KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

9
broj novozaraženih u PGŽ
3
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

65
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
33453
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

433
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 23.07.2021. - 08:30

HACCP vodiči za ugostitelje

"Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje“ i "HACCP vodič – Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje"

Vodiči su odobreni od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ( procjena prijedloga  (pdf, 411 kB)) i služe ugostiteljima za primjenu preventivne samokontrole (dobra higijenska praksa, dobra proizvodna praksa, načela kontrole kritičnih točaka po HACCP-u) sukladno zakonskim zahtjevima.

Svaki ugostitelj sada ima sve potrebne evidencije sa uputama u kom opsegu i kako ih ispunjava. Nadalje ima točno propisane kritične kontrolne točke o kojima treba voditi propisani nadzor i evidenciju sukladno zakonskim zahtjevima. Stoga ugostitelji više ne trebaju plaćati konzultacije za analizu opasnosti u svom objektu i za izradu dokumentacije za svoj objekt. Sve dobivaju i imaju za uporabu od strane svoje strukovne asocijacije - Hrvatske obrtničke komore.

Preporuka za primjenu Vodiča:

  1. Proučiti Vodič.
  2. Utvrditi svoje obvezne evidencije i liste.
  3. Za dodatne upute ili savijete u svezi rada po Vodiču obratiti se svojoj obrtničkoj asocijaciji ili autorima Vodiča.
  4. Za Primorsko-goransku županiju možete se obratiti Područnoj obrtničkoj komori PGŽ (POK PGŽ), udruženjima obrtnika na vašem području kao i Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (autori).

U suradnji sa POK PGŽ i UO na području županije Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci i po ispostavama Opatija, Crikvenica, Delnice, Rab, Cres, Lošinj i Krk sudjelovat će u praktičnim radionicama za primjenu Vodiča u praksi.

Opet u suradnji sa HOK-om u izradi su vodiči dobre higijenske prakse i HACCP vodiči za djelatnosti trgovine, pekarstva i slastičarstva te će po ocjeni i odobrenju od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi biti u primjeni za provedbu zakonskih obveza u svezi osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane za navedene sektore.

Vodič dobre higijenske prakse služi kao podsjetnik i vodič ugostiteljima za dobro poslovanje s hranom, uvažavajući potrebne preduvjetne programe. Preduvjetni programi su u stvari dobra higijenska i dobra proizvođačka praksa. Osiguravaju osnovne uvjete prerade i pripreme hrane. Pokrivaju opasnosti “nižeg rizika” s težištem na prostoru, osoblju i proizvodu. Riječ je o uređenju općih uvjeta: higijeni prostora (SSOP-standardne sanitarne operativne procedure), kontroli prisutnosti štetnika, zbrinjavanju otpada, održavanju opreme, održavanju osobne higijene zaposlenika i izobrazbi osoblja.

HACCP vodič - Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje, obuhvaća dugogodišnju praksu i iskustvo ugostitelja i institucija, iskustva drugih zemalja u načinu definiranja kritičnih kontrolnih točaka, pred i post potrebne aktivnosti, preduvjetne radnje, upute o vođenju evidencija. Uvođenjem i primjenom ovog Vodiča u svakodnevnom radu provodi se preventivna samokontrola higijenskih uvjeta u pripremi i posluživanju hrane u ugostiteljstvu, a sukladno zakonskim obvezama.
Izradom ovih Vodiča, ugostiteljima je odrađen veliki dio posla i obveza. Provodeći upute iz Vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste realiziraju se propisane zakonske obveze. Ovisno o predznanju, na temelju informacija u Vodiču, poslovanje je moguće i samostalno urediti prema zahtjevima Vodiča. Predlažemo: prvo proučiti Vodiče, razmotriti zahtjeve u poslovanju, provjeriti možemo li popuniti tražene evidencijske liste, te ako eventualno ima nepoznanica, zatražiti pomoć od obrtničke asocijacije i autora Vodiča.

Vodič se u ovom prvom izdanju objavljuje kao Internet izdanje. Kako je ovo prvo izdanje ovakvog vodiča za ugostiteljsku struku, očekujemo da će se kroz implementaciju u praksi pokazati još puno detalja kojima bi se ovaj Vodič mogao unaprijediti. Molimo vas da sve konstruktivne i kratko obrazložene sugestije pošaljete na e-mail epidemiologija@zzjzpgz.hr kako bi sljedeće izdanje bilo kvalitetnije.

Za otvaranje PDF dokumenata molimo Vas da koristite Adobe Reader 9 ili Foxit Reader 3.0.
Programi su besplatni i slobodni za korištenje, a dostupni preko slijedećih adresa:
Adobe Reader 9: http://get.adobe.com/reader/
Foxit Reader 3: http://www.foxitsoftware.com/downloads/

Datoteke za preuzimanje

Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje  (pdf, 3,57 MB) HACCP vodič - praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje   (pdf, 2,50 MB) Raspodjela subjekata prema kategorijama rizika   (pdf, 233,47 kB) Usporedba potrebnih evidencija prema stupnju rizika   (pdf, 118,74 kB) 
MONITORING