionalni program borbe protiv AIDS-a uključuje i sustavnu edukaciju, informiranje, a jedan od oblika aktivnosti financiran od Ministarstva zdravstva je i rad Savjetovališta s besplatnim testiranjem.

U našoj županiji osim u Svjetovalištu Epidemiološkog odjela informacije i savjete u svezi ovih i drugih spolno prenosivih bolesti mogu se dobiti i u Savjetovalištima Odjela školske medicine, te Odjela za izanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti.

Nastavni zavod za javno zdravstvo provodi i razne programe u školskoj populaciji i drugim ciljnim populacijama koji su znatnim dijelom sufinancirani od Županije primorsko goranske i lokalnih jedinica samouprave na području PGŽ.

Mjere osobne zaštite od spolno prenosivih bolesti pa tako i od AIDS-a, za pojedinca su odgovorno spolno ponašanje, korištenje fizičke zaštite (kondom) redovito održavanje spolnog zdravlja i higijene, poznavanje HIV statusa spolnog partnera, vjernost u partnerstvu. Za određene spolno prenosive zarazne bolesti danas postoje i mjere specifične zaštite cijepljenjem kao npr. za hepatitis B (HBV) i za humani papiloma virus (HPV) što međutim nikako ne isključuje sve ostale mjere u osobnoj zaštiti od spolno prenosivih bolesti.

HIV se prenosi

  • vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom sa zaraženom osobom, pogotovo bez primjene zaštitnih mjera, kao što je pravilna uporaba prezervativa,
  • korištenjem kontaminiranog pribora za intravensku konzumaciju droga,
  • koritšenjem predmeta kontaminiranih i malom količinom krvi zaražene osobe,
  • ne provođenjem mjera zaštite od strane osoba koje profesionalno dolaze u dodir s krvlju i tjelesnim izlučevinama
  • sa zaražene majke na dijete
  • krvlju ili krvnim derivatima

HIV se ne prenosi socijalnim kontaktom.

HIV/AIDS je danas bolest koja se uspješno liječi, te je osoba koja boluje od AIDS-a kronični bolesnik. 
MONITORING