KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

919
broj novozaraženih u PGŽ
594
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

8777
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
60619
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

716
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 15.01. 2022. - 08:30


A R H I V A  V I J E S T I

U nastavku slijede sve arhivirane vijesti objavljene na stranicama www.zzjzpgz.hr

<< povratak na naslovnicu

Što je samoizolacija?

POSTUPANJE U SAMOIZOLACIJI

Što je samoizolacija? TO JE IZOLACIJA U VLASTITOM DOMU KROZ 14 DANA.

Za vrijeme samoizolacije što NE smijemo, što MORAMO i što bi TREBALI?

Pročitajte upute ovdje!

Obavijest NPP kolon

Zbog pandemije COVID19, do daljnjega se neće pozivati osobe u Nacionalni program za probir raka debelog crijeva, a neće se niti slati kuverte s testnim kartonima. Po završetku pandemije, program će se nastaviti.

Novi projekt NZZJZ PGŽ

Novi projekt NZZJZ PGŽ za prevenciju i ranu detekciju kroničnih nezaraznih bolesti

U petak, 13. ožujka 2020. godine s početkom u 12 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, 1. kat) bit će predstavljen projekt NZZJZ PGŽ "Jačanje kapaciteta za prevenciju i ranu detekciju rizika i stanja vezanih uz kronične nezarazne i maligne bolesti u PGŽ i RH" vrijedan 946.463,07 kn

www.pgz.hr - Pročitajte više...

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda – voda i klimatske promjene

Komunalno društvo VRELO d.o.o. u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Osnovnom školom Ivana Rabljanina Rab, Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab i Dječjim vrtićem Pahuljica obilježavaju Svjetski dan voda – voda i klimatske promjene.

Pročitaj više...

Koronavirus

U nastavku pogledajte kratiki video o tome kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti.

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti

AMP Marišćina

Skraćeni izvještaj o rezultatima mjerenja na AMP Marišćina u 2019. godini

Izvještaj o praćenju kvalitete zraka na području ŽCGO Marišćina u 2019. godini, izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Zdravstveno-ekolioški odjel.

Pročitaj više...

Predavanje

KAKO KORISTITI MIKROBIOLOŠKE PRETRAGE? Serodijagnostika 1 – Krvlju prenosive infekcije

Dana 27. veljače 2020. s početkom u 13:00 sati, u predavaoni Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (V. kat, Krešimirova 52a, Rijeka)održati će se predavanje. Tema predavanja je „KAKO KORISTITI MIKROBIOLOŠKE PRETRAGE? Serodijagnostika 1 – Krvlju prenosive infekcije“, a predavač je Dr.sc. Dolores Peruč, dr.med.

Pročitaj više...

Koronavirus – najnoviji podatci

Novosti o koronavirusu

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/

PREVENCIJA

Jačanje kapaciteta za prevenciju i ranu detekciju rizika i stanja vezanih uz kronične nezarazne i maligne bolesti u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prijavio je projekt naziva "Jačanje kapaciteta za prevenciju i ranu detekciju rizika i stanja vezanih uz kronične nezarazne i maligne bolesti u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj" u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Svrha projekta je jačanjem kapaciteta NZZJZPGŽ te drugih županijskih zavoda te domova zdravlja s područja Republike Hrvatske unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika za učinkovitije upravljanje i provedbu aktivnosti prevencije i ranu detekciju kroničnih nezaraznih bolesti s naglaskom na šećernu bolest, kardiovaskularne i maligne bolesti. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 946.463,07 HRK.

U ime NZZJZ PGŽ Ugovor je potpisao ravnatelj prof.dr.sc. Vladimir Mićović, dr.med., a svečanosti su prisustvovali ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić.

Pogledajte slike...

112 NAZOVI

Obilježavanje dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

11. veljače u Europskoj se uniji obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine i ove godine obilježava se 15 godina njegove upotebe. Edukacijom i igrama bit će obuhvaćeno otprilike 600 učenika OŠ Nikola Tesla...

Više pogledajte i pročitajte ovdje...

POZOR, HLADNOĆA!

Upozorenje na hladne valove

Referentni centar DHMZ izradio je upozorenje radi niskih temperatura zraka – hladnoće.

Pročitajte više...

Epidemija pneumonije

Epidemija pneumonije povezana s novim Koronavirusom, Kina

S obzirom na pojavu novog koronavirusa u Kini i nepoznanici o putevima prijenosa, putnicima u međunarodnom prometu koji putuju na zahvaćena područja (u ovom je trenutku zahvaćeno područje grad Wuhan, ali s vremenom će možda i drugi gradovi, pokrajine ili države) savjetuje se pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima.

Preuzeto sa www.hzjz.hr

Više o koranavirusu možete pročitati

UPIS u 1.razred OŠ

UPIS u 1.razred osnovne škole

Sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnoga povjerenstva ("Narodne novine" broj 67/2014.) djeca rođena od 01. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. godine obvezna su pristupiti upisu u prvi razred osnovne škole prema upisnim područjima za svaku osnovnu školu, a prema prijavljenom mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta. Prijave djeteta za upis provodit će se od 27. do 31. siječnja 2020. godine u osnovnim školama najbližim mjestu prebivališta/boravišta.

Pročitajte više

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Zajedničko obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti 2019. godine

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sudjeluje u zajedničkom projektu obilježavanja “mjeseca borbe protiv ovisnosti“ sa Psihijatrijskom bolnicom Rab, Domom zdravlja i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, Gradskim društvom crvenog križa, Osnovnom školom „ Ivana Rabljanina“ i Srednjom školom „ Markantuna De Dominisa „ na otoku Rabu, u suradnji sa udrugom „ HEPATOS RIJEKA“ i RI teatrom.

Program zajedničkih aktivnosti primjer je izuzetne javnozdravstvene akcije fokusirane prema jednom od prepoznatih prioriteta u zajednici te načinu na koji se mobiliziraju svi sudionici u zdravstvenom sustavu i izvan njega. U periodu od 15.studenoga do 15. prosinca 2019. zajednički organiziramo brojne aktivnosti!

Pročitajte više

Obavijest o prokuhavanju vode

Dana 23.12.2019. ponovljeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na području grada Čabra. Ispitivanjem je utvrđeno da je voda za ljudsku potrošnju zdravstveno ispravna te se kao takva može koristiti.

Mjera prokuhavanja u mjestima Donji Žagari, Hrib, Gorači, Mandli i Gerovski kraj i dalje je na snazi.

Obavijest o prokuhavanju vode

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju 11.12.2019. utvrđena je mikrobiološka neispravnost uzorka iz grada Čabra zbog ugradnje novog sustava i radova na sustavu kloriranja.

Obzirom da postoji opasnost za zdravlje ljudi koji bi koristili vodu za piće, preporučuje se prokuhavanje vode najmanje 3 minute i čuvanje na hladnom. Nakon normalizacije stanja i ponovnog uzorkovanja obavijestit ćemo stanovnioštvo.

I dalje na snazi stoji mjera prokuhavanja vode u mjestu Donji Žagari, Hrib, Gorači, Mandli i Gerovski kraj.

Studentska ambulanta Kampus

Otvaranje Studentske ambulante Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na Kampusu Sveučilišta u Rijeci

S danom 02.prosinca 2019.godine počinje s radom Studentska ambulanta Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Studenti će od sada, osim već postojeće usluge ordinacije obiteljske medicine koja u ambulanti na Kampusu ordinira 2 dana u tjednu, svih 5 dana u tjednu imati dostupnu uslugu preventivne zdravstvene zaštite i savjetovanja u sklopu Savjetovališta otvorenih vrata Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Pročitajte više

Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci

Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci

Ovog tjedna obilježavaju se tradicionalni "Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci". Tim povodom Katedra za zdravstvenu ekologiju predstavlja se s nekoliko aktivnosti.

Sportska radionica Katedre za zdravstvenu ekologiju: Okoliš i zdravlje, srijeda, 11.12.2019., 16:00-18:00 sati, Aula Fakulteta

Pročitajte više

Sastanak projekta SOUNDSCAPE

Sastanak projekta SOUNDSCAPE održat će se od 26. do 29. studenog u Veneciji

3. sastanak projekta “SOUNDSCAPE: SOUNDSCAPES IN THE NORTH ADRIATIC SEA AND THEIR IMPACT ON THE MARINE BIOLOGICAL RESOURCES" koji sufinancira EU zahvaljujući programu Interreg Italija-Hrvatska održat će se u Veneciji kod partnera na projektu (ISMAR-Istituto delle Scienze Marine) Institut za znanost o moru.

Pročitajte više

SPORTSKA REKREACIJA

SPORTSKA REKREACIJA GRAĐANA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Sportska rekreacija za građane starije životne dobi nastavlja se i ove srijede 20. studenoga 2019.g., u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Riječkog sportskog saveza. U nastavku pogledajte raspored aktivnosti.

Raspored aktivnosti pogledajte ovdje

Potrošeno cjepivo protiv gripe

Obavještavamo da je na Epidemiološkom odjelu NZZJZ PGŽ potrošeno svo cjepivo protiv gripe. Svih 26000 doza je distribuirano, odnosno utrošeno u našoj ambulanti te više nemamo ni jedne slobodne doze. Molimo, ukoliko je nekome ostalo cjepiva koje neće utrošiti da nam svakako vrati što prije. HZJZ je naručio još cjepiva ali da li i kada će doći, ne znamo.

Međunarodni dan oboljelih od šećerne bolesti

Međunarodni dan oboljelih od šećerne bolesti - ispostava Rab

Povodom međunarodnog dana oboljelih od šećerne bolesti 14. studenoga zajednički ispred NZZJZ -Ispostave Rab, a u suradnji sa patronažnim sestrama Doma zdravlja - Ispostave Rab i gradskim društvom Crvenoga Križa imamo akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka mještanima otoka Raba. Savjetovanjima ćemo pobuditi svijest o brizi za zdravlje, te one koji imaju povišen tlak i šećer u krvi, uputiti ćemo njihovim liječnicima na obradu i regulaciju istih. Putem edukativnih materijala i letaka informirati ćemo javnost o povišenom krvnom tlaku i šećernoj bolesti, sa svrhom povećavanja svjesnosti ranog otkrivanja i prevencije, kao i uspješne regulacije odgovarajućim liječenjem i kontrolom.

Pročitajte više

Gripa - cijepljenje

POČETAK CIJEPLJENJA PROTIV GRIPE, SEZONA 2019. / 2020.

Izvješćujemo Vas da je stiglo cjepivo protiv gripe za sezonu 2019./2020. Cjepivo je nabavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ukupno 360.000 doza cjepiva. Primorsko goranska županija je dobila 26.000 doza cjepiva. Prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj ove godine službeno započinje u srijedu, 6. 11. 2019. godine.

Pročitajte više

Ispitivanje kvalitete mora u Bakru

Ispitivanje kvalitete mora u Bakru

Dana, 23.10.2019. godine djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primrosko-goranske županije nakon dojave o eko incidentu i onečišćenju mora u Bakru uzeli su uzorke mora povrsinskog sloja uz rivu kod caffe bara "Nautica" i kod hotela "Jadran".

Opširnije pročitajte ovdje

Obavijest o prokuhavanju vode

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju 24.10.2019. utvrđena je mikrobiološka neispravnost uzorka iz grada Čabra.

Obzirom da postoji opasnost za zdravlje ljudi koji bi koristili vodu za piće, preporučuje se prokuhavanje vode najmanje 3 minute i čuvanje na hladnom. Nakon normalizacije stanja i ponovnog uzorkovanja obavijestit ćemo stanovnioštvo.

Obavijest o prekidu mreže

U utorak 29.10.2019 u vremenu od 15:00 do 16:00 vršiti će se zamjena CARNET-ovog mreznog uredjaja, tijekom navedenog vremena mogu se očekivati višestruki kratki prekidi povezanosti na CARNET mrežu s obzirom na navedeno neke informacije na web stranici NZZJZPGZ-a neće biti dostupne. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Mateko, dan zdravlja u Matuljima

Drugačija subota u Matuljima: Program MATEKO mijenja pogled na život

Ekološka preventivno-zdravstvena manifestacija Mateko Matulji, održana za vikend po sunčanom vremenu koje je mamilo na boravak na otvorenome, pokazala se jako uspješnom. Općina Matulji u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a uz nju je nastavila desetogodišnji ciklus preventivnih zdravstvenih programa s ciljem preveniranja zdravstvenih problema, ranog detektiranja bolesti i očuvanja kvalitete življenja građana

Opširnije

Voda na području grada Čabra

Dana 09.10.2019. uzimani su uzorci vode za ljudsku potrošnju na području grada Čabra. Ispitivanjem je utvrđeno da su uzorci u mjestima Donji Žagari i Hrib zdravstveno neispravni zbog bakteriološkog onečišćenja. Voda nije za piće, nego ju treba prethodno prokuhati najmanje 3 minute i nakon toga držati u hladnjaku.

SPORTSKA REKREACIJA

SPORTSKA REKREACIJA GRAĐANA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Sportska rekreacija za građane starije životne dobi počinje ove srijede 16. listopada 2019.g., u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Riječkog sportskog saveza. U nastavku pogledajte raspored aktivnosti.

Raspored aktivnosti pogledajte ovdje

Dan zdravlja u Kostreni

Kostrenska đirada i Dan zdravlja

Ove subote 12.10.2019. godine u Kostreni održani su prvi Dani zdravlja i Kostrenjska đirada. Manifestacija je promovirala zdrav život a u njoj je sudjelovalo više od 200-tinjak sudionika različitih uzdrasta, od vrtićara do umirovljenika. Uz mnoštvo savjeta specijalista iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, prezentacije oživljavanja, masaže srca i umjetnog disanja, bilo je tu još i mjerenje tlaka i šećera u krvi, te nakon toga nezaobilazna lagana, zdrava hrana.

Opširnije

CIJEPLJENJE PROTIV HPV

CIJEPLJENJE PROTIV HUMANOG PAPILOMA VIRUSA (HPV) DO 25. GODINE

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je do kraja 2019. godine za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti (ovisno o raspoloživosti cjepiva).

Osim ove novosti, tijekom cijele školske godine mogu se cijepiti učenice i učenici 8. razreda osnovne škole.

Pročitajte više...

Dan zdravlja u Kostreni

Kostrenska đirada i Dan zdravlja

Ove subote 12.10.2019. pozivamo Vas da nam se pridružite u Kostreni na Danu zdravlja i Kostrenskoj điradi. Program počinje u 9:00h a u nastavku pogledajte detaljni program.

Program pogledajte ovdje

Predavanje na temu "buka"

Buka svuda oko nas

Organizator: Udruga "Želim Miran Život" i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Skup će se održati 25. listopada 2019. godine od 11.00 do 12.30 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na 5. katu u velikoj dvorani

Predavači: Dražen Trnski predsjednik udruge "Želim Miran Život", Slaven Skender viši sanitarni inspektor, Moderator: Albert Cattunar

Pročitajte više...

Obavijest o prokuhavanju vode

Dana 25.09. nakon uzorkovanja vode utvrđeno je mikrobiološko onečišćenje u mjestima GORAČI; MANDLI I GEROVSKI KRAJ.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13, &4/15,104/17 i 115/18) uzorci prema ispitivanim parametrima NISU SUKLADNI Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog mikrobiološkog onečišćenja.

S obzirom da postoji rizik za zdravlje ljudi koji bi bez daljnje obrade pili takvu vodu, korisnicima u navedenim zonama opskrbe preporučuje se konzumacija zdravstveno ispravne vode, pakirane ili iz drugih opskrbnih izvora. Ako se koristi voda iz javnog vodovoda preporučuje se prokuhavanje vode, namijenjene piću krouz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome. Ovu mjeru je potrebno provoditi dok sanacijom ne bude postignut učinak potvrđen slijedećim negativnim mikrobiološkim nalazom vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrvbog sustava.

Europski dan oralnog zdravlja

Europski dan oralnog zdravlja "Korzo zdravih i lijepih osmijeha"

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji smnogobrojnim partnerima dana 21.9.2019. obilježio je Europski dan oralnog zdravlja. Na određenim punktovima su se odvijale različite aktivnosti te se na zabavan, edukativan i interaktivan način prezentirala važnost brige o oralnom zdravlju čije se rane navike stječu u dječjoj dobi. Uz djecu prisutni su bili i njihovi roditelji, odgajatelji, zdravstvene voditeljice, predstavnici stručnih službi vrtića te ravnatelji i ravnateljice istih. Pjevalo se, plesalo, modeliralo, pričalo priče, crtalo, vježbalo, četkalo i pregledavalo zube.

Pročitajte više...

Novi vodič

Vodič „Obitelj i rani razvoj“

Predstavljamo vodič „Obitelj i rani razvoj“, publikaciju NZJZPGŽ nastalu u suradnji s Gradom Rijekom i projektom Rijeka Zdravi Grad. Jedna od temeljnih zadaća NZJZ jest primicanje i zaštita mentalnog zdravlja obitelji, djece i mladih. Ovaj put se okrećemo najmlađima, predškolcima i njihovim roditeljima.

Priručnik je distribuiran riječkim vrtićima te bi trebao naći put do ruku roditelja novoupisane djece. Osim toga, više primjeraka publikacije biti će dostavljeno u vrtiće u Primorsko-goranskoj županiji te je za sve građane dostupan online na linku http://www.zzjzpgz.hr/publikacije/Rizik-22.pdf

Pročitajte više...

EU tjedan mobilnosti

EU tjedan mobilnosti: "Safe Walking and Cycling"

Svake godine od 16. do 22. rujna, u Europi se obilježava najveći događaj posvećen održivoj urbanoj mobilnosti. Ove se godine Europski tjedan mobilnosti (ETM) obilježava pod sloganom "Krećite se s nama" (Walk with us). Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje i okoliš.

Pročitajte više...

LJETO NA PLATKU

LJETO NA PLATKU – SUMMER SPORT GAMES

U nedjelju, 8. rujna 2019. djelatnice Odjela socijalne medicine NZZJZ PGŽ sudjelovale su na manifestaciji „Ljeto na Platku – Summer Sport Games“, povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana. Na štandu Zavoda dijelili su se edukativni materijali i Narodni zdravstveni list. Također, sudjelovalo se u sportskim aktivnostima.

Pročitajte više...

Novi nacionalni program

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti

Ministarstvo zdravstva je nadležno za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te je imenovalo stručnjake u Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. U provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam te zdravstveni radnici iz područja oftalmologije koji provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine.

Cilj ovog programa je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1 % otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje i nastupilo izlječenje, čime se poboljšava kvaliteta života pojedinca.

Više informacija o Nacionalnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti doznajte na besplatnom info telefonu (8:00 – 16:00, pon – pet): 0800 8448

https://www.hzjz.hr/slabovidnost/

Pročitajte više...

Predavanje na temu "buka"

Buka svuda oko nas

Organizator: Udruga "Želim Miran Život" i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Tribina zakazana za 20. rujan 2019 godine se odgađa a o novom terminu biti ćete naknadno obaviješteni.

Predavači: Dražen Trnski predsjednik udruge "Želim Miran Život", Slaven Skender viši sanitarni inspektor, Moderator: Albert Cattunar

Pročitajte više...

Europski dan oralnog zdravlja

Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja - "Korzo zdravih i lijepih osmijeha"

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se 12. rujna, a ove će se godine u našoj Županiji u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijeka- „Rijeka - Zdravi grad“, Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka, Katedrom za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka te sponzorima Colgate i Stomatološkom poliklinikom za oralnu kirurgiju, ortodonciju, radiološku djelatnost-ortopan i zubotehnički laboratorij Rident, obilježiti 21. rujna 2019. god. na Korzu u periodu od 10 do 12 sati javnozdravstvenim edukativnim programom čiji će glavni protagonisti biti djeca, roditelji, odgajatelji i zdravstvene voditeljice dječjih vrtića iz PGŽ (DV Rijeka podcentri Zamet, Turnić i Potok; DV Sušak; Dječji vrtić Zlatna ribica Kostrena; DV Orepčić Kraljevica; DV Bakar i DV Malik Viškovo).

Pet godina provođenja preventivnog programa "Zdravi zubi, sretan dječji osmijeh"

Pročitajte više...

Anketno istraživanje

Anketno istraživanje kvalitete života i životnih stilova

Istraživanje provodi HZJZ i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Pročitajte više...

SKRINING OSTEOPOROZE KOD ŽENA LOPAR

SKRINING OSTEOPOROZE KOD ŽENA LOPAR

Općina Lopar je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prihvatila provedbu javnozdravstvenog programa "Skrining osteoporoze kod žena", a kojemu je svrha prevencija i rano otkriti promjene u mineralnoj gustoći kostiju dok se bolest i njene posljedice još nisu razvile. Ultrazvučno će se mjeriti gustoća petne kosti kod žena u dobi od 55 godina nadalje.

Narudžbe za preglede moguće je ostvariti od ponedjeljka, 02. rujna 2019. godine od 9 do 12 sati na telefon 776-924, a pregledi će se obavljati od 30. rujna do 2. listopada 2019.u prostoru ambulante DZ u Loparu, po utvrđenom rasporedu.

Pročitajte više...

Rab-znanstvenostručni kongres

2. znanstvenostručni kongres s međunarodnim sudjelovanjem "Lječilišni turizam i prirodni ljekoviti činitelji”

Otvaranje je 30. kolovoza 2019. god. sa početkom u 20,00 h, u kongresnoj dvorani San Marino Sunny Resorta by Valamar u Lopar.

Pročitajte više...

Povišena koncentracija ozona

Obavijest o povišenim koncentracijama ozona

Tijekom ljetnog razdoblja očekuju se povremene pojave povišenih koncentracija ozona u vanjskom zraku na području čitave Primorsko-goranske županije koje mogu predstavljati povećani rizik za ljudsko zdravlje kod osjetljivih skupina stanovništva, stoga ovim putem informiramo javnost i pozivamo na pojačan oprez.

Najviše koncentracije ozona očekuju se u rano poslijepodne (od 13 do 18 sati). Kasno poslijepodne i predvečer razine ozona se smanjuju s manjom količinom osunčanosti.

Pročitajte više...

Pregled melanoma u Kostreni

NZZJZPGŽ u Općini Kostrena provodi pregled melanoma

Općina Kostrena je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) prihvatila provedbu programa "Pregled i edukacija – rano otkrivanje melanoma".

Narudžbe za preglede moguće je ostvariti od ponedjeljka 12.08.2019. godine od 9 do 12 sati na telefon 358-730, a pregledi će se obavljati u prostoru Centra za javno zdravstvo Kostrena, Glavani 89a, Kostrena.

Pročitajte više...

Općina Kostrena - skrining osteoporoze

NZZJZPGŽ u Općini Kostrena provodi SKRINING OSTEOPOROZE KOD ŽENA

Općina Kostrena je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) prihvatila provedbu programa "Skrining osteoporoze kod žena".

Narudžbe za preglede moguće je ostvariti od ponedjeljka 12.08.2019. godine od 9 do 12 sati na telefon 358-730, a pregledi će se obavljati u prostoru Centra za javno zdravstvo Kostrena, Glavani 89a, Kostrena.

Pročitajte više...

Voda na području grada Čabra

Dana 01.08.2019. ponovno su uzimani su uzorci vode za ljudsku potrošnju na području Čabra. Ispitivanjem je utvrđeno da su uzorci uzeti u gradu Čabru zdravstveno ispravni i voda se može koristiti za ljudsku potrošnju.

Mjera prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju u mjestima Gorači, Hrib i Mandli i dalje je na snazi od ranije (neispravni uzorci iz srpnja 2019.).

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Obavijest o prokuhavanju vode

Dana 17.07.2019. godine uzimani su uzorci vode za ljudsku potrošnju u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva u mjestima Gorači, Plešce, Hrib i gradu Čabru. Ispitivanjem je utvrđeno da su uzorci nesukladni zbog bakteriološkog onečišćenja.

S obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je postignut solidan dezinfekcijski učinak.

Konferencija za novinare

Poziv na konferenciju za novinare

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati u srijedu 17.07.2019. godine u 09.30h u Konferencijskoj dvorani Botela Marine, Riva, Rijeka, na kojoj će biti predstavljen projekt Interreg Italy - Croatia “SOUNDSCAPES IN THE NORTH ADRIATIC SEA AND THEIR IMPACT ON MARINE BIOLOGICAL RESOURCES – SOUNDSCAPE”.

Opširnije...

Upozorenje, krpelji

OBOLJELI OD KRPELJNOG MENINGOENCEFALITISA NA PODRUČJU GORSKOG KOTARA

Tijekom lipnja ove godine registrirano je nekoliko osoba oboljelih od srednjoeuropskog krpeljnog meningoencefalitisa vezanih uz područje Gorskog kotara. Prilikom epidemiološke i veterinarske obrade utvrđeno je da su istim virusom bile zaražene i neke domaće životinje. Stoga se osobama koje borave u prirodi na tom području preporučuju opće mjere zaštite od krpelja i eventualno specifična mjera cijepljenja.

Opširnije...

Upozorenje!

ONEČIŠĆENJE MORA NA LOKACIJI KANTRIDA, DJEČJA BOLNICA

Tijekom 4. ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na lokaciji Kantrida – Dječja bolnica vrijednosti ispitanih mikrobioloških pokazatelja bile su više od dopuštenih te je lokacija ocjenjena NEZADOVOLJAVAJUĆOM ocjenom.

Opširnije...

Upozorenje! KRPELJI

KRPELJI - OPASNOST IZ PRIRODE

Krpelji su sitne životinjice koje spadaju u skupinu člankonožaca, razred paučnjaka, red grinja. Za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, zbog čega povremeno žive kao nametnici na toplokrvnim kralješnjacima (pticama i sisavcima, gmazovima i vodozemcima, a ponekad i na čovjeku), kojima sišu krv.

Opširnije...

Upozorenje!

ONEČIŠĆENJE MORA NA LOKACIJI KANTRIDA, DJEČJA BOLNICA

Tijekom 3. ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na lokaciji Kantrida – Dječja bolnica vrijednosti ispitanih mikrobioloških pokazatelja bile su više od dopuštenih te je lokacija ocjenjena NEZADOVOLJAVAJUĆOM ocjenom.

Opširnije...

Voda na području grada Čabra

Dana 27.06.2019. uzimani su uzorci vode za ljudsku potrošnju na području grada Čabra. Ispitivanjem je utvrđeno da su uzorci u mjestu Plešce i Gerovo zdravstveno ispravni, dok su uzorci uzeti u gradu Čabru i mjestima Donji Žagari i Hrib i nadalje nesukladni zbog mikrobiološkog onečišćenja.

Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. To provoditi do normalizacije u vodoopskrbi, odnosno dok se ponovnim ispitivanjem ne utvrdi zdravstvena ispravnost.

SIGURNO RUKOVANJE S PESTICIDIMA

IZOBRAZBA O SIGURNOM RUKOVANJU S PESTICIDIMA I PRAVILNOJ PRIMJENI PESTICIDA ODRŽAT ĆE SE U NASTAVNOM ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO PGŽ, KREŠIMIROVA 52A, RIJEKA, OD 3. DO 5.SRPNJA 2019.

PRIJAVE NA MAIL: pesticidi@zzjzpgz.hr DODATNE INFORMACIJE NA MOBITEL: 091 20 30 731

Živjeti zdravo - Volonteri u parku

Obilježen je Međunarodni dan joge

Odjel socijalne medicine u suradnji s Udrugom "Joga u svakodnevnom životu" i Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad 21.6.2019. obilježio je Međunarodni dan joge. Mnogobrojni građani i uvaženi gosti vježbali su jogu na rječkom Molo longu.

WWW.rijeka.hr

Upozorenje!

ONEČIŠĆENJE MORA NA LOKACIJI KANTRIDA, DJEČJA BOLNICA

Tijekom 3. ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na lokaciji Kantrida – Dječja bolnica vrijednosti ispitanih mikrobioloških pokazatelja bile su više od dopuštenih te je lokacija ocjenjena NEZADOVOLJAVAJUĆOM ocjenom.

Opširnije...

Nesukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju

Dana 12.06.2019. uzimani su uzorci vode za ljudsku potrošnju na području grada Čabra. Ispitivanjem je utvrđeno da uzorci u gradu Čabru i mjestima: Plešce, Gerovo, Donji Žagari i Hrib su nesukladni zbog mikrobiološkog onečišćenja.

Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. To provoditi do normalizacije u vodoopskrbi, odnosno dok se ponovnim ispitivanjem ne utvrdi zdravstvena ispravnost.

Znanstvenostručni kongres

Otvoren znanstvenostručni kongres „Svjetlosno onečišćenje“

Sinoć je u Kongresnoj dvorani Turističkog naselja San Marino Sunny Resort Lopar otvoren Prvi znanstvenostručni kongres „Svjetlosno onečišćenje“

Opširnije...

+HEALT KONFERENCIJA

+Healt konferencija

U četvrtak 13. lipnja u Malom Lošinju održana je Završna konferencija projekta +Health programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

Opširnije...

Održani dani zdravja na Čavji

Dan zdravja na Čavji

U subotu, 08.06.2019. na Čavlima je zdravlje i briga o zdravlju bila na zavidnoj razini. Brojni građani prisustvovali su bogatoj manifestaciji gdje su mogli obaviti niz preventivnih pregleda kao što su pregled očnog tlaka, mjerenje tlaka i šećera u krvi te se posavjetovati sa raznim specijalistima (nutricionist, doktor dentalne medicine, doktor školske medicine, psiholog, fizioterapeut, te veterinar)...

Pogledajte i slike...

SVIBANJSKA INVENTURA ZDRAVLJA

“Do zdravlja svibanjskom terapijom - sportom i rekreacijom”

Mjesec svibanj bogat je brojnim datumima čijim se obilježavanjem promiče zdravlje i zdravi stilovi života, educira građane o prevenciji bolesti, poziva na preventivne preglede, potiče na važnost pravilne prehrane i bavljenje tjelesnom aktivnošću. Obilježavanja će se provoditi kroz dva Zdravstvena prioriteta „PGŽ – Zdrave županije“: „Prevencija bolesti srca i krvožilja“ i „Unaprjeđenje zdravstvene pismenosti“.

Opširnije...

Prevencija i rano otkrivanje melanoma

Predavanje i besplatni pregledi u Matici umirovljenika Rijeka

Odjel socijalne medicine u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad i mnogobrojnim partnerima 4.6.2019. obilježio je Međunarodni dan zaštite okoliša. Održane su različite radionice s temom zaštite okoliša, prisutni su imali priliku upoznati domaće životinje, sprijateljiti se s konjima putem radionica te igrati se vježbati i dobro zabaviti.

Opširnije...

Volonteri u parku

Obilježen je Međunarodni dan zaštite okoliša

Odjel socijalne medicine/Odsjek za gerontologiju, nacionalni projekt Živjeti zdravo, u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad, projektom Živjeti zdravo, Medicinskim fakultetom, Čistoćom d.o.o., Maticom umirovljenika grada Rijeke, 4.6.2019. u Udruzi Pegaz obilježit će Svjetski dan zašite okoliša.

Opširnije...

Prevencija i rano otkrivanje melanoma

Predavanje i besplatni pregledi u Matici umirovljenika Rijeka

Odjel socijalne medicine/Odsjek za gerontologiju, u suradnji s Gradom Rijeka, projektom Rijeka zdravi grad, 4.6.2019. od 15.30 do 17.30 sati organiziraju predavanje "Važnost kontrole madeža" i dermatoskopske preglede za članove Matice umirovljenika.

Sa portala:Penzici - Rijeka.hr

Zeleni dan

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Odjel socijalne medicine/Odsjek za gerontologiju, nacionalni projekt Živjeti zdravo, u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad, projektom Živjeti zdravo, Medicinskim fakultetom, Čistoćom d.o.o., Maticom umirovljenika grada Rijeke, 4.6.2019. u Udruzi Pegaz obilježit će Svjetski dan zašite okoliša.

Opširnije...

Nesukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju

Dana, 15.05.2019. obavljeno je uzorkovanje na području vododovoda kojima upravlja KD "Čabranka " iz Čabra. Analizom uzoraka utvrđeno je mikrobiološko onečišćenje uzoraka vode za ljudsku potrošnju u mjestima: Mandli, Donji Žagari, Hrib i Plešce.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Mjera prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju u mjestu Hrib i Donji Žagari i dalje je na snazi od ranije (neispravni uzorci iz veljače 2019.), dok u mjestima Mandli i Plešce tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, provedenih korektivnih radnji te dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka. Uzorci vode iz mjesta Gerovo sada su zdravstveno ispravni i voda se može koristiti za ljudsku potrošnju.

Svjetski dan sporta

Obilježavanje Svjetskog dana sporta

Odjel socijalne medicine u suradnji s mnogobrojnim partnerima obilježit će, 25.5.2019. od 10:00 do 13:00 sati na rječkom Korzu, Svjetski dan sporta. Putem različitih aktivnosti promovirat i demonstrirat će se važnost bavljenja sportom odnosno fizičkom aktivnošću kao važnim faktorom u očuvanju zdravlja.

Opširnije...

Integrirani sustav upravljanja kvalitetom u NZZJZPGZ

Integrirani sustav upravljanja kvalitetom - put ka TQM-u

Svi certificirani i akreditirani sustavi čine jedan jedinstveni integrirani sustav upravljanja kvalitetom u Zavodu. Opredjeljenjem Uprave Zavoda za integracijom potrebnih sustava kvalitete definiran je put ka postizanju TQM-a (upravljanja potpunom kvalitetom) u radu Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Opširnije...

Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Obilježen je Međunarodni dan obitelji

Odjel socijalne medicine u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad i OŠ Nikola Tesla obilježio je Međunarodni dan obitelji. Bilo je to druženje roditelja i djece gdje nije nedostajalo igre smijeha, opuštenosti i pozitivne energije.

Opširnije...

Tribina

Tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije i Europskog dana debljine, 16.5.2019., četvrtak, Gradska vijećnica, 11:00-13:00 sati

Organizatori: NZZJZ PGŽ, KBC RI, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za hipertenziju HLZ-a, Grad Rijeka: „Rijeka – zdravi grad“

Nazivi predavanja: Debljina – jučer, danas, sutra, Epidemiologija hipertenzije u RH i svijetu i javnozdravstveni značaj istraživanja (projekt EH UH), Uhranjenost i rizici za kardiovaskularno zdravlje kod školske djece, Sve počinje od prehrane... Moderator: izv.prof.dr.sc. Iva Sorta-Bilajac Turina, dr.med.

Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Međunarodni dan obitelji

Odjel socijalne medicine u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad i OŠ Nikola Tesla 15.5.2019. obilježit će Međunarodni dan obitelji na igralištu škole uz druženje, igru i natjecanja učenika i roditelja.

Opširnije...

Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Međunarodni dan tjelesne aktivnosti

Odjel socijalne medicine u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad, Maticom umirovljenika grada Rijeke te OŠ Nikola Tesla, Podmurvice i Gelsi, 10.5.2019. u Parku Mlaka obilježili su Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Opširnije...

Trening za trenere

„Sigurnost i zaštita djece i mladih na internetu“

Dana 9. i 10. svibnja 2019. godine u Gradskoj Vijećnici u Rijeci održat će se trening za trenere na temu „Sigurnost i zaštita djece i mladih na internetu“. Trening se provodi u sklopu projekta „Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje – program prevencije elektroničkog nasilja“ koji je dobio financijsku podršku od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u okviru Poziva za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2018. godini.

Opširnije...

Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Obilježavanje Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti

Odjel socijalne medicine/Odsjek za gerontologiju u suradnji s Gradom Rijeka - Rijeka zdravi grad, Maticom umirovljenika grada Rijeke te OŠ Nikola Tesla, Podmurvice i Gelsi, 10.5.2019. u Parku Mlaka obilježit će Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Opširnije...

Simpozij cijepljenje

ODRŽAN SIMPOZIJ O CIJEPLJENJU 2019. GODINE

Dana 25.travnja 2019. godine Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ organizirao je u dvorani Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci simpozij „Cijepljenje 2019” čime smo prigodno obilježili Europski i Svjetski tjedan cijepljenja (23.-30.travanj 2019.).

Sažetke predavanja možete vidjeti ovdje...

OBAVIJEST liječnicima primarne zdravstvene zaštite

Budući da smo u "probnoj " fazi rada korištenja eUputnica, uzorci pacijenata za mikrobiološke analize bit će zaprimljeni samo uz "crvenu" uputnicu! Ispis podataka iz eUputnice na običnom uredskom papiru nije važeći u ovoj fazi rada. Molimo Vas da poštujete niže citirani naputak iz HZZOa:

Uvođenje e-Uputnice je u probnom radu, znači mjerodavna je papirnata uputnica, a elektronička verzija je dodatna funkcionalnost čiji sadržaj mora u potpunosti odgovarati njezinoj papirnatoj verziji na tiskanici uputnice (objavljena u NN). Uvjeti za prelazak u paralelni rad (mjerodavna je eUputnica, sadržaj papirnate se ne ispisuje na tiskanoj uputnici već na bijelom papiru) nisu ispunjeni. Potrebno je osigurati kontinuitet poslovanja i oporavak nakon nepovoljnog događaja, prilagoditi postupanja vezana za naručivanje, osigurati veći broj korištenja dohvata i rezervacije te slanja nalaza da bi se prošlo u paralelni rad.

Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Obilježavanje Dana planete Zemlja

Odjel socijalne medicine/Odsjek za gerontologiju u suradnji s DV Rijeka, podcentri Mlaka i Topolino, na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način obilježili su Dan planete Zemlja, a u sklopu provedbe Nacionalnog programa Živjeti zdravo, podkomponente Volonteri u parku.

Opširnije...

Nesukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju

Dana 17.04.2019. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju u mjestima Donji Žagari, Hrib i Gerovo u sklopu monitoringa Ministarstva zdravstva. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13,64/15,104/17,115/18) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Mjera prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju u mjestu Hrib i Donji Žagari i dalje je na snazi od ranije (neispravni uzorci iz veljače 2019.), dok u mjestu Gerovo tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, provedenih korektivnih radnji te dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka.

PROJEKT NET4mPlastic

Nastavni zavod za javno zdravstvo partner u projektu

Mikroplastika (MP) je globalni problem i njena akumulacija na plažama, morskim sedimentima i morskim staništima danas je dobro poznata pojava u svijetu. Ipak, postoje vrlo ograničeni podaci o mikrootpadu i MP u Jadranskom moru, a nedostaju kako standardni operativni protokoli za uzorkovanje, otkrivanje i kvantifikaciju MP tako I pouzdani podaci o koncentracijama MP i sastavu polimera u morskom okolišu. Slijedom toga, postoji potreba za poboljšanjem i razvojem metoda za smanjenje vremena i napora u identifikaciji i otkrivanju MP.

Opširnije...

Tjedan cijepljenja

Obilježavanja Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja

Povodom obilježavanja Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja održat ćemo 8.svibnja u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, tribinu za građanstvo "Pričajmo o cijepljenju." s početkom u 11 sati. Pozvani će biti srednjoškolci završnih razreda te trudnice koje pohađaju tečajeve za trudnice kao i svi zainteresirani građani.

Opširnije...

Simpozij cijepljenje

ODRŽAVANJE SIMPOZIJA O CIJEPLJENJU 2019. GODINE

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 25. 4. 2019. godine organizira stručni skup pod nazivom “Simpozij o Cijepljenju 2019”. Simpozij se organizira povodom obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja i Svjetskog tjedna cijepljenja (23.-30. 04. 2019.) I namijenjen je timovima cjepitelja (specijalistima obiteljske, školske i svučilišne medicine, pedijatrima, medicinskim sestrama), sanitarnim inženejrima i tehničarima koji sudjeluju u procesu nabave, distribucije cjepiva i cijpljenja.

Opširnije...

Svjetski dan zdravlja

Javnozdravstvena tribina Zlatno doba života bez nasilja - Prepoznavanje i sprječavanje nasilja u starijoj životnoj dobi

Odsjek gerontologije i tematska grupa za zdravo starenje projekta Rijeka zdravi grad organizirali su 3.4.2019.u Gradskoj Vijećnici javnozdravstvenu tribinu Zlatno doba života bez nasilja - Prepoznavanje i sprječavanje nasilja u starijoj životnoj dobi.

Sa portala: Rijeka.hr

PROJEKT SOUNDSCAPE

Nastavni zavod za javno zdravstvo partner u projektu

Opći cilj projekta SOUNDSCAPE je procjena utjecaja podvodne buke na morsku faunu i ekosustav Sjevernog Jadrana te stvoriti mrežu prekograničnog nadzora koji cini tehnička, znanstvena i institucionalna suradnja, a sve kako bi se osigurala učinkovita zaštita morske biološke raznolikosti i održivo korištenje morskog i obalnog ekosustava i resursa.

Opširnije...

1. Dani javnog zdravstva NZZJZPGŽ

Dani javnog zdravstva Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

„Dani javnog zdravstva NZZJZ PGŽ“ višednevna je manifestacije kojom se od 1. do 6. travnja 2019. g. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pridružuje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja. Ovogodišnja krovna tema – koju svake godine definira Svjetska zdravstvena organizacija – je „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“ (Universal Health Coverage).

Poziv, program, plakati...

Svjetski dan zdravlja

Obilježavanje svjetski dana zdravlja na Rabu

Zainteresirani građani će se tako upoznati s brojnim javnozdravstvenim programima, a djelatnici NZZJZ Ispostave Rab, zajedno sa djelatnicima Doma zdravlja Ispostave Rab, volonterima Gradskog društva Crvenog križa u Rabu, provesti će javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi za naše građane, uz potporu Ljekarni “ Kušen i Načeta “ i to 5.travnja od 9 -13 sati u “Šarengradu”,PC Mali Palit u Rabu , te za interesirane mještane Lopara, isto će se odvijati u Ljekarni „Dumičić Debelić“ .

Opširnije...

E-nasilje

„Sigurnost i zaštita djece i mladih na internetu“

Ovim putem Vas pozivamo da se uključite u trening za trenere na temu „Sigurnost i zaštita djece i mladih na internetu“ koji će se održati U Rijeci 9. i 10. svibnja 2019. godine u Gradskoj Vijećnici, Korzo 16.

Nositelj projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a projekt je prijavljen u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije i Centrom za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce te u suradnji sa Studijskim centrom socijalnog rada, Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Poziv, program i prijavnica

Projekt „Puzzle“

Projekt „Puzzle“ - Povećanje zapošljivosti liječenih ovisnika

NZJZ PGŽ uključen je kao partner Udruzi za pomoć ovisnicima Vida u provedbu projekta „Puzzle“ “-povećanje zapošljivosti liječenih ovisnika. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a glavna mu je zadaća osnaživanje ključnih dionika za podizanje zapošljivosti liječenih ovisnika. Partneri na ovom projektu su i Humanitarna organizacija Zajednica Susret, te Primorsko-goranska županija.

Pročitajte više...

Svjetski dan kazališta

Obilježen Svjetski dan kazališta

Odsjek gerontologije u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca, Gradom Rijeka, a u sklopu projekta "Rijeka- Zdravi grad", tematska grupa za zdravo starenje i nacionalnog programa "Živjeti zdravo", obilježili su Svjetski dan kazališta 29.3.2019. Organizirano je besplatno edukativno i vođeno razgledavanje kazališta za članove Matice umirovljenika te edukativni koncert „Glazbeno putovanje s najpoznatijim filmskim hitovima“ za sve umirovljenike po popularnoj cijeni od 30 kn.

Pročitajte više...

Sa portala: Moja Rijeka

Svjetski dan kazališta

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

Odsjek gerontologije u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca, Gradom Rijeka, a u sklopu projekta "Rijeka- Zdravi grad", tematska grupa za zdravo starenje i nacionalnog programa "Živjeti zdravo", obilježit će Svjetski dan kazališta 29.3.2019. Organizirat će se besplatno edukativno i vođeno razgledavanje kazališta za članove Matice umirovljenika te edukativni koncert „Glazbeno putovanje s najpoznatijim filmskim hitovima“ za sve umirovljenike po popularnoj cijeni od 30 kn.

Pročitajte više...

Svjetski dan oralnog zdravlja

Obilježen je Svjetskog dana oralnog zdravlja 2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa suradnim ustanovama i ove godine obilježio je Svjetski dan oralnog zdravlja u sklopu provedbe Županijskog programa Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih. Na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način prezentirala se važnost brige o oralnom zdravlju učenicima prvih razreda. Raspjevani "rock doktori" iz glazbenog sastava "Dijagnoze" svojim su izvedbama pokazali da se i glazbenim izričajem može djelovati preventivno glede zdravlja.

Pročitajte više...

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda – VODA ZA SVE

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ- Ispostava Rab u suradnji sa Komunalnim društvom” VRELO” d.o.o.,Hrvatskim vodama, Osnovnom školom “Ivana Rabljanina” , Srednjom školom Markantuna de Dominisa “ , Dječjim vrtićem” Pahuljica “ na otoku Rabu, obilježavaju Svjetski dan voda u periodu od 18. ožujka .2019 godine do 12. travnja 2019. sa brojnim zajedničkim aktivnostima !

Pročitajte više...

Svjetski dan oralnog zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa suradnim ustanovama i ove godine obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja u sklopu provedbe Županijskog programa Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih, a s ciljem promicanja važnosti oralnog zdravlja. Na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način prezentirat će se važnost brige o oralnom zdravlju, posebice među najmlađima, jer se važnost stjecanja pozitivnih navika u toj dobi izuzetno važna.

Pročitajte više...

Tribina u NZZJZPGZ

Dan voda (WWD 2019)

Tribina Dan voda (WWD 2019) održati će se 19. ožujka 2019. u velikoj predavaonici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije s početkom u 11:00 sati. Predavanje će se bodovati od HKZR-a.

Pročitajte više...

Nova aplikacija

Nova mobilna aplikacija RVM

Izrađena je nova mobilna aplikaciju RVM (rak vrata maternice) s ciljem edukacije žena o raku vrata maternice i prevenciji istog. Mobilna aplikacija sadrži informativne i edukativne tekstove, menstrualni kalendar, kviz znanja i pitaj stručnjaka, a može se besplatno preuzeti na iOS i Google Play Store-u.

Pogledajte...

NOVI CJENIK

PROMJENA CIJENA ZDRAVSTVENIH PREGLEDA EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE

Obveza zdravstvenog pregleda i upisa u SANITARNE ISKAZNICE SAMO JEDNOM GODIŠNJE, sukladno članku 28. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Nar. nov.“ br. 79/07, 113/08, 43/09, 22/14-RUSRH i 130/17) od dana 01. 01. 2019. god. prestaje vam obveza na obavljanje polugodišnjih zdravstvenih pregleda

Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba

Odluka o visini troškova zdravstvenih pregleda osoba koje podliježu zdravstvenom nadzoru

Predavanje u NZZJZPGZ

"Svjetlosno onečišćenje svuda oko nas"

Novi List, 21. veljača 2019., Autor: Sanja Gašpert

»Svjetlosno onečišćenje svuda oko nas« naziv je tribine održane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci, u organizaciji Udruge za zaštitu noćnog neba – Naše nebo i NZZJZ PGŽ.

Pročitajte više...

Pelud - Crikvenica

PRAĆENJE KONCENTRACIJE PELUDA AMBROZIJE U ZRAKU GRADA CRIKVENICE U 2018. GODINI

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) u suradnji s Thalassotherapijom Crikvenica proveo je u 2018. godini projekt pod nazivom „Praćenje koncentracija peluda ambrozije u zraku grada Crikvenice“ koji je financirao Grad Crikvenica.

Pročitajte više...

Upozorenje!!!

Mjera prokuhavanja vode - Donji Žagari

Dana 06.02.2019. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju u mjestu Donji Žagari i Hrib u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13,64/15, 104/17) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, odnosno do dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka.

POZOR, HLADNOĆA!

Upozorenje na hladne valove

Referentni centar DHMZ izradio je upozorenje radi niskih temperatura zraka – hladnoće.

Pročitajte više...

Upozorenje!!!

UKIDA SE mjera prokuhavanja vode - mjesto Tribalj

Nakon ponovljenog uzorkovanja dana 23.01.2019., uzorak vode iz mjesta Tribalj SUKLADAN je Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17).

Ovime se ukida mjera obaveznog prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju koja je bila na snazi.

Upozorenje!!!

Preporuka prokuhavanja vode - mjesto Tribalj

Dana 17.01.2019. uzet je uzorak vode za ljudsku potrošnju u mjestu Tribalj u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13,64/15, 104/17) uzorak prema ispitivanim parametrima nije sukladan Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, odnosno do dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka.

7. HRVATSKA KONFERENCIJA O VODAMA

7. Hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 31.05.-01.06.2019.

Pročitajte više...

Odjel školske i sveučilišne medicine

U Provedbenom programu imunizacije u 2019. omogućeno je neobavezno i besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve srednjoškolce od 1.1.2019. do 1.7.2019. odnosno do iscrpljivanja zaliha.

Pročitajte više...

Upis u 1.r. osnovne škole

Upis u 1.r. osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za školsku godinu 2019./2020.

Pozivaju se roditelji (staratelji) da u periodu od 21. do 25. siječnja 2019. godine izvrše prijavu djeteta u osnovnu školu najbližu mjestu prebivališta /boravišta. Prijava se vrši za djecu rođenu od 01. travnja 2012. godine do 31. ožujka 2013. godine, koja su dužna pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u 1.r.osnovne škole.

Opširnije...

PREPORUKE ZA STARIJE OSOBE

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

Služba za javnozdrastvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izradio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće/niskih temperatura zraka.

Pročitajte više...

MONITORING KAKVOĆE ZRAKA

Obavijest o prekidu mjerenja na AP Marišćina u razdoblju od 17. do 24.12.2018.

Zbog postavljanja nove mjerne postaje na Pogledu - Marišćina u razdoblju od 17. do 24.12.2018. neće biti objavljivana mjerenja kakvoće zraka.

Pročitajte više...

Pričajmo o HIV/AIDS-u i hepatitisima

Tribina "Pričajmo o HIV/AIDS-u i hepatitisima"

Dana 30.11.2018. u Gradskoj vijećnici u Rijeci Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uz suradnju udruge Hepatos Rijeka održao tribinu "Pričajmo o HIV/AIDS-u i hepatitisima" povodom obilježavanja Europskog tjedna tesitranja na HIV i hepatitise i Svjetskog dana HIV/AIDS-a. Tribina je namijenjena građanstvu, posebno srednjoškolcima, koji su u velikom broju, oko 80 iz Medicinske škole i gimnazije Dr.Andrije Mohorovičića i prisustvovali tribini te aktivno sudjelovali u kvizu znanja o tim bolestima, o rizicima prijenosa bolesti.

Pročitajte više...

Javno zdravstvene tribine

Cjepljenje protiv gripe

Tijekom mjeseca studenog na području Ispostave Opatija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održano je devet javnozdravstvenih tribina sa temom cjepljenja protiv gripe. Četiri tribine koje su održane u Gradu Opatiji i Općinama Matulji, Lovran i Mošćenička Draga su bile namijenjene građanima.

Pročitajte više...

HEPATITIS B,C i HIV

TERENSKA AKCIJA TESTIRANJA NA HEPATITIS B,C i HIV NA RABU

Djelatnici epidemiološkog odjela i Ispostave Rab NZZJZ PGŽ , u suradnji sa Udrugom Hepatos, Psihijatrijskom bolnicom na Rabu , ZZHM i DZ održali su još jednu uspješnu akciju terenskog ANONIMNOG,DOBROVOLJNOG I BESPLATNOG SAVJETOVANJA I TESTIRANJA NA HEPATITIS B, C i HIV na Rabu. Akcija se održala u ponedjeljak 26. studenoga 2018.god. u NZJZ PGŽ Ispostavi Rab, te u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Pročitajte više...

Europski tjedan testiranja

Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitise

Od 23.do 30.studenog 2018. obilježava se Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitise, a 1.prosinca Svjetski dan HIV /AIDS-a. Pogledajte tablicu testiranja 2018.

Pročitajte više...

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sudjeluje u zajedničkom projektu obilježavanja “mjeseca borbe protiv ovisnosti“ sa Psihijatrijskom bolnicom Rab, Domom zdravlja i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć na otoku Rabu. Program zajedničkih aktivnosti primjer je izuzetne javnozdravstvene akcije fokusirane prema jednom od prepoznatih prioriteta u zajednici te načinu na koji se mobiliziraju svi sudionici u zdravstvenom sustavu i izvan njega. U periodu od 15.studenoga do 15. prosinca 2018. zajednički organiziramo brojne aktivnosti !

Pročitajte više...

Plakat

Nacionalni program "Živjeti zdravo"

Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Dječjim vrtićem Rijeka, u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo - komponente Zdravlje i okoliš (projekta Volonteri u parku), dana 20. studenog 2018. g. u vremenu od 9:00 h do 11:00 h obilježio je Međunarodni dan dječjih prava.

Pročitajte više...

Javnozdravstvena tribina

Mitovi o cjepljenju, javnozdravstvena tribina

Predavanje o koristima cjepljenja s odgovarajućim kratkim dokumentarnim filmom o HPV cjepljenju i raspravom o temi cijepljenje održano je u prostorijama gradske knjižnice Mali Lošinj.Javnu tribinu organizirala je Udruga Idem i ja, a predavačica je bila Senka Stojanović,dr.med.spec.epidemiologije, voditeljica Ispostave Mali Lošinj, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Razgovaralo se o povećanju odbijanja cjepljenja u zadnjih nekoliko godina, o obaveznim i neobaveznim cjepivima, procjepljenosti, kolektivnom imunitetunuspojavama cjepiva, antivakcinalnim pokretima, autizmu i cjepivima, da li postoji povezanost, način na koji cjepiva dolaze na tržište. Procjepljenost na području Malog Lošinja u predškolskoj dobi je 97%, u školskoj 96%. Najveći interes sudionici tribine pokazali su za cjepivo protiv HPV-a, za kojeg pojedini smatraju da nije potrebno provoditi ali u raspravi se došlo do zaključka da cjepivo ne poziva mlade na neodgovorno spolno ponašanje i rano stupanje u spolne odnose, već štiti od maligne bolesti. Tribina je trajala 2 i pol sata, na tribini je bilo prisutno oko 30 ljudi.

Nacionalni preventivni program

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Započeo je 4. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji će trajati 2019-2020. godine.

Pročitajte više...

Predavanje o ekološkoj hrani

EKOLOŠKA HRANA- TREND ILI POTREBA

22.11.2018. u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ organizira se predavanje od strane Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Predavanje je otvorenog tipa, na temu Ekološka hrana- trend ili potreba.

Pročitajte više...

„Dani otvorenih vrata“

„Dani otvorenih vrata“ na temu razvrstavanja i gospodarenja otpadom

U petak, 9. studenog 2018. u Konferencijskoj dvorani „Transadria“ (Riva Boduli 1), započet će „Dani otvorenih vrata“ na temu razvrstavanja i gospodarenja otpadom, zdravstvenim rizicima nepravilnog postupanja s otpadom i energetskoj učinkovitosti kao faktoru zaštite okoliša.

Pročitajte više...

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe

U srijedu 7.11.2018. prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo započinje u Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe. Cjepivo nabavljeno od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije, sve kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Cijepljenje se provodi kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Pročitajte više...

Cijepljenje HPV

Obavijest o cijepljenju protiv HPV-a u školskoj godini 2018./2019.

Prema provedbenom programu cijepljenja, preporučeno je cijepljenje protiv HPV-a devetvalentnim cjepivom. Cijepljenje je dobrovoljno i besplatno za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole.

Opširnije i informirani pristanak

NA KRILIMA VALOVA

Program "Na krilima valova"

Primorsko–goranska županija i Općina Čavle financiraju program „Na krilima valova“, namijenjen učenicima 3. i 4. razreda OŠ Čavle, uključujući i PŠ Grobnik. U program je uključeno 150 učenika i provoditi će se kroz 8 tjedana

Program je osmišljen od strane udruge Kickboxing klub Adria Gym u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ te Riječkim sportskim savezom. Cilj programa je upoznavanja učenika sa sportovima na vodi i zdravim načinom života. Plivanje, skokovi u vodu, sinkrono plivanje, vaterpolo, predavanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života, kao i predavanje psihologa za roditelje samo je dio aktivnosti koje će djecu OŠ Čavle dočekati.

Pročitajte više...

Dan zdravlja - Matulji

Zajedno do zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Općina Matulji po osmi put obilježili su Dan zdravlja, pogledajte kako je bilo...

Pročitajte više...

Obavijest o vodi - Donji Žagari i Hrib

Upozorenje!

Dana 04.10.2018. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju u mjestima Donji Žagari i Hrib u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13,64/15, 104/17) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, odnosno do dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka.

"Živjeti zdravo" (projekt Volonteri u parku)

Obilježen je Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Centrom predškolskog odgoja Potok (podcentrima Mlaka i Topolino) u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo - komponente Zdravlje i okoliš (projekta Volonteri u parku), dana 11. listopada 2018. g. u vremenu od 10:00 h do 12:00 h obilježio je Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti

Pročitajte više...

Dan ružičaste vrpce

Obilježen je dan ružičaste vrpce

Udruga Nada, Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i suradnici obilježili su Dan ružičaste vrpce u subotu, 6.10.2018.

Pročitajte više...

Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih

Obilježen je Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih

U petak, 28. rujna 2018.g. održana je javna tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana srca te su održana predavanja na temu znanja i kreativnosti u starijoj životnoj dobi u okviru projekta Rijeka - »Zdravi grad«. U subotu, 29. rujna 2018. na Korzu u vremenu od 10:00 h do 13:00 h Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s brojnim partnerima obilježio je Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih.

Pročitajte više...

Europski tjedan mobilnosti

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i brojni partneri 21.9.2018. obilježili su Europski tjedan mobilnosti

U petak, 21.9.2018.god., u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Kostrena, Hrvatske liječničke komore održala se javnozdravstvena akcija obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, pješačenjem na Kostrenskoj šetnici.

Pročitajte više...

Slovenski dani sanitarnog inženjerstva

SLOVENIAN DAYS OF PUBLIC AND ENVIRONMENTAL HEALTH PROFESSION 2018.

Slovenski dani sanitarnog inženjerstva počinju u srijedu 17. i traju do petka 19. listopada. Mjesto održavanja Ljubljana. "Z veseljem vas obveščamo, da bodo Slovenski dnevi sanitarnega inženirstva potekali od srede, 17., do petka, 19. oktobra 2018 v Mestnem muzeju Ljubljana."

Pročitajte više...

Tuberkuloza

Tjedna borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije se svake godine od 14. do 21.rujna pridružuje Crvenom križu Grada Rijeke u obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti. U školama, učeničkim domovima i drugdje se organiziraju predavanja o tuberkulozi. Na taj način nastojimo upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Pročitajte više...

Europski dan oralnog zdravlja 2018.

Europski dan oralnog zdravlja u Primorsko-goranskoj županiji oblježio se 12. rujna 2018. god. u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ

Organizacijom stručnog predavanja 12.9. te dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje tijekom rujna 2018. i ove godine se tradicionalno obilježio Europski dan oralnog zdravlja.

Pročitajte više...

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Kvaliteta zraka

KVALITETU ZRAKA NA MARIŠĆINI PROCJENJIVAT ĆE OLFAKTOMETAR

Ekoplus i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji vezan uz korištenje olfaktometra SCENTROID SM 100, tzv. „elektronskog nosa“, koji oponaša način djelovanja olfaktornog sustava čovjeka te stoga s velikom preciznošću može procijeniti količinu i intenzitet podražaja, samim time pomoći i u bržem pronalasku i otklanjanju uzroka povremene pojave neugodnih mirisa.

Pročitajte više...

HADŽ

Ove godine HADŽ se održava u Saudijskoj Arabiji između 19. i 24. kolovoza 2018.

Ministarstvo zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije izdao je preporuke za putovanje u Saudijsku Arabiju

Pročitajte više...

Onečišćenje mora

Onečišćenje mora na lokaciji kupališta hotela Milenij - crvena točka

Po prijavi korisnika plaže, tijekom 7. ciklusa, provedena su dodatna uzorkovanja mora na lokaciji kupališta Milenij, Opatija (plaža i okolno područje – 4 lokacije). Prema dobivenim rezultatima, kakvoća mora za kupanje je na svim točkama uzorkovanja ocijenjena sa NEZADOVOLJAVAJUĆOM ocjenom.

Pročitajte više...

Riječani i Splićani će zajedno "vježbati vid"

RIJEKA Udruga »... i djeci s ljubavlju« iz Rijeke, u ulozi nositelja i inicijatora nacionalnog projekta »Želimo vježbati vid«, potpisala je u Splitu partnerstvo s Hrvatskom udrugom slabovidnih »Vidim« iz Splita. Nacionalni projekt »Želimo vježbati vid« održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a podršku projektu dali su i Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i KBC Rijeka te NZZJZ Rijeka.

Pročitajte više...

„PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZDRAVLJA ZA STARIJE OSOBE KOD IZLAGANJA VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA iznad 30°C “

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.A.Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HDZGIG HLZ-a, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti

Pročitajte više...

Hepatitis B, Hepatitis C i HIV

Testiranje na Hepatitis B, Hepatitis C i HIV

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ Rijeka, Krešimirova 52a, obavlja se svakodnevno testiranje na Hepatitis B, Hepatitis C i HIV od 13:00 do 15:00 sati, prizemno, ambulanta 5, do 03.08.2018. godine.

Nakon toga se testiranje može obaviti ponedjeljkom i srijedom od 13:00 do 15:00 sati.

15 godina Ispostave Rab

OBILJEŽILI PETNAEST GODINA RADA ISPOSTAVE RAB NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Djelatnici Ispostave Rab NZZJZ imali su čast biti organizatori i domaćini ovogodišnjeg županijskog sastanka. Prezentiran je razvojni put i rad u Ispostavi Rab kroz evaluaciju svih aktivnosti u poslijednjih petnaest godina.

Pročitajte više...

Donacija Lions Cluba

Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ uručena donacija LIONS Cluba Opatija

U sjedištu Županije danas je potpisan ugovor o donaciji 21 tisuću kuna između LIONS Cluba Opatija i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a donirana sredstva ciljano su namijenjena za provedbu programa prevenciji bolesti ovisnosti među mladima. Zahvaljujući se na donaciji, pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, naglasila je da Nastavni zavod za javno zdravstvo ovaj program provodi već 13 godina u preko 50 škola u Primorsko-goranskoj županije a godišnje je u njega uključeno oko 10.000 učenika od trećeg do sedmog razreda osnovne škole.

Pročelnica je istaknula da je program prevencije ovisnosti među mladina pod nazivom Trening životnih vještina prepoznat i od vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga te je kao jedan od dva nacionalna model programa predložen Europskom uredu za droge kao model dobre prakse. Ugovor o donaciji potpisali su ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović i predsjednik LIONS Opatija Frano Mika, uz nazočnost predsjednika Regije Zapad LIONS Cluba Milorada Stanića te voditeljicu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Karmen Jureško.

Kako su istaknuli predstavnici LIONS-a, donirani novac prikupljen je na međunarodnoj humanitarnoj regati održanoj u travnju ove godine na Murteru. Istaknuli su također da je glavna misija LIONS-a širenje humanosti i pomoć potrebitima, a ovaj program Nastavnog zavoda prepoznat je kao izuzetno vrijedan model sprečavanju širenja svih oblika ovisnosti među mladima.

Obavijest o vodi - Donji Žagari

Dana 19.06.2018. uzet je uzorak vode iz mjesta Donji Žagari

Dana 19.06.2018. uzet je uzorak vode iz mjesta Donji Žagari, kod kućnog br. 8 u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analizę, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak i to provoditi kao trajnu mjeru dok se ne provedu korektivne radnje kloriranja i dodatnog uzorkovanja vode.

Dan zdravja na Čavji

1. javnozdravtvena manifestacija u Općini Čavle

Dan zdravja na Čavji, subota, 09.06.2018. u 10:00h. 1. javnozdravstvena manifestacija u organizaciji NZZJZPGŽ-a i Općine Čavle. Dođite na preventivne preglede, savjete raznih specijalista (neurologa, fizioterapeuta, psihologa, stomatologa, psihologa, veterinara, nurticionista), edukaciju o zdravom načinu života, izmjerite tlak i šećer te se zabavite uz naš zabavni program.

Svim prisutnima dijeliti će se besplatna porcija srdelica i palenta kompirica, a moći ćete probati i zapečene palačinke od trešanja i sira te se osvježiti uz voćne kreacije dječice iz vrtića.

U zabavnom programu nastupit će:Veronika Kamenar sa gitaristom Rinom Petrovićem, Ženski zbor Korezin, KUD Zvir, plesna skupina Sirius i djeca OŠ Čavle.

Ovdje pogledajte plakat i raspored predavanja

Dani zdravja na Čavji

Javnozdravstvene aktivnosti u Općini Čavle

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Općinom Čavle organizira javnozdravstvene aktivnosti za stanovnike Općine. Tijekom lipnja u Općini će se provoditi programi Skrining osteoporoze kod žena u PGŽ i Pregledi i edukacija za rano otkrivanje malanoma - Doma kulture (bivši prostori Općine) gdje će zainteresirani moći besplatno (program financira Općina Čavle) izmjeriti stupanj gustoće kosti UTZ denzitometrom i pregledati madeže.

Pročitajte više...

”Volonteri u parku”

Obilježen je Svjetski dan zaštite okoliša i Međunarodni dan djece

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s brojnim partnerima,u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, komponente Zdravlje i okoliš – projekta Volonteri u parku, dana 5.6.2018.god, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati obilježio je javnozdravstvenom akcijom Svjetski dan zaštite okoliša.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Centrom predškolskog odgoja Potok (podcentrima Mlaka i Topolino) u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo - komponente Zdravlje i okoliš - projekta Volonteri u parku, dana 4. lipnja 2018. g. u vremenu od 8:45 h do 11:00 h obilježio je javnozdravstvenom akcijom Međunarodni dan djece.

Pročitajte više...

Dan plavih irisa 2018.

Dan plavih irisa 2018. obilježen u Rijeci i Opatiji u subotu 26.5.2018.

Dan plavih irisa, posvećen prevenciji raka debelog crijeva, obilježava se svake godine zadnje subote u svibnju. Ove godine obilježen je u Primorsko-goranskoj županiji javnozdravstvenim akcijama u Rijeci i Opatiji, u subotu 26.5.2018. od 8,00 do 12,00 sati.

Pročitajte više...

Dan zdravih gradova

Javna tribina "Aktivni i zdravi u trećoj dobi"

U sklopu obilježavanja Dana zdravih gradova, Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Gradom Rijeka i Medicinskim fakultetom u Rijeci organizirao je 23.5.2018. godine javnu tribinu u Gradskoj vijećnici i stručno predavanje na Medicinskom fakultetu.

Pročitajte više...

”Volonteri u parku”

Obilježavanje Dana zdravih gradova, Europskog dana protiv debljine

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Gradom Rijeka, Medicinskim fakultetom u Rijeci, Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka, Kuglačkim klubom Rijeka i Društvom za zaštitu životinja, dana 24. svibnja u vremenu od 10:00 h do 12:00 h u SRC Mlaka i parku Mlaka, obilježio je Europski dan protiv debljine i Dan zdravih gradova.

Pročitajte više...

Dani zdravja na Čavji

Javnozdravstvene aktivnosti u Općini Čavle

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Općinom Čavle organizira javnozdravstvene aktivnosti za stanovnike Općine. Tijekom lipnja u Općini će se provoditi programi Skrining osteoporoze kod žena u PGŽ i Pregledi i edukacija za rano otkrivanje malanoma - Doma kulture (bivši prostori Općine) gdje će zainteresirani moći besplatno (program financira Općina Čavle) izmjeriti stupanj gustoće kosti UTZ denzitometrom i pregledati madeže.

Pročitajte više...

”Volonteri u parku”

Najava obilježavanja Europskog dana protiv debljine i Dana zdravih gradova

Dana 24. svibnja 2018.g. u vremenu od 10:00 do 12:00 h u parku Mlaka Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ će, u suradnji s Gradom Rijeka, Medicinskim fakultetom u Rijeci te Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka, obilježiti Europski dan protiv debljine i Dan zdravih gradova, a sve u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ - Volonteri u parku te projekta „Rijeka - Zdravi grad“, a predstavit će se i aktivnosti EU projekta SEFAC (Projekt smanjenja kroničnih bolesti koji osnažuje pojedinca kroz osnaživanje zajednice).

Pročitajte više...

”Volonteri u parku”

Obilježavanje međunarodnog dana tjelesne aktivnosti

U sklopu provedbe Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” u Parku Mlaka i SRC Mlaka, a u organizaciji Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Kuglačkog kluba Rijeka, OŠ Podmurvice i Grada Rijeka obilježen je Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Pročitajte više...

Sukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju

Nakon ponovljenog uzorkovanja uzoraka vode za ljudsku potrošnju od 03.05.2018. utvrđeno je da su uzorci iz mjesta Prezid i Hrib SUKLADNI zahtjevima Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17)

U mjestu Mandli i nadalje treba prokuhavati vodu za piće najmanje 3 minute i čuvati na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut dezinfekcijski učinak.

Za mjesto Donji Žagari i nadalje nije potrebno doklorirati vodu, nego ispirati sustav na krajnjim točkama do spuštanja koncentracije rezidualnog klora unutar preporučenih vrijednosti.

„Hodanjem do zdravlja“

Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ u Malom Lošinju

U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ , Ispostave Mali Lošinj u suradnji s Gradom Malim Lošinjem i Hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo, održana je u subotu, 05.05.2018.janvnozdravstvena akcija Hodanjem do zdravlja. Start je bio na parkiralištu ispred policije u 17:00 i krenulo se se prema Velom Lošinju

Pročitajte više...

Zdravi grad

Provođenje projekta Zdravi grad - Mali Lošinj

Dana 04.05.2018. u gradskoj vijećnici grada Malog Lošinja osnovan je Inicijativni odbor za provođenja projekta Zdravi grad. Odbor broji 9 članova. Koordinator je Senka Stojanović,dr.med.spec. epidemiologije iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ...

Pročitajte više...

Obilježen je Dan Planeta zemlje

Nacionalni program Živjeti zdravo- Volonteri u parku

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s brojnim partnerima,u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, komponente Zdravlje i okoliš – projekta Volonteri u parku, dana 20. travnja, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati obilježio je javnozdravstvenom akcijom Dan planeta Zemlja u parku Mlaka.

Pročitajte više...

Svjetski i Europski tjedan cijepljenja

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG I EUROPSKOG TJEDNA CIJEPLJENJA

Ove godine se Svjetski i Europski tjedan cijepljenja obilježava od 23. do 30. travnja 2018. Cijepljenje je jedan od najvećih medicinskih uspjeha 20. stoljeća kojim je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom. Svake godine, pa tako i ove, u tjednu cijepljenja organiziramo razna predavanja za zdravstvene djelatnike kao i za građanstvo kako bi skrenuli pažnju na važnost cijepljenja, važnost održavanja procijepljenosti kako nam se neke zarazne bolesti, kojih više u našem okruženju nema, ne bi vratile

Pročitajte više...

Simpozij "Cijepljenje 2018."

NZZJZPGZ organizira simpozij "Cijepljenje 2018."

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 20. 4. 2018. godine organizira simpozij “Cijepljenje 2018.” Simpozij se organizira povodom obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja i Svjetskog tjedna cijepljenja (23.-30. 04. 2018.).

Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija koja je spasila više života nego li bilo koja druga. Teme Simpozija će kao i svake godine biti vezane uz problematiku cijepljenja. Naglasak će biti na problematici vezanoj uz Program obveznog cijepljenja te cijepljenju osoba pod povećanim rizikom od oboljevanja određenih bolesti (HPV infekcije, Hepatitisa B, gripe, …) Poseban osvrt će biti na smanjenoj procijepljenosti koja otvara vrata mogućim epidemijama bolesti koje su cijepljenjem preventabilne, a naročito morbilima.

Simpozij će se održati na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, na adresi V.C. Emina 5.

Pročitajte više...

Nacionalni program "Živjeti zdravo"

Volonteri u parku "Mlaka" - javnozdravstvene aktivnosti

Kalendar aktivnosti vezano uz obilježavanje javnozdravstvenih datuma u parku Mlaka, u sklopu nacionalnog programa "Živjeti zdravo"; podmodul Volonteri u parku. Prva od navedenih aktivnosti je obilježavanje Dana planete zemlje, u petak 20.4. 2018. u parku Mlaka od 10:00 do 12:00 sati. Pridružite nam se.

Pročitajte više...

Posjet Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka

Edukativna predstava “Kako Pero pere zube”

Djelatnice Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ , u petak 13.4.2018. , djeci s poteškoćama u razvoju u Centru za odgoj i obrazovanje održale su edukativnu predstavu vezano uz oralno zdravlje.

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

U Primorsko-goranskoj županiji obilježen je Svjetski dan zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sa svojim je partnerima obilježio Svjetski dan zdravlja 7. travnja 2018. od 9 do 13 na Korzu, a u PGŽ su se obilježavanju pridružile i Ispostave NZZJZ PGŽ u gradovima Opatija, Delnice, Cres i Mali Lošinj, te Grad Crikvenica.

Pročitajte više...

60 godina NZL-a

60 godina izdavanja Narodnog zdravstvenog lista

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je svečanost povodom 60 godina izdavanja Narodnog zdravstvenog lista. Uz nastup Antonele Doko i učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Matije Bugera i Borne Bugera, prigodnim govorom na svečanosti su se obratili župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović. Izlaganje o NZL održale su urednica lista Suzana Janković i članica uredništva Svjetlana Gašparović Babić.

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

U Primorsko-goranskoj županiji obilježen je Svjetski dan zdravlja

Uvodni tekst: Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sa svojim je partnerima obilježio Svjetski dan zdravlja 7. travnja 2018. od 9 do 13 na Korzu, a u PGŽ su se obilježavanju pridružile i Ispostave NZZJZ PGŽ u gradovima Opatija, Delnice, Cres i Mali Lošinj, te Grad Crikvenica.

Pročitajte više...

Svjetski dana zdravlja

Svjetski dana zdravlja 7.4.2018.

Svjetski dana zdravlja obilježit će se 07.04.2018. godine javnozdravstvenom akcijom na riječkom Korzu u vremenu od 9:00h - 13:00h.

Pročitajte više...

Ljubičasti dan

Obilježen je “Ljubičasti dan”- Dan podrške osobama s epilepsijom

U Rijeci, na Korzu 26.3.2018. godine obilježen je Ljubičasti dan u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i KBC Rijeka prigodnom tribinom i info punktom gdje su se dijelili edukativni materijali i savjeti.

Pročitajte više...

Dan narcisa

Obilježen je dan narcisa u Rijeci na Korzu i Opatiji

Ove se godine Dan narcisa u Rijeci obilježio stručnim predavanjem na Medicinskom fakultetu 21.3., a 24.3. na Korzu u Rijeci i Opatiji održala se javnozdravstvena akcija usmjerena na podizanje svijesti o karcinomu dojke i mjerama njegove prevencije te humanitarna prodaja narcisa čime su se prikupljala sredstva za nabavku klima uređaja za Kliniku za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Pročitajte više...

Tiskovna konferencija - Svjetski dan voda

Pozivamo Vas na tiskovnu konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u Primorsko goranskoj županiji koja će se održati dana 22.03.2018. s početkom u 10.30 (deset i trideset) u prostorima Informativnog centra grada Rijeke (RI INFO), Korzo 18 b u Rijeci. Na tiskovnoj konferenciji će se govoriti o značaju ovog dana, o ispravnosti voda u PGŽ te vodnim resursima u našoj županiji. Javnosti će se predstaviti plakat i letak vezan uz ovo obilježavanje te upoznati s djelom programa koji se odvija na riječkom Korzu te u Hoteljersko turističkoj školi Opatija. Na tiskovnoj konferenciji će učestvovati: Primorsko goranska županija (mr.sc. Jelena Čanik,voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i drugostupanjski upravni postupak Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša) Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ (doc.dr.sc. Aleksandar Bulog, dipl.,sanit.ing. voditelj Zdravstveno-ekološkog odjela) Javna ustanova Priroda ( mr.sc. Sonja Šišić dipl.oec, ravnateljica) Hoteljersko turistička škola Opatija (Lorna Ivančić Vukelić, stručni suradnik knjižničar) Ekološko socijalni forum (mr.sc. Aljoša Babić, predsjednik udruge)

Svjetski dan oralnog zdravlja 2018.

Obilježavanje Svjetskog dana oralno zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja odžalo se 16.03.2018. g. pri Medicinskom fakultetu Rijeka, zdravstveno - edukatvnim programom te se obilježila desetogodišnjica programa Unaprjeđenja oralnog zdravlja djece i mladim u PGŽ.

Pročitajte više...

Relax Adria

3. REGIONALNI FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA PGŽ

Petak, 16. ožujka 2018. g., u Opatiji, dvorana Marino Cvetković, mr. Vedrana Jurčević Podobnik, dipl. sanit. ing. ima predavanje pod nazivom: "Prevencija zdravstvenih rizika u pružanju ugostiteljskih i turističkih usluga".

Pročitajte više...

Najava obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja

U petak, 9. ožujka 2018. godine s početkom u 10.30 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, I. kat) održat će se konferencija za novinare povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja. Moto Svjetskog dana oralnog zdravlja "Zdravlje za sve" naglasak stavlja na važnost brige o oralnom zdravlju kao preduvjetu cjelokupnog zdravlja organizma. Na konferenciji će sudjelovati pročelnica UO za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić, a ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ ravnatelj Vladimir Mićović i voditeljica Odjela socijalne medicine Helena Glibotić Kresina.

Niske temperature zraka

PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZDRAVLJA ZA STARIJE OSOBE ZBOG HLADNOĆE - NISKE TEMPERATURE

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.A.Štampar“ izradio je "Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe zbog hladnoće"

Pročitajte više...

POZOR, HLADNOĆA!

Upozorenje zbog rizika hladnoće za starije osobe u Hrvatskoj

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka – hladnoće

Pročitajte više...

INTEGRIRANI SUSTAV KVALITETE

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije jedan je od prvih zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj koji je krajem 2017. godine implementirao integrirani sustav upravljanja kvalitetom prema novim izdanjima normi ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015, na postojeći sustav upravljanja kvalitetom, uspostavljen prema tehničkoj normi ISO/IEC 17025:2007. Certifikacijske markice za oba sustava objavljene su na web stranici Zavoda i klik na njih omogućuje dobivanje informacije o broju i statusu certifikata, datumu izdavanja i trajanja istog te o certificiranim jedinicama Zavoda, čime svojim korisnicima, pacijentima i ostalim zainteresiranim stranama garantiramo vjerodostojnost i originalnost naših certifikata iza kojih stoji međunarodna certifikacijska kuća DNV GL.

11. dan mimoza

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U subotu, 20.01.2018. god. zajedničkom javnozdravstvenom akcijom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Lige protiv raka PGŽ, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, KBC Rijeka, na Korzu i u Opatiji obilježio se 11. Dan mimoza

Pročitajte više...

Javni poziv za upis u 1.razred OŠ

Javni poziv za upis u 1.r.OŠ 2018/2019

Obavještavaju se roditelji odnosno staratelji djece rođene od 01. travnja 2011. godine do 31. ožujka 2012. godine da izvrše prijavu djeteta u periodu od 22. do 26. siječnja 2018. godine u osnovnu školu najbližu mjestu prebivališta/boravišta.

Javni poziv

Informativni obrasci

Obavijest o cijepljenju protiv HPV u 2017./2018.

Cijepljenje protiv HPV-a

Sheme cijepljenje 9-valentnim cjepivom: Djevojčice i dječaci u dobi do uključujući 14 godina primaju dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci. Nakon petnaestog rođendana cjepivo se prima u tri doze. Preporučuje se razmak od dva mjeseca između prve i druge doze te četiri mjeseca između druge i treće doze. Razmaci između doza mogu biti dulji, a preporučuje se sve tri doze primiti unutar 12 mjeseci. HPV cjepivo se smije primjenjivati istovremeno s drugim cjepivima. Konkretno kod učenika 8. razreda, jedna doza HPV cjepiva može se dati istovremeno s Td i polio cjepivom uz preporuku da se Td i Polio cjepivo apliciraju u jednu nadlakticu s razmakom od najmanje 2 cm a HPV u drugu nadlakticu. Bolje bi bilo, ako je moguće organizirati zasebne posjete za svako cijepljenje, primijeniti Gardasil 9 odvojeno od Td i polio cjepiva. Nema minimalnog vremenskog razmaka koji je potrebno poštivati između Td/polio cijepljenja i HPV cijepljenja, ali je preporučljivo da bude najmanje dva tjedna da se izbjegne preklapanje eventualnih nuspojava. Cijepljenje će se obavljati u nadležnim ordinacijama školske medicine, čiji se telefonski kontakti nalaze u popisu nadležnih timova školske medicine u Odjelu školske i sveučilišne medicine.

Pročitajte više...

PREKID PREPORUKE PROKUHAVANJA VODE

UKIDA SE PREVENTIVNA MJERA PROKUHAVANJA VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU

Rezultati analiza uzoraka vode iz vodoopskrbnog sustava grada Rijeke i šireg riječkog područja potvrđuju da je isporučena voda zdravstveno ispravna, odnosno da su svi parametri, uključujući i mutnoću, ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti propisanih Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju. Slijedom navedenih istovjetnih rezultata ispitivanja, koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko‐goranske županije te interni ovlašteni laboratorij KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka, u suradnji s sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravstava donesena je odluku o ukidanju preventivne mjere prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju uvedene 14. prosinca 2017.godine.

Vrijeme darivanja

Vrijeme darivanja: Policajci pomogli siromašnima, darovi stigli i na Potok

Novi list, Autor: Sanja Gašpert, Objavljeno:21. prosinac 2017.

Policajci su prikupljenim novcem kupili hranu i higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete, a djelatnici Zavoda su s planinarima PD-a »Tuhobić« i djecom iz vrtića doveli Djeda Božićnjaka djeci bez roditeljske skrbi

Pročitajte više...

Traženje skrivenog blaga Sv. Nikole

Javnozdravstvena aktivnost “Živjeti zdravo”

Odjel socijalne medicine NZZJZ PGŽ je u subotu, 16.12.2017. godine s djecom i roditeljima DV Rijeka i Planinarskim društvom Tuhobić, sudjelovao u potrazi za “skrivenim blagom Sv. Nikole” na dječjoj planinarskoj stazi „Šuma Striborova“.

Pročitajte više...

1. ZELENI SAJAM

19.12.2017. u Rijeci 1. zeleni sajam

1. zeleni sajam je gospodarsko-edukativna manifestacija koja ima za cilj promovirati zelene tehnologije, znanja i vještine te održivo poduzetništvo i razvoj.

Pročitajte više...

PREPORUKA PROKUHAVANJA VODE

DUGOTRAJNE OBORINE UZROKOVALE SU ZAMUĆENJE VODE IZVORIŠTA U FUNKCIJI JAVNE VODOOPSKRBE RIJEKE I RIJEČKOG PRSTENA TE SE DO DALJNJEG PREPORUČA PROKUHAVANJE VODE ZA PIĆE.

Isporučena vode je mikrobiološki ispravna, ali unatoč poduzetim mjerama moguća je njena zamućenost. Zbog navedenog se korisnicima preporučuje da iz preventivnih razloga vodu prije njezine upotrebe za piće prokuhavaju sve do obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi. U koordinaciji sa sanitarnom inspekcijom Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kontinuirano provodi monitoring zdravstvene ispravnosti vode u vodoopskrbnom sustavu i poduzimaju sve potrebne aktivnosti radi normalizacije stanja u vodoopskrbi.

Pročitajte više...

Upozorenje na hladne valove

Upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Nacionalni program “Živjeti zdravo”

Stručni skup vezano uz provedbu nacionalnog programa “Živjeti zdravo”

U sklopu provedbe nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ 22.11.2017. u NZZJZ PGŽ održan je stručni skup na kojem su sudjelovale sve zainteresirane strane iz Primorsko–goranske županije.

Pročitajte više...

“Mjesec borbe protiv ovisnosti”

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ove će godine obilježiti “Mjesec borbe protiv ovisnosti”

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sudjeluje u zajedničkom projektu obilježavanja “mjeseca borbe protiv ovisnosti“ sa Psihijatrijskom bolnicom Rab i Domom zdravlja Ispostavom Rab. Program zajedničkih aktivnosti primjer je javnozdravstvene akcije fokusirane prema jednom od prepoznatih prioriteta u zajednici te načinu na koji se mobiliziraju svi sudionici u zdravstvenom sustavu i izvan njega. U periodu od 15.studenoga do 15. prosinca 2017. zajednički organiziramo brojne aktivnosti.

Planirane aktivnosti

Plakat

Efikasnost javnozdravstvenih usluga

„Model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga“

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ 24.11.2017. održan je skup na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja projekta „Model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga“ koji Zavod provodi u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost. Na skupu su govorili prof. dr. sc. Vladimir Mićović ravnatelj Zavoda, izv. prof. dr. sc. Đulija Malatestinić pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ, Antonija Petrlić asistentica na Ekonomskom fakultetu u ime prof. dr. sc. Nede Vitezić te doc. dr. sc. Željko Linšak zamjenik ravnatelja i voditelji odjela koji su predstavili strateške mape Zavoda i pojedinih odjela.

Pročitajte više...

HIV i hepatitis

EUROPSKI TJEDAN TESTIRANJA NA HIV I NA HEPATITISE

Europski tjedan testiranja na HIV i na hepatitise obilježava se ove godine od 17. do 24. studenog 2017. godine. To je peta godina obilježavanja tjedna testiranja na HIV, a treća i na hepatitise.

Pročitajte više...

Školica pravile prehrane" i projekt "Ri move

ZAJEDNIČKI RAD PROGRAMA "ŠKOLICA PRAVILNE PREHRANE" I PROJEKTA "RI MOVE"

U ponedjeljak 20.11.2017. u Atletskoj dvorani Kantrida je održana je prezentacija projekta “Ri move” sa svim aktivnostima među učenicima osnovne škole Kantrida.

Kliknite ovdje za više o projektu „Ri move“

Pročitajte više...

GRIPA SEZONA 2017/2018

Početak cijepljenja protiv gripe, sezona 2017/2018

Stiglo je cjepivo protiv gripe za sezonu 2017./2018. Cjepivo je nabavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ukupno 280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva. Primorsko goranska županija je dobila 20.040 doza cjepiva protiv gripe što odgovara ukupno primjenjenim dozama u prošloj sezoni.

Pročitajte više...

Svjetski dan moždanog udara

Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara

Odjel Socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka 29.10.2017. na riječkom Korzu obilježili su Svjetski dan moždanog udara.

Pročitajte više...

Ponovljeno ispitivanje u mjestu Hrib.

Ponovljeno ispitivanje u mjestu Hrib.

Ponovnim ispitivanjem tj. provjerom rezidualnog klora od 19.10.2017. u mjestu Hrib utvrđeno je da se koncentracija rezidualnog klora spustila na dozvoljenu vrijednost od 0,05 mg/l te se dozvoljava korištenje vode za ljudsku potrošnju. Preporučeno je da se koncentracija rezidualnog klora održava uz koncentraciju od 0,2 do 0,3 mg/l Cl2.

Mjere prokuhavanja vode

Mjere prokuhavanja vode u mjestu Donji Žagari

Dana 11.10.2017. uzet je uzorak vode iz Donji Žagari 8, u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravlja. Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13) uzorak prema ispitivanim parametrima nije sukladan Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN125/13; 141/13; 128/15) zbog bakteriološkog onečišćenja.

Obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi pili takvu vodu, preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak sve do zdravstveno ispravnog nalaza.

Najava seminara

GC Intuvo 9000 – instrument koji je promijenio način na koji doživljavamo plinsku kromatografiju

Serija seminara pod nazivom “GC Intuvo 9000 – Inovacija koja gradi povjerenje“, održavat će se od 24. do 30. listopada u Hrvatskoj te 14. studenog u Sarajevu prema sljedećem rasporedu:

utorak, 24.10.2017. – Zagreb – AlphaChrom, predavaonica na 2. katu

četvrtak, 26.10.2017. – Split – Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

ponedjeljak, 30.10.2017 – Rijeka – Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Pročitajte više...

Zdravstvena statistika

Predstavljanje Zdravstveno statističkog ljetopisa PGŽ

U prostorima Primorsko-goranske županije, 13.10.2017. na konferenciji za tisak predstavljen je Zdravstveno statistički ljetopis PGŽ za 2016. godinu.

Preuzeto od: Novi list, Autor: Biljana Savić, Objavljeno: 14. listopad 2017. u 14:06

Pročitajte više...

Međunarodni dan starijih osoba

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba 2017. godine FESTA (Festival starijih osoba PGŽ) u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-Odjela socijalne medicine, Primorsko-goranske županije, Doma za starije osobe "Mali Kartec", Medicinskog fakulteta u Rijeci i Grada Krka završilo je 12.10.2017. godine festivalom sportske rekreacije osoba starije životne dobi u Domu za starije osobe “Mali Kartec”.

Pročitajte više...

Nesukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju

Nesukladni uzorci vode za ljudsku potrošnju u mjestu Hrib

Dana 11.10.2017. godine uzet uzorak vode javne vodoopskrbe, u mjestu Hrib, Skednari 29, kao redovni Monitoring Ministarstva zdravstva. Prilikom uzimanja uzorka utvrđena je povišena razina rezidualnog klora od 1,63 mg/l. Prema Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN125/13; 141/13; 128/15) dopuštena koncentracija rezidualnog klora je 0,5 mg/l.

Prema tome, voda nije za upotrebu, ni za piće, ni za pripremu hrane niti za održavanje osobne higijene jer može uzrokovati iritaciju kože i respiratornog sustava. Potrebno je što prije sniziti razinu klora, prekidom daljnjeg kloriranja i ispiranjem sustava na krajnjim točkama do spuštanja koncentracije rezidualnog klora unutar granica preporučenog.

Voditeljica Epidemiološkog odjela Dr.sc. Danijela Lakošeljac, dr.med. Spec.epidemiologije

Obilježavanje Svjetskog dana srca

"Obilježavanje Svjetskog dana srca 2017

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s brojnim suradnicima organizirao veći broj aktivnosti povodom Svjetskog dana srca: U Crikvenici je, u suradnji s Crvenim križem Grada Crikvenice organizirano Nordijsko hodanje s ciljem promocije redovite tjelesne aktivnosti, u Rijeci, na Korzu, na Svjetski dan srca organizirana je javnozdravstvena akcija u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom...

Pročitajte više

Međunarodni dan starijih osoba
Sva događanja u tjednu za Međunarodni dan starijih osoba

29.9.2017. Svečano tradicionalno primanje umirovljenika u sjedištu Primorsko-goranske županije

4.10.2017. Izložba i prikaz kreativnog rada i stvaralaštva osoba treće životne dobi

5.10.2017. Prezentacija kulturno- umjetničkog stvaralaštva osoba treće životne dobi

6.10.2017. Kazališna predstava Mensura Puhovca: Kalafat, papagalo i batana

7.10.2017. Festival nordijskog hodanja

Pročitajte više

Dan ružičaste vrpce

"Obilježavanje Dana ružičaste vrpce

U suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, Udrugom “Nada” te Gradskim društvom Crvenog križa Opatija, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 07.10.2017. obilježio je Dan ružičaste vrpce.

Pročitajte više

Javnozdravstvena akcija

"Zajedno do zdravlja" preventivni zdravstveni program

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa Općinom Matulji organizira javnozdravstvenu akciju "Zajedno do zdravlja". Akcija će se održati u subotu, 07.10.2017. godine s početkom u 10:00h ispred Općine Matulji, pogledajte program u nastavku...

Pročitajte više

Pesticidi

Osposobljavanje za održivu uporabu pesticida

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije provodi osposobljavanja na osnovi rješenja Ministarstva poljoprivrede i propisanog programa za sljedeće module: Modul za profesionalne korisnike -OPG i drugi poljoprivrednici, (ratarstvo, vinogradarstvo, povrćarstvo, voćarstvo,ukrasno bilje i masline) -Tvrtke koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (d.d., d.o.o., zadruge) (ratarstvo,vinogradarstvo,povrćarstvo,voćarstvo,ukrasno bilje i masline) -Pravne i fizičke osobe koje održavaju javne površine,(šume,komunalne tvrtke,DDD mjere,tretiranje sjemena)

Pročitajte više...

Europski dan oralnog zdravlja 2017

Europski dan oralnog zdravlja u Primorsko-goranskoj županiji oblježio se 12. rujna 2017. god. u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo

Dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje te certifikata suradnim ustanovama (dentalnim poliklinikama) koji već dulji niz godina na različite načine podupiru provedbu programa Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ, ove godine se tradicionalno obilježio Europski dan oralnog zdravlja.

Pročitajte više...

Javna tribina

Edukacija javnosti u cilju postizanja kontrole populacije komaraca

13.09.2017. sa početkom u 17:00 sati u prostorijama Centra za javno zdravstvo Viškovo na adresi Marinići 9, Viškovo održati će se javna tribina u sklopu programa Edukacija javnosti, koordinacija službi te monitoring u cilju postizanja kontrole populacije komaraca. Svrha javne tribine je postizanje zadovoljavajuće razine educiranosti stanovništva o razvoju i razmnožavanju komaraca, posebice tigrastog komarca te svijesti o vlastitoj ulozi u suzbijanju istih. Također će biti govora o mogućnosti pojave i širenju zaraznih bolesti putem vektora– komarca, kao i o aktualnoj problematici vezanoj za pojavu Zika virusa. Molimo sve zaineresirane, posebice stanovnike općine Viškovo da se odazovu ovoj javnoj tribini.

Jedan od najjačih alergena

OPREZ Mnogi alergičari već osjećaju posljedice cvjetanja ambrozije

Novi list, Autor:Sanja Gašpert, Objavljeno: 17. kolovoz 2017.

Na riječkom području najviše ambrozije ima oko lučkih skladišta, uz željezničke pruge i lokalne ceste, a njena koncentracija je zasad, kažu stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, uobičajena

Pročitajte više...

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Savjeti za “zlatno doba života”

Savjeti za osobe starije životne dobi pri izlaganju visokim temperaturama

Budući da su osobe starije životne dobi osobito osjetljive na izlaganje visokim temperaturama potrebno se pridržavati određenih mjera opreza. Upute za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka: • nemojte izlaziti iz kuće u razdoblju od 10 do 17 sati; to se posebno odnosi na srčane bolesnike, bolesnike s visokim tlakom i dijabetičare, • u to vrijeme izbjegavajte teže fizičke poslove, odmarajte se u zamračenoj i rashlađenoj prostoriji, • pri izlasku iz kuće obvezno zaštitite glavu šeširom, kapom, maramom, • uzimajte dovoljno tekućine, približno 2 l napitaka dnevno, • izbjegavajte alkohol i napitke s kofeinom, • jedite u većim količinama sezonsko voće i povrće, osim ako vam iz zdravstvenih razloga nije ograničen njihov unos, • redovito uzimajte lijekove koje vam je propisao liječnik, • uvijek uz sebe imajte svoje osobne dokumente i podatke o eventualnoj bolesti

Odjel socijalne medicine - Odsjek za gerontologiju NZZJZ PGŽ

SVJETSKI DAN VIRUSNIH HEPATITISA

SVJETSKI DAN VIRUSNIH HEPATITISA 2017. ELIMINIRAJMO HEPATITIS!

Svjetski dan virusnih hepatitisa se obilježava i ove godine 28.srpnja s ciljem podizanja svijesti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa. Ove godine je slogan i poruka svjetske zdravstvene organizacije „ NEhep - Eliminirajmo hepatitis!“.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije će obilježiti Svjetski dan hepatitisa na slijedeći način: U tjednu od 24. do 28.07.2017. svakodnevno savjetovanje i testiranje na hepatitise B, C i HIV u Centru za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje, Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka, na adresi Krešimirova 52a, prizemno, soba 5, od 13 do 15 sati Testiranje u udruzi Hepatos Rijeka, Ulica Blaža Polića 2/III, u četvrtak, 27.07.2017. od 13 do 15 sati

Pročitajte više...

Cross health

Predstavljen EU projekt "Cross health"

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen EU projekt "Cross Health". O projektu su govorili zamjenica župana Marina Medarić, predsjednik Klastera i ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina.

Pročitajte više

Dodjela priznanja Zavodu

Liga protiv raka PGŽ obilježila je 50 godina svog rada te na svečanoj sjednici podijelila priznanja suradnicima

Na svečanoj sjednici obilježavanja 50-te godišnjice Lige protiv raka 2.6. 2017. godine Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije uručeno je priznanje za dugogodišnju suradnju i značajan doprinos u radu Lige.

Pročitajte više

Rad objavljen u prestižnom časopisu

USPJEH TIMA RIJEČKIH ZNANSTVENIKA Ovo su ljudi koji mogu predvidjeti onečišćenje mora

Objavljeno: Novi List, 01.06.2017. Autor: Ingrid Šestan Kučić

Nova metoda omogućava da se unaprijed izda upozorenje o mogućem onečišćenju. »Primjerice, možemo predvidjeti hoće li na plaži Kantrida nakon kiše doći do onečišćenja« – kaže doc. dr. Darija Vukić Lušić

Pročitajte više

V. Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine

Zaključci sa V. Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine: „ Djeca i mladi - izazov za budućnost“

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a je uz suorganizatore, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Školu narodnog zdravlja "dr. Andrija Štampar”, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organiziralo V. Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine pod nazivom „ Djeca i mladi - izazov za budućnost“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Kongres je održan je od 30.03.207. do 02.04.2017. godine u Grand hotelu Adriatic u Opatiji. Slike možete pogledati na poveznici: https://www.dropbox.com/sh/sydfvw73bgauvjj/AAC-86U_mZ8jQUOktZI8mkMYa?dl=0

Pročitajte više

Prokuhavanje vode za piće

Zdravstvena neispravnost vode za ljudsku potrošnju na području Čabra

Rijeka, 16.05.2017.

Prilikom ponovljanja uzorkovanja u svrhu službene kontrole vode za ljudsku potrošnju Ministarstva zdravstva 11.05.2017. na području Čabra u mjestima Čabar, Prezid, Mandli, Gerovo i Hrib utvrđeno je da su uzorci zdravstveno ispravni. Vodu više nije potrebno prokuhavati.

Sukob dvaju prava

„Sukob dvaju prava – roditeljskog prava i prava na život djeteta s osvrtom na zakonsku obvezu cijepljenja“

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice, organizira se javnozdravstvena radionica: „Sukob dvaju prava – roditeljskog prava i prava na život djeteta s osvrtom na zakonsku obvezu cijepljenja“

Radionica će se održati 10.05.2017. godine, u Kraljevici, Domu kulture i sporta – dvorana PraktikUM, s početkom u 17,00 sati

Pročitajte više

„Simpozij o cijepljenju 2017. godine“

Dana 27.travnja 2017. godine Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo organizira Simpozij o cijepljenju 2017.

Dana 27.travnja 2017. godine Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo organizira Simpozij o cijepljenju 2017. u prostorijama Fakulteta zdravstvenih studija

Simpozij se organizira povodom obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja i Svjetskog tjedna cijepljenja (24.-30. 04. 2017.).

Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija koja je spasila više života nego li bilo koja druga. Teme Simpozija će kao i svake godine biti vezane uz problematiku cijepljenja. Naglasak će biti na promjenama u Programu cijepljenja. Poseban osvrt će biti na bolestima koje su cijepljenjem preventabilne a koje su u prošlosti bile prisutne u velikom broju s učestalim komplikacijama. Molimo Vas prijavite Vaš dolazak zbog planiranja domjenka za učesnike simpozija na e-mail adresu: epidemiologija@zzjzpgz.hr ili na broj telefona 358 786 ili 358 731 do 24. travnja 2017. godine. U nastavku je Program simpozija.

Pročitajte više

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Depresija: razgovarajmo

Svjetska zdravstvena organizacija ovogodišnji je Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava 7. travnja, posvetila borbi protiv depresije s ciljem povećanja svjesnosti o toj bolesti i suzbijanja stigme koja ju prati, a sve sa svrhom da veći broj ljudi koji boluje od depresije traži i dobije pomoć.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je, u suradnji s KBC-om Rijeka, Medicinskim fakultetom u Rijeci -FOSS, Domom zdravlja PGŽ, HLK-om, HUMS-om i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, a uz potporu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke obilježio Svjetski dan zdravlja mnogobrojnim aktivnostima.

Pročitajte više

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Udrugom Hepatos obilježili Svjetski dan zdravlja

Odjel socijalne medicine i Odjel školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ zajedno s Udrugom Hepatos organizirali su prikazivanja edukativne predstave Lucijina priča za osme razrede OŠ Kostrena i OŠ Podmurvice.

Pročitajte više

Svjetski dan zdravlja

Županov obilazak Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Uoči Svjetskog dana zdravlja, župan Zlatko Komadina sa suradnicima posjetio je Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, jednu od osam ustanova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija.

Tom prigodom ravnatelj Vladimir Mićović predstavio je fotonaponsku elektranu na krovu, 14 solarnih panela, novo dizalo i nedavno nabavljeni visoko sofisticirani aparat koji provodi brojne analitičke metode, a Zavod postavlja među vodećima u Hrvatskoj.

Rijeka, 06.04.2017., Izvor: http://www.pgz.hr

Pročitajte više

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

"7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Kako dalje?"

Opatija 7.travnja 2017. Hotel „Opatija“

ORGANIZATORI: Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Rijeci i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko–goranske županije

Predmetna konferencija se sedmu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem i bavi se temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda.

Ove godine skup se održava u Remisens Hotel Palace Bellevue, Opatija 07/04/2017 u Opatiji. Kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, sama Konferencija je tematski usmjerena u pravcu odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje. Više o samoj Konferenciji, program i ostale tehničke informacije (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici: https://upu-pgz.hr/2017/03/29/najava-7-nacionalne-konferencije-u-opatiji/

„Djeca i mladi - izazov za budućnost“

V. Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine

„Djeca i mladi - izazov za budućnost“, 30. ožujka do 02. travnja 2017. godine u Opatiji. Glavne teme Kongresa odabrane su u skladu s vodećim javnozdravstvenim problemima školske djece i mladih u nas i u svijetu. Pozvani su ugledni stručnjaci iz inozemstva i Hrvatske kako bi kroz izlaganja, okrugle stolove i rasprave dali svoje viđenje i moguća rješenja suvremenih problema mladih. Više na:www.hdssm2017.com

Pročitajte više

Obilježavanje ljubičsatog dana

Odjel socijalne medicine NZZJZPGŽ i Klinika za neurologiju KBC Rijeka- Obilježavanje ljubičsatog dana; dana solidarnosti osobama oboljelih od epilepsije

„Ljubičasti dan ili Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom, obilježava se na svim kontinentima te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Pročitajte više

Dan narcisa

OBILJEŽEN DAN NARCISA, Rijeka, 25.03.2017.

Ispred zgrade Grada Rijeke, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki „Nada“, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a , Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, , Lige protiv raka PGŽ-a i Medicinske škole, održala se humanitarna akcija Dan Narcisa, u sklopu koje su se prodajom narcisa prikupljala sredstva koja će se utrošiti za kupovinu edukativnog modela kliničke vježbe Medicinske škole u Rijeci i za rad Udruge Nada.

Cilj Dana Narcisa, koji se istovremeno održava u pedesetak hrvatskih gradova, je podići svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Danas u Hrvatskoj postoji Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja karcinoma dojke.Žene se dva puta godišnje pozivaju na preventivni pregled. Ciljana skupina preventivnih pregleda dojki mamografijom su žene starosti od 50 do 69 godina. Valja istaknuti kako je ovo druga po smrtnosti vrsta karcinoma, ali i bolest koja se može kontrolirati, liječiti ili izliječiti, ako se na vrijeme otkrije.

Svjetski dan oralnog zdravlja 2017.

Odjel Socijalne medicine obilježio je Svjetski dan oralnog zdravlja 22.3.2017. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdarvstvo PGŽ, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije obilježio se Svjetski dan oralnog zdravlja javnozdravstvenim edukativnim programom.

Pročitajte više

Svjetski dan tuberkuloze

Svjetski dan tuberkuloze

Dana 22.03.2017. održava se tribina za građanstvo „Tuberkuloza nekad i danas“ u prostorijama Gradske vijećnice u Rijeci, na adresi Korzo, s početkom u 10 sati. Skup organizira Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, a povodom obilježavanja Svjetskog dana tuberkuloze (24.ožujak).

Pročitajte više

Pogledajte slike

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem skretanja pozornosti na važnost pitke vode i upravljanja vodnim resursima

Komunalno društvo Vrelo d.o.o. u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Osnovnom školom Ivana Rabljanina Rab i Dječjim vrtićem Pahuljica 22. ožujka 2017. godine obiljžavaju Dan voda u tjednu od 20. do 24. ožujka sa slijedećim aktivnostima ......

Pročitajte više

Moždani udar

U organizaciji Odjela socijalne medicine NZZJZ PGŽ, KBC Rijeka i HLK, 7.3.2017. godine održana je javnozdravstvena akcija

Javnozdravstvena akcija pokrenuta je s ciljem upoznavanja javnosti o problemu moždanog udara i novim mogućnostima akutnog liječenja

Pročitajte više

Svjesnost o moždanom udaru

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s KBC Rijeka, Medicinskim fakultetom u Rijeci, HLK organizira 7.3. javnozdravstvenu akciju o povećavanju svjesnosti o moždanom udaru i novim mogućnostima akutnog liječenja

Na Korzu će se građanima dijeliti edukativni zdravstveni sadržaji o prevenciji i liječenju moždanog udara te zdravstveni savjeti, a u Gradskoj vijećnici će se u 17 sati odražti javnozdravstvena tribina otvorena za javnost.

Pročitajte više

Obilježavanje Dana mimoza

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je u subotu 21.1.2017. obilježio Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U Tower centru i ZTC-u održana je javnozdravstvena akcija s ciljem upoznavanja javnosti da je rak vrata maternice jedini karcinom koji se može spriječiti prevencijom.

Pročitajte više

UPOZORENJE ZBOG RIZIKA HLADNOĆE ZA STARIJE OSOBE U HRVATSKOJ

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka - hladnoće

Pročitajte više...

Projekt Kretanjem do zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je,u sklopu projekta Kretanjem do zdravlja i u suradnji s Riječkim planinarskim savezom i DV Rijeka, sudjelovao u javnozdravstvenoj akciji “Potražimo skriveno blago”

U subotu, 10.12.2016. godine Odjel socijalne medicine NZZJZ PGŽ je s djecom i roditeljima DV Rijeka i Riječkim planinarskim savezom sudjelovao u potrazi za “skrivenim blagom Sv. Nikole”

Pročitajte više

Javnozdravstvena akcija

"Zajedno do zdravlja" preventivni zdravstveni program

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa Općinom Matulji organizira javnozdravstvenu akciju "Zajedno do zdravlja". Akcija će se održati u subotu, 03.12.2016. godine s početkom u 10:00h ispred Općine Matulji, pogledajte program u nastavku...

Pročitajte više

Obilježen je Međunarodnog dana dječjih prava

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ obilježio je Međunarodni dan dječjih prava posjetom Domu za djecu Ivane Brlić Mažuranić

U ponedjeljak, 24.11.2016. godine (podružnica Rijeka) i 30.11.2016. (Lovran) Odjel socijalne medicine posjetio je djecu s neadekvatnom roditeljskom skrbi.

Pročitajte više

“Ukidanje mjere prokuhavanja vode”

OBAVIJEST O UKIDANJU PREVENTIVNE MJERE PROKUHAVANJA VODE ZA PIĆE

Rezultati analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uzoraka vode iz vodoopskrbne mreže grada Rijeke i šireg riječkog području pokazuju da je isporučena voda zdravstveno ispravna, odnosno da su svi parametri, uključujući i mutnoću, ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti koncentracija određenih Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju. Slijedom navedenih istovjetnih rezultata ispitivanja, koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te interni ovlašteni laboratorij KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u Primorsko-goranskoj županiji donijela je odluku o ukidanju preventivne mjere prokuhavanja vode za piće uvedene 22. studenog 2016. godine.

  Zdravstveno ekološki odjel
  Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
EUROPSKI TJEDAN TESTIRANJA NA HIV I NA HEPATITISE

EUROPSKI TJEDAN TESTIRANJA NA HIV I NA HEPATITISE

Europski tjedan testiranja na HIV i na hepatitise obilježava se ove godine od 18. do 25.studeni 2016. To je četvrta godina obilježavanja tjedna testiranja na HIV, a druga i na hepatitise. Nastavni zavod za javno zdravstvo će obilježiti Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitise kao i Svjetski dan HIV/AIDS-a na slijedeći način...

Pročitajte više

“Mjesec borbe protiv ovisnosti”

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ove će godine obilježiti “Mjesec borbe protiv ovisnosti”

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ sudjeluje u zajedničkom projektu obilježavanja “mjeseca borbe protiv ovisnosti“ sa Psihijatrijskom bolnicom Rab i Domom zdravlja Ispostavom Rab. Program zajedničkih aktivnosti primjer je javnozdravstvene akcije fokusirane prema jednom od prepoznatih prioriteta u zajednici te načinu na koji se mobiliziraju svi sudionici u zdravstvenom sustavu i izvan njega. U periodu od 15.studenoga do 15. prosinca 2016. zajednički organiziramo brojne aktivnosti.

Pročitajte više

“Međunarodnog dana dječjih prava”

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ove će godine obilježiti Međunarodni dan dječjih prava posjetom Domu za djecu Ivane Brlić Mažuranić

U ponedjeljak, 24.11.2016. godine u 10 sati (podružnica Rijeka) i 30.11.2016. u 15 i 30 (Lovran) Odjel socijalne medicine posjetit će djecu s neadekvatnom roditeljskom skrbi.

Pročitajte više

“Put do zdravlja”

Dana 4.11.2016. u Općini Viškovo održana je javnozdravstvena akcija“Put do zdravlja”

U petak, 4.11.2016. godine s početkom u 10 sati održana je javnozdravstvena akcija u kojoj su sudjelovali djelatnici NZZJZ PGŽ (Centara Viškovo i Odjela socijalne medicine).

Pročitajte više

Cijepljenje

Kampanja cijepljenja protiv gripe za sezonu 2016./2017.

Izvješćujemo Vas da je stiglo cjepivo protiv gripe za sezonu 2016./2017. Cjepivo je nabavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ukupno 276.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva. Primorsko goranska županija je dobila 20.040 doza cjepiva protiv gripe što odgovara ukupno primjenjenim dozama u prošloj sezoni.

Cijepljenje je besplatno i provodi se kod izabranog liječnika obiteljske medicine koji je upoznat s indikacijama za cijepljenje osiguranika. U slučaju da imate osiguranike koje bi trebali cijepiti protiv pneumokoka kod nas možete podignuti i to cjepivo. Osobe koje su zainteresirane za cijepljenje, a ne spadaju u kategoriju za besplatno cijepljenje, tj. cjepivo moraju platiti, moći će se cijepiti u Zavodu za javno zdravstvo komercijalnim cjepivom nakon naručivanja cjepiva prema iskazanom interesu.

Pročitajte više

HPV

Obavijest o cijepljenju protiv HPV

Sukladno naputku HZJZ-a, vezano uz Provedbeni program imunizacije i njegove izmjene, do kraja 2016. godine se besplatno mogu cijepiti protiv HPV sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od 9-25 godina starosti, četverovalentnim cjepivom. Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine. Djeca i mladež koja ne pohađaju školu, cijepljenje mogu obaviti kod izabranog liječnika ili na Odjelu epidemiologije.

Također će se u školskoj godini 2016./2017. o mogućnosti cijepljenja protiv HPV, informirati i pozvati na cijepljenje učenici 8.r.OŠ i 1.r.SŠ. Cijepljenje će se obavljati u nadležnim ordinacijama školske medicine, čiji se telefonski kontakti nalaze u popisu nadležnih timova školske medicine u Odjelu školske i sveučilišne medicine.

Letak-informirani pristanak

Korzo-Molo longo,1.listopada 2016.

Svjetski dana srca, Međunarodni dan starijih osoba, Svjetski dana hodanja, Međunarodni dan ružičastih vrpci, Međunarodni dan osoba sa stomom

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s brojnim partnerima organizirao je 1. listopada 2016. obilježavanje Svjetskog dana srca, Međunarodnog dana starijih osoba, Svjetskog dana hodanja, Međunarodnog dana ružičastih vrpci, Međunarodnog dana osoba sa stomom na riječkom Korzu i Molo longu.

Brojne aktivnosti započele su mimohodom građana i puštanjem ružičastih balona ispred Gradske vijećnice u znak obilježavanja Međunarodnog dana ružičastih vrpci.

Pročitajte više...

Na posao u tenisicama

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ priključio se akciji Grada Rijeke

Djelatnici NZZJZ PGŽ su u petak 16. rujna 2016. godine na posao došli u tenisicama.

Pročitajte više...

SIMPOZIJ „TUBERKULOZA NEKAD I DANAS“

„TUBERKULOZA NEKAD I DANAS“

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizira Simpozij „Tuberkuloza nekad i danas" i to 20. 9. 2016. godine u prostorima Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, V. C. Emina 5.

Simpozij se organizira povodom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti u tjednu od 14. do 21. rujna u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.

Pročitajte više...

Aedes albopictus

Edukativna tribina o Programu i mjerama za suzbijanje komaraca

S ciljem očuvanja zdravlja i povećanja kvalitete života svih građana u Općini Kostrena i Primorsko-goranskoj županiji pozivamo građane na edukativnu tribinu o Programu i mjerama za suzbijanje komaraca koja će se održati u petak 16. rujna 2016. s početkom u 10:00 sati u Sportskoj dvorani Kostrena (mala dvorana), Žuknica 1 Kostrena.

Pročitajte više...

HPV

Novosti o cijepljenju protiv HPV-a

Do kraja 2016. godine moguće je cijepiti besplatno protiv HPV-a dvovalentnim cjepivom sve žene, ali i sve muškarce starije od 25 godina. Za besplatne sve tri doze, osobe se trebaju početi cijepiti do kraja listopada 2016.

Osobe se mogu cijepiti kod liječnika obiteljske medicine, kod ginekologa i epidemiologa.

Pročitajte više...

Europski dan oralnog zdravlja 2016.

Obilježen je Europski dan oralnog zdravlja u PGŽ

Europski dan oralnog zdravlja u PGŽ obilježio se 12. rujna 2016. godine u Dječjem vrtiću Drenova. Dodijeljeni su certifikati dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje.

Pročitajte više...

Javna tribina

Edukacija javnosti u cilju postizanja kontrole populacije komaraca

Dana 14.09.2016. sa početkom u 17:00 sati u prostorijama Centra za javno zdravstvo Viškovo na adresi Marinići 9, Viškovo održati će se javna tribina u sklopu programa Edukacija javnosti, koordinacija službi te monitoring u cilju postizanja kontrole populacije komaraca.

Svrha javne tribine je postizanje zadovoljavajuće razine educiranosti stanovništva o razvoju i razmnožavanju komaraca, posebice tigrastog komarca te svijesti o vlastitoj ulozi u suzbijanju istih. Također će biti govora o mogućnosti pojave i širenju zaraznih bolesti putem vektora– komarca, kao i o aktualnoj problematici vezanoj za pojavu Zika virusa.

Molimo sve zaineresirane, posebice stanovnike općine Viškovo da se odazovu ovoj javnoj tribini.

Korzo-Molo longo,1.listopada 2016.

Svjetski dana srca, Međunarodni dan starijih osoba, Svjetski dana hodanja, Međunarodni dan ružičastih vrpci, Međunarodni dan osoba sa stomom

U 10,00 sati početak obilježavanja na Jelačićevom trgu, u 10,15 dolazak ispred Gradske viječnice i puštanje balona u znak podrške održavanja Međunarodnog dana ružičastih vrpci, u 11,00 sati - javnozdrastvena akcija Hodanjem do zdravlja u suradnji s HZJZ – okupljanje kod “Terminala”, hodanje do kraja Molo longa - okrijepa pri povratku.

10,00-13,00 sati – na Korzu (Bazarigov prolaz) za građane je organizirano: besplatni liječnički savjeti, demonstracija pružanja prve pomoći, mjerenje krvnog tlaka za građane, podjela edukativnog materijala, savjeti onkologa, demonstracija samopregleda dojki na modelu (Udruga Nada).

Organizatori: Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom, Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Thalassotherapiom Opatija, Medicinskim fakultetom Rijeka, Domom zdravlja Primorsko-goranske županije, Hrvatskom liječničkom komorom, Županijskom ligom protiv raka, Riječkim sportskim savezom, Medicinskom školom u Rijeci, OŠ Hreljin, te udrugama „Nada“ i „Ilco“

Pročitajte više...

UPOZORENJE ZA PROKUHAVANJE VODE, 08.08.2016.

Zadnjim ispitivanjima u mjestu Plešce i Donji Žagari ustanovljeno je mikrobiološko onečišćenje vode za ljudsku potrošnju. Prema preporuci Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo vodu je potrebno prokuhavati do normalizacije stanja u vodoopskrbi.

Obavijest o povišenim koncentracijama ozona

Obavijest o povišenim koncentracijama ozona

Tijekom ljetnog razdoblja očekuju se povremene pojave povišenih koncentracija ozona u vanjskom zraku na području čitave Primorsko-goranske županije koje mogu predstavljati povećani rizik za ljudsko zdravlje kod osjetljivih skupina stanovništva, stoga ovim putem informiramo javnost i pozivamo na pojačan oprez. Kako povećane razine ozona u zraku koreliraju sa razdobljem najveće osunčanosti, mjere opreza su identične kao i kod zaštite od toplinskog udara. Najviše koncentracije ozona očekuju se u rano poslijepodne (od 13 do 18 sati). Kasno poslijepodne i predvečer razine ozona se smanjuju s manjom količinom osunčanosti.

Preporuča se da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe izbjegavaju fizičku aktivnost na otvorenom prostoru u najtoplijem dijelu dana, te da putem internetske stranice Zavoda (www.zzjzpgz.hr) prate satne i dnevne koncentracije ozona, ali i drugih spojeva u atmosferi. Brojna istraživanja ustanovila su da ozon postaje štetan za zdravlje ljudi i životinja tek pri višednevnom izlaganju koncentracijama iznad kritične granice, dosizanje koje se prema dosadašnjim iskustvima ne očekuje.

Zdravstveno-ekološki odjel – Odsjek za kontrolu kvalitete vanjskog zraka

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Europski dan oralnog zdravlja

Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja

Europski dan oralnog zdravlja u PGŽ obilježit će se 12. rujna 2016. godine s početkom u 10 sati u Dječjem vrtiću Drenova (Stanka Frankovića 7/A) dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje.

Pročitajte više...

TOPLINSKO UPOZORENJE

PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZDRAVLJA ZA STARIJE OSOBE KOD IZLAGANJA VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA iznad 30°C

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.A.Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HDZGIG HLZ-a, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti

Pročitajte više...

Žuta groznica

Cijepljenje protiv ŽUTE GROZNICE

Dana 11. srpnja 2016. godine stupile su na snagu izmjene Međunarodnih zdravstvenih propisa što se tiče cijepljenja protiv žute groznice. Novi službeni stav je da jedno cijepljenje protiv žute groznice štiti doživotno od bolesti. Više nije potrebno docijepljivati protiv žute groznice svakih deset godina.

Pročitajte više...

Simpozij 20. rujna 2016.

Tuberkuloza nekad i danas" u organizaciji Epidemiološkog odjela NZZJZPGŽ

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije organizira Simpozij,Tuberkuloza nekad i danas". Simpozij se organizira 20.rujna 2016.godine povodom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze (od 14. do 21. rujna).

Pročitajte više...

ZIKA VIRUS

ZIKA VIRUS I ZIKA VIRUSNA INFEKCIJA

Svjetska zdravstvena organizacija je Zika virusnu infekciju zbog brzine širenja Zika virusa i opasnosti od teških komplikacija proglasila JAVNOZDRAVSTVENOM PRIJETNJOM OD MEĐUNARODNOG ZNAČAJA. U našim krajevima je ovaj virus i bolest njime uzrokovana nepoznanica, ali obzirom na brzinu širenja dobro bi bilo saznati par činjenica o osnovama ove bolesti...

Pročitajte više...

Hodanjem do zdravlja

Obilježeni su Svjetski dan kretanja, Europski dan debljine i Svjetski dan hipertenzije javnozdravstvenom akcijom

U subotu, 11.6.2016. godine, s početkom u 10 sati, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Općine Kostrena, Turističke zajednice Kostrena, Grada Rijeke i Grada Malog Lošinja organizirana je na Kostrenskoj šetnici i u Malom Lošinju javnozdravstvena akcija Hodanjem do zdravlja.

Pročitajte više...

Reagiranje

Reagiranje na članak u Novom listu od 07.06.2016.

Povodom članka "Sanacija Sovjaka uz gas maske?" objavljenog u Novom listu od 07.06.2016. godine, u kojem gosp. Veljko Bezjak iz Smokvatijske liste, neutemeljeno i bez argumenata proziva Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, htjeli bi ukazati na sljedeće činjenice...

Pročitajte više...

Vrbovsko, javnozdravstvena radionica

„Pravo na informiranost, odnosno zaštitu privatnosti i osobnih podataka pacijenata“

U sklopu javnozdravstvenog programa „ABeCeDa prava i obveza pacijenata i zdravstvenih radnika u ostvarivanju zdravstvene zaštite s pravnog, medicinskog i društvenog aspekta“ Radionica će se održati 10.06.2016. godine, u Gradskoj vijećnici Vrbovskoi,s početkom u 18,00 sati. Provedbu Programa sufinancira Grad Vrbovsko.

Pročitajte više...

Hodanjem do zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana kretanja, Europskog dana debljine i Svjetskog dana hipertenzije

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suorganizaciji Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kostrena, Riječkog planinarskog saveza i Riječkog sportskog saveza, 11.6.2016.god., s početkom u 10 sati, održat će se javnozdravstvena akcija - Hodanjem do zdravlja na Kostrenskoj šetnici, a kojom će se obilježiti Svjetski dan kretanja, Europski dan debljine i Svjetski dan hipertenzije.

Pročitajte više...

Opatija, javnozdravstvena radionica

„Pravo na informiranost, odnosno zaštitu privatnosti i osobnih podataka pacijenata“

U sklopu javnozdravstvenog programa „ABeCeDa prava i obveza pacijenata i zdravstvenih radnika u ostvarivanju zdravstvene zaštite s pravnog, medicinskog i društvenog aspekta“ Radionica će se održati 03.06.2016. godine, u dvorani Vile Antonio u Opatiji,s početkom u 18,00 sati. Provedbu Programa sufinancira Grad Opatija.

Pročitajte više...

U SPOMEN KAJETANU BLEČIĆU, dr.med.

NEMIRNI SIN NEMIRNE ZEMLJE

Zbog nemjerljivih zasluga pokojnog dr. Kajetana Blečića u razvoju preventivnog javnog zdravstva na širem riječkom području – današnjoj Primorsko-goranskoj županiji - danas mu se odužujemo – ne samo sjećanjem u kojem i dalje živi – već i otkrivanjem ovoga njegova poprsja. Tako se dr. Kajetan Blečić ponovno vraća u ovu istu zgradu koja je njegovom zaslugom i podignuta davne 1972. godine.

Pročitajte više...

Dan plavih irisa

Obilježavanje Dana plavih irisa u PGŽ

Dan plavih irisa, posvećen borbi protiv raka debelog crijeva, obilježit će se 28.5.2016. u Opatiji, ispred tržnice od 9,00 do 12,00 sati, u organizaciji ILCO saveza Rijeka, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Grada Opatije.

Pročitajte više...

KVALITETA ZRAKA NA PODRUČJU PGŽ

Objedinjeni izvještaj za razdoblje 01.01.-31.12.2015.

Program ispitivanja kvalitete zraka obuhvaća praćenje vremenske i prostorne raspodjele onečišćujućih tvari koje se emitiraju iz industrijskih i energetskih pogona, tehnoloških procesa, kotlovnica, prijevoznih sredstava te difuznih izvora. Praćenje kvalitete zraka na podrucju Primorsko-goranske županije u 2015. godini provodilo se temeljem više programa...

Pročitajte više...

Legionarska bolest

Sumnja na legionarsku bolest u hotelu u Baški

Nastavni zavod za javno zdravstvo dobio je informaciju o sumnji na legionarsku bolest kod osobe koja je u prvoj polovici travnja, između ostalog boravila u hotelu Corinthia u Baški, na otoku Krku. O slučaju je obaviještena sanitarna inspekcija. Epidemiološki odjel NZZJZ PGŽ sa sanitarnom inspekcijom učinio je epidemiološki izvid u objekt, istražio mjesto i način zaražavanja, utvrdio kritične točka za razvoj legionele, uzeo uzorke vode na analizu, te započeo s provedbom protuepidemijskih mjera. Odmah je provedena mjera pasterizacije sustava tople vode, a ovisno o daljnjim nalazima provesti će se hiperklorinacija sustava.

Pročitajte više...

Vrtićka djeca u posjeti NZZJZ PGŽ

Posjet djece i odgajateljica Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ iz Kastva Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Djeca i odgajateljice Dječjeg vrtića„Vladimir Nazor“ iz Kastva posjetili su 4.5.2016. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, gdje su razgledali i na njima prihvatljiv način upoznali Epidemiološki odjel, Zdravstveno-ekološki odjel i Odjel socijalne medicine.

Pročitajte više...

Suradnja

Potpisani ugovori o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi između Grada Rijeke i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije te Doma za starije osobe Kantrida. Za programe i projekte ove tri ustanove Grad Rijeka će u 2016. izdvojiti ukupno 1.955.000 kuna.

Pročitajte više...

RiStart tečaj

Tečaj osnovnog održavanja života BLS

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Hrvatska liječnička komora, Studentski zbor i gradski odbor Crvenog križa podržavaju inicijativu studenata medicine pri provedbi RiStart tečaja, a koji okuplja i ujedinjuje sve studente Sveučilišta u Rijeci s ciljem osposobljavanja i educiranja osoba izvan medicinske struke o adekvatnom izvođenju osnovnog održavanja života.

POGLEDAJTE KAKO

Hodanjem do zdravlja

Odgoda akcije Hodanjem do zdravlja

Poštovani, obavještavamo vas da se javnozdravstvena akcija Hodanjem do zdravlja koja se trebala održati u Kostreni 14.5.2016. u 10 sati odgađa zbog najavljenih vremenskih nepogoda. O novom terminu obavijestit ćemo vas naknadno.

Hodanjem do zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana kretanja, Europskog dana debljine i Svjetskog dana hipertenzije.

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suorganizaciji Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kostrena, Riječkog planinarskog saveza i Riječkog sportskog saveza, 14.5.2016.god., s početkom u 10 sati, održat će se javnozdravstvena akcija - Hodanjem do zdravlja na Kostrenskoj šetnici, a kojom će se obilježiti Svjetski dan kretanja, Europski dan debljine i Svjetski dan hipertenzije.

Pročitajte više...

Euromelanoma day

Obilježavanje „Euromelanoma dana“

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ već četvrtu godinu provodi javnozdravstveni program u našoj Županiji Pregledi i edukacija za rano otkrivanje melanoma u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. U našoj Županiji je na otoku Rabu, u Loparu, 16.4.2016. proveden program odnosno pregledi, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krk 10.5. i 17.5.2016. godine održat će se pregledi za stanovnike Otoka Krka.

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2016.

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i Hrvatska liječnička komora – podružnica Rijeka, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, a u suradnji s Gradom Rijekom, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Studentskom udrugom FOSSMedRi i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka obilježili su Svjetski dan zdravlja, u četvrtak 7. travnja 2016. g. brojnim aktivnostima.

Pročitajte više...

Simpozij cjepitelja

SIMPOZIJ O CIJEPLJENJU 2016. GODINE

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije organizira Simpozij cjepitelja 2016. i to 26. 4. 2016. godine u prostorima Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, V. C. Emina 5. Simpozij se organizira povodom obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja (25.-30. 04. 2016.) i Svjetskog tjedna cijepljenja (24.-30.4.2016.). Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija koja je spasila više života nego li bilo koja druga. Teme Simpozija će kao i svake godine biti vezane uz problematiku cijepljenja. Naglasak će biti na promjenama u Programu cijepljenja. Poseban osvrt će biti na cijepljenjem preventabilne bolesti koje su u prošlosti bile prisutne u velikom broju s učestalim komplikacijama. Simpozij će se bodovati po pravilima: Hrvatske liječničke komora, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

Pročitajte više...

TUBERKULOZA

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE – 24.OŽUJKA

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze nam je prigoda da se podsjetimo na tuberkulozu, zaraznu bolest koja je stara koliko i čovječanstvo, a i dan danas je značajan javnozdravstveni problem.

Pročitajte više...

ZIKA VIRUS

ZIKA VIRUS I ZIKA VIRUSNA INFEKCIJA

Svjetska zdravstvena organizacija je Zika virusnu infekciju zbog brzine širenja Zika virusa i opasnosti od teških komplikacija proglasila JAVNOZDRAVSTVENOM PRIJETNJOM OD MEĐUNARODNOG ZNAČAJA. U našim krajevima je ovaj virus i bolest njime uzrokovana nepoznanica, ali obzirom na brzinu širenja dobro bi bilo saznati par činjenica o osnovama ove bolesti...

Pročitajte više...

6. Nacionalnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Opatija 08. i 09.04.2016.

Konferencija je usmjerena prema sagledavanju odrednica zdravstvene ispravnosti, sigurnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda ali i institucionalnih i vaninstitucionalnih aspekata njihove primarne proizvodnje. Tematski je vezana uz aktualnosti vezane uz percepciju kakvoće pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina kao i valorizaciju sigurnosnih značajki njihove uporabe u okviru tržišnih i vantržišnih mehanizama.

Obavijest

Program konferencije

Obrazac hotelski smjestaj

Prijavni obrazac

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Najava obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja 2016.

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA 2016. godine u Primorsko-goranskoj županiji obilježit će se nizom aktivnosti, a središnje obilježavanje će se dogoditi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 17.3.2016. godine.

Pročitajte više...

Predstavljen program

Školica zdrave prehrane: Pravilna prehrana uvodi se u deset riječkih osnovnih škola

Objavljeno:Novi list, 8. ožujka 2016.

Pravilna prehrana uvodi se u deset riječkih osnovnih škola, a nakon zdravih jelovnika u dječjim vrtićima Rijeke, jedinstveni zdravi sezonski jelovnici ulaze i u škole. Zdrava hrana već je na jelovniku od veljače u školama Belveder, Centar, Dolac i Pećine. Ovaj mjesec program kreće u školama Gelsi, Brajda i Gornja Vežica, a u travnju u školama San Nicolo, Srdoči i Turnić.

Pročitajte više...

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Obilježili smo Svjetski dan oralnog zdravlja

Pogledajte kako smo učili na zabavan i zanimljiv način...

Pročitajte više...

Istraživanje o potrošnji droge

Represivni aparat u PGŽ očito dobro radi svoj posao: U Rijeci je "šut" heroina - najskuplji u državi

Objavljeno:Novi list, 4. ožujka 2016.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije razvija metodu praćenja metabolita droga u otpadnim vodama i urinu koja je predstavljena stručnjacima iz javnog zdravstva iz Slovenije i Hrvatske koji su uključeni u europski IPA-Cloud projekt posvećen cjelovitom liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama.

Pročitajte više...

Svjetski dan voda

Obilježavanje Svjetskog dana voda 2016. u Rijeci

Obilježavanjem dana voda na globalnoj razini utječe se na podizanje svijesti o održivom upravljanju ovim resursom, kako bi sadašnje i buduće generacije mogle uživati u dostupnosti zdravstveno ispravnoj vodi za piće.

Pročitajte više...

Monitoring ekoloških faktora

Utjecaj ekoloških faktora na zdravlje: Istraživanje pokazalo da su Kostrenjani zdraviji nego što se misli

Objavljeno:Novi list, 26. veljače 2016.

Monitoring ekoloških faktora na zdravlje Kostrenjana koji je prošle godine u Kostreni provodio Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pokazao je, kako zaključuju voditelji istraživanja, da se zdravstveno stanje ispitanika koji žive na području Kostrene, kad je u pitanju utjecaj okoliša, ne razlikuju ni u čemu od stanovnika ostalih urbanih područja.

Pročitajte više...

Zdrava prehrana za osnovnoškolce

Grad Rijeka uvodi kvalitetne marende u osnovne škole: Prekomjernu težinu ima 40 posto dječaka i 26 posto djevojčica

Objavljeno:Novi list, 24. veljače 2016.

Podaci o stanju uhranjenosti riječkih osnovnoškolaca pokazuju da 40 posto dječaka i 26 posto djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu pa su u Gradu Rijeci odlučili uvesti program pravilne prehrane u osnovnim školama.

Pročitajte više...

Važna obavijest

Centar za javno zdravstvo Viškovo

Zbog poslovnih obveza Centar za javno zdravstvo Viškovo će u tjednu od 15. do 19.02.2016. rad sa pacijentima i zaprimanje humanog materijala provoditi u slijedećim terminima: ponedjeljak 7:00-14:30, srijeda 12:00-19:00, Zahvaljujemo na razumijevanju.

Novi list, 10/02/2016

Besplatan ciklus predavanja: Informiranje o zdravlju osoba starijih od 55 godina

Unapređenje zdravstvene pismenosti jedan je od prioriteta Primorsko-goranske županije čiji je glavni cilj informirati građane o prevenciji bolesti i unapređenju zdravlja, te utjecati na podizanje razine svijesti građana o odgovornosti za vlastito zdravlje.

Pročitajte više...

Kazališna predstava

Lucija opet priča svoju priču!

Suradnjiom Odjela socijalne medicine, Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije i udruge Hepatos Lucija ponovo priča svoju priču, ovaj puta u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, gdje su 2.2.2016. gostovali glumci RI-Teatra i za prve razrede izveli predstavu Lucijina priča koja na edukativan i duhovit način pristupa pitanjima prevencije, odgovornog spolnog ponašanja, te općenito brige za vlastito zdravlje među adolescentskom populacijom. .

Pročitajte više...

DAN MIMOZA

Obilježavanje Dana mimoza

U subotu, 23.1.2016. godine u Rijeci, u Toweru i ZTC-u te u Opatiji na tržnici i Delnicama tradicionalno se obilježio Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, zajednčkom javnozdravstvenom akcijom županijske Lige protiv raka, Klubom žena oboljelih od ginekoloških bolesti -Mirta, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i brojnih volontera.

Pročitajte više...

POZOR, HLADNOĆA!

Upozorenje zbog rizika hladnoće za starije osobe u Hrvatskoj

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka – hladnoće

Pročitajte više...

Kvaliteta zraka

Bura je spasonosno rješenje

Objavljeno:30.12.2015.Radio HRT,HR

Sreća da imamo buru koja sve ovo brzo raščisti.Ističe se da je zrak prve kategorije - čist ili neznatno onečišćen.

Pročitajte više...

Izlet za male planinare u šumi Striborovoj

Potraga za skrivenim blagom Svetog Nikole

Subota, 05.12.2015. Bivio: 10:00h

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Dječji vrtić Rijeka, Riječki planinarski savez organiziraju "Potragu za skrivenim blagom Svetog Nikole" čiji je cilj na zabavan način djeci približiti važnost fizičkog kretanja u prirodi.

Pročitajte više...

Hiv i hepatitis

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA TESTIRANJA NA HIV I HEPATITISE OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HIV/AIDS-A

Ove godine u tjednu od 20. do 27. studenog obilježavamo Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitise, a 1. prosinca se obilježava Svjetski dan HIV/AIDS-a. Cilj obilježavanja je podići svijest javnosti o HIV/AIDS-u i virusnim hepatitisima kao važnim javnozdravstvenim problemima. Pravovremenim testiranjem dolazi se rano do dijagnoze bolesti, što čini liječenje uspješnije, smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i pridonosi sprečavanju prijenosa bolesti

Pročitajte više...

Monitoring utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje stanovnika Općine Kostrena

U sklopu programa "Monitoring utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje stanovnika Općine Kostrena", Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Zdravstveno-ekološki odjel, Odsjek za ekotoksikologiju, organizira prikupljanje biološkog materijala. Stanovnici Kostrene koji su zainteresirani za sudjelovanje u istraživanju pozivaju se da dođu u prostor Centra za javno zdravstvo Kostrena, Glavani 89a, Kostrena, 23.11.15. (ponedjeljak), 25.11.15. (srijedu) i 26.11.15. (četvrtak) od 8.00 do 12.00 sati. Ostale dane 24.11.15. (utorak) i 27.11.15. (petak) zainteresi se mogu javiti na šalter 2 u zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Krešimirova 52a, Rijeka od 8.00 do 12.30 sati. Svi ostali zainteresirani, koji ne mogu doći u naznačeno vrijeme, pozivaju se da nas kontaktiraju na brojeve 051/358 740, 051/358 744 ili na broj 091/2030761. Prema potrebi organizirat će se dodatni termini prikupljanja uzoraka na istim adresama.

Svjetski dan dijabetesa

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Odjel socijalne medicine i Hrvatska liječnička komora u suradnji s KBC-om Rijeka, Hrvatskim društvom za debljinu i Hrvatskim endokriniološkim društvom organiziraju 17.11.2015. godine obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa te tom prilikom u 11,00 sati održat će se javnozdravstvena tribina na kojoj će predavanja održati.

Pročitajte više...

Gripa dolazi

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Stiglo je cjepivo protiv gripe. Primorsko-goranska županija dobila je 20.040 doza cjepiva protiv gripe što odgovara ukupno primjenjenim dozama u prošloj sezoni. Cijepljenje se provodi od 2. studenog 2015. kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, a u Zavodu za javno zdravstvo na Epidemiološkom odjelu, prizemno, ambulanta 4 ili 5, od 7 do 19 sati, od 9. studenog 2015.

Pročitajte više...

Put do zdravlja

U ponedjeljak 2. studenog 2015. u vremenu od 9:30 do 12:00 sati na Trgu ispred crkve svetog Mateja u Viškovu u organizaciji Općine Viškovo održati će se skup Put do zdravlja na kojemu će građani moći dobiti korisne informacije o zdravom načinu života i prevenciji bolesti. Na skupu će sudjelovati i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ na čijemu će štandu građani moći dobiti korisne informacije o navedenim temama.

Gerontološki simpozij

Prva obavijest o održavanju gerontološkog simpozija

Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Centrom za gerontologiju- Referentnim centrom Ministarstva zdravlja organizira gerontološki simpozij „Zdravstveni prioriteti u brizi za osobe starije životne dobi“, koji će se održati 5.10.2015. godine u hotelu Četri Opatijska cvijeta. Suorganizator simpozija je Gradsko društvo Crvenog križa Opatija.

Pročitajte više...

Program predavanja

Program simpozija

Upute za uplatu kotizacije

Oralno zdravlje

Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC Rijeka i Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, kao jedini u našoj državi, već osam godina provode preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“ te se sustavno i organizirano provode promotivne i preventivne aktivnosti u vrtićima i školama u Primorsko-goranskoj županiji.

U dječjem vrtiću Drenova 14.9.2015. uspješno je obilježen Europski dan oralnog zdravlja dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje u PGŽ, kao i donacija onim vrtićima koji će tek započeti sa svakodnevnim četkanjem zuba.

Pročitajte više...

Zajedno do zdravlja

Predavanja, savjeti, radionice, natjecanje...

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Općina Matulji tradicionalno i ove godine (šesta akcija) organiziraju javnozdravstvenu akciju „Zajedno do zdravlja“ koja će se održati u subotu 19. rujna 2015. godine, na krovu nove sportske dvorane Matulji, s početkom u 10:00h.

Program akcije pročitajte ovdje

TOPLINSKO UPOZORENJE

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD, Služba za vremenske analize i prognoze

Pročitajte više...

Edukacijsko predavanje o komarcima

Predavanje će se održati, 15.07.2015. u 17 sati, u Domu Hrvatskih branitelja na Viškovu.

Kontrola populacije komaraca se nameće kao javnozdravstvena potreba te zahtijeva sveobuhvatan i sustavan pristup u suzbijanju. Značajan problem predstavlja tigrasti komarac koji se posljednjih par godina udomaćio u gotovo svim dijelovima naše županije. Za razliku od komaraca koji su bili uobičajeni na ovim prostorima, tigrasti komarac napada ljude tijekom cijelog dana, a njegovi ubodi mogu ostaviti teže zdravstvene posljedice. U novije vrijeme, postoji i ponovna potencijalna opasnost od širenja pojedinih zaraznih bolesti koje prenose upravo komarci. Sa tim ciljem, Centar za javno zdravstvo Viškovo, u suradnji sa Općinom Viškovo, organizira edukacijsko predavanje za sve zainteresirane mještane, kako bi u sezoni komaraca sebe i svoje ukućane zaštitili od njihovog molestiranja.

Kvar na kolektoru

KVAR NA KOLEKTORU SANITARNE KANALIZACIJE PUNTA KOLOVA

21. srpnja 2015. uslijed kvara na kolektoru sanitarne kanalizacije došlo je do procjeđivanja otpadnih voda na plažu za pse na Punta Kolovi. Plaža je odmah privremeno zatvorena.

Pročitajte više...

Važna obavijest

Neće raditi telefoni

Sutra, četvrtak 10.09.2015. neće raditi Zavodski telefoni u Krešimirovoj 52/a. U uredu ravnateljstva radit će faks 213-948. Kontaktirati možete i putem mobilnih uređaja.

Obavijest

Obavijest o povišenim koncentracijama ozona

Tijekom ljetnog razdoblja očekuju se povremene pojave povišenih koncentracija ozona u vanjskom zraku na području čitave Primorsko-goranske županije koje mogu predstavljati povećani rizik za ljudsko zdravlje kod osjetljivih skupina stanovništva, stoga ovim putem informiramo javnost i pozivamo na pojačan oprez.

Pročitajte više...

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju u mjestu Čabar i Prezid i daljnjoj obvezi prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju u mjestu Mandli

Rijeka, 03.07.2015.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u mjestu Čabar i Prezid utvrdio je da su ispitani mikrobiološki pokazatelji sukladni prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13) i Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju(NN 125/13). Sukladno tome, prestaje važiti zabrana prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju na tom području. Korisnicima u mjestu Mandli preporučuje se da i dalje vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

TOPLINSKO UPOZORENJE

PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZDRAVLJA ZA STARIJE OSOBE KOD IZLAGANJA VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA iznad 30°C

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.A.Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HDZGIG HLZ-a, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti

Pročitajte više...

KOMARCI

KAKO SAMNJITI POPULACIJU KOMARACA?

Vrijeme je za poduzimanje preventivnih mjera kojima ćemo ukloniti legla komaraca. Važno je znati prepoznati legla i poduzeti adekvatne mjere sanacije (izliti, preokrenuti, prekriti…) Jedino zajedničkim djelovanjem cjelokupnog stanovništva i nadležnih institucija (Izvođač DDD mjera, Nastavni zavod za javno zdravstvo, općine/gradovi, Sanitarna inspekcija) možemo smanjiti populaciju komaraca.

POGLEDAJTE KAKO

JAVNOZDRAVSTVENI SKUP

Skup "Zajedno za veću svjesnost o celijakiji"

Preuzeto sa web stranice: Primorsko-goranska županija > Press > Najave

U ponedjeljak, 25. svibnja 2015. godine s početkom u 12.00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se skup "Zajedno za veću svjesnost o celijakiji".

Skup organizira Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s riječkom Udrugom oboljelih od celijakije RICO i prvim hrvatskim proizvođačem bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda Kroasanom Opatija.

Pročitajte više...

Kakvoća zraka

AP Mlaka

U suradnji NZZJZ PGŽ i Grada Rijeke obnovljena su mjerenja kvalitete zraka na AP Mlaka. Nakon prestanka sa radom pogona INA Maziva, prestala je obveza monitoringa i stanica je ugašena sredinom 2011. godine.

Zbog javnozdravstvenog interesa i kontinuiteta mjerenja odlučeno je da se stanica ponovno stavi u funkciju, a karakter postaje je promijenjen iz industrijske u urbanu pozadinsku.

Pročitajte više...

JAVNOZDRAVSTVENA TRIBINA

KRETANJEM DO ZDRAVLJA

pozivamo Vas na javnozdravstvenu tribinu koja će se održati u četvrtak, 21. svibnja 2015. godine s početkom u 18,30 sati u prostorijama Gradske vijećnice Grada Rijeke na adresi Korzo 16.

Tribinu organizira Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Pročitajte više...

PROJEKTI

PROJEKT Zdrav za 5!

Projekt se temelji na projektu Policijske uprave primorsko goranske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod nazivom „Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti-SAM“.

Pročitajte više...

Kontrola kakvoće mora

Nastavni zavod za javno zdravstvo kontrolirat će kakvoću mora na 179 plaža u PGŽ

Na popisu je 179 plaža, odnosno ukupno 237 lokacija, što je jednak broj kao i lani, a praćenje kakvoće mora provodit će se u razdoblju od 15. svibnja do 30. rujna.

Pročitajte više...

TRIBINA ZA GRAĐANSTVO

TRIBINA ZA GRAĐANSTVO O CIJEPLJENJU 2015. GODINE

GRADSKA VIJEĆNICA RIJEKA, Korzo 16, 29. travnja 2015.

Pročitajte više...

NOVOSTI

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ,obilježio je Europski i svjetski tjedan imunizacije

Dana 23. travnja 2015. održao se na Fakultetu zdravstvenih studija Simpozij o cijepljenju 2015. koji je namijenjen zdravstvenim djelatnicima posebno cjepiteljima. Dana 29. travnja 2015. organizira se Tribina za građanstvo o cijepljenju koja je namijenjena prvenstveno roditeljima. Održat će se u Gradskoj vijećnici u Rijeci, na adresi Korzo 16, s početkom u 11 sati.

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ,obilježio je Svjetski dan zdravlja na Korzu

Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja odnosio se na Sigurnost hrane. U današnje vrijeme je još uvijek više od 2 milijuna smrti godišnje povezano s neispravnom hranom, odnosno zagađenom vodom.

Pročitajte više...

OBAVIJESTI

OSIGURAJMO ZDRAVU HRANU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao je Simpozij povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

U četvrtak, 09. travnja 2015. godine, u organizaciji Odjela socijalne medicine, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke i Ministarstva zdravlja, održan je Simpozij “OSIGURAJMO ZDRAVU HRANU” kao doprinos obilježavanju „Svjetskog dana zdravlja“.

Pročitajte više...

OBAVIJESTI

Obilježavanje SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organiziraju se brojne aktivnosti:

Radionica nordijskog hodanja u Crikvenici - 07. travnja 2015. u organizaciji NZZJZPGŽ, CK Grada Crikvenice i Kluba nordijskog hodanja „Perun“; Stručni simpozij „Osigurajmo zdravu hranu“ – 9. travnja 2015. g. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Odjela socijalne medicine NZZJZPGŽ; Javno-zdravstvena akcija - 11. travnja 2015. g. na riječkom Korzu od 10 do 13 sati

Pročitajte više...

OBAVIJESTI

OSIGURAJMO ZDRAVU HRANU

Simpozij povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

Pozivamo Vas na simpozij koji će se održati u četvrtak, 09. travnja 2015. godine, s početkom u 09,30 sati, u velikoj dvorani (2) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na adresi B. Branchetta 20 u Rijeci.

Pročitajte više...

Knjiga sažetaka

OBAVIJESTI

PETA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA

10.04.2015.Hotel „Opatija“, Opatija

Ove godine, peto po redu okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, organiziraju zajedničkim snagama Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; Hrvatski pčelarski savez (HPS); Udruga pčelarskih organizacija Primorsko-goranske županije (UPUPGŽ); Pčelarska udruga „Učka“, Opatija; ”Biopčela”, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike; Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko– goranske županije; Nastavni Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb; Učilište „Apis“, Velika Gorica; Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske Županije

Obavijest

Obrazac hotelski smjestaj

Prijavni obrazac

INA donirala Gradu Rijeci mjernu postaju za praćenje kvalitete zraka

PRIOPĆENJE

Zagreb, 2. travnja 2015.- INA je Gradu Rijeci jučer donirala automatsku postaju za kontinuirano mjerenje kvalitete zraka AP Turnić, smještenu u Trogirskoj ulici u Rijeci. Nakon što je 2008. godine obustavljena proizvodnja na Ininom postrojenju Mlaka, prestala je potreba za praćenjem kvalitete zraka na području tog postrojenja pa je, nakon 10 godina mjerenja, rad AP Turnić zaustavljen 30. lipnja 2011. godine.

Pročitajte više...

Javnozdravstena tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja

U petak, 27.3.2015. godine, u organizaciji Odjela socijalne i Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Klinikom za dentalnu medicine KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održana je javnozdravstvena tribina kojom je obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja.

Pročitajte više...

„Svjetski dan oralnog zdravlja“ - obilježavanje 27.03.2015.

Ove godine ovaj se datum obilježava pod krovnim motom „Zdravi zubi za zdrav život“.

U našoj Županiji obilježavanje organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju i ortodonciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u sklopu preventivnog programa „Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih“.

Pročitajte više...

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, GDCK Crikvenica i Grad Crikvenica, povodom Svjetskog dana zdravlja, organiziraju nordijsko hodanje 07.04. u 17,00. Polazak je s Gradskog plivališta Crikvenica.

Pročitajte više...

Unatoč pomaku u prevenciji: U Hrvatskoj lani 475 novooboljelih od tuberkuloze

Novi list, Autor: Barbara Čalušić,Objavljeno: 25. ožujka 2015. u 20:39

RIJEKA » Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od jučer je vlasnik certifikata ISO 9001 što ga svrstava u među vodeće zdravstvene ustanove u državi. U PGŽ-u ovaj certifikat ima još samo ustanova Ljekarne Jadran koja je ISO 9001 dobila prije dvije godine.

Pročitajte više...

Javna tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2015: VODA I ODRŽIVI RAZVOJ

Mjesto održavana:Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Velika dvorana, četvrtak,19/03/2015, 12:00 sati

Organizatori:Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatske vode

„Svjetski dan oralnog zdravlja“ 20. ožujka 2015.

„Svjetski dan oralnog zdravlja“ obilježava se 20. ožujka svake godine. Ove godine ovaj se datum obilježava pod krovnim motom „Zdravi zubi za zdrav život“.

U našoj Županiji obilježavanje organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju i ortodonciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u sklopu preventivnog programa „Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih“.

Pročitajte više...

JAVNOZDRAVSTVENA TRIBINA "PREVENCIJA I RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE"

Pozivamo Vas na javnozdravstvenu tribinu koja će se održati u utorak, 24. ožujka 2015. godine s početkom u 18,30 sati u prostorijama Gradske vijećnice Grada Rijeke na adresi Korzo 16.

Tribinu organizira Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ kao doprinos obilježavanju „Dana prevencije i ranog otkrivanja raka dojke - Dana narcisa“.

Pročitajte više...

Zajednički međužupanijski sastanak na temu "Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja u sustavu javnog zdravstva""

U prostorijama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ održan je sastanak predstavnika Primorsko-goranske i Međimurske županije i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na temu "Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja u sustavu javnog zdravstva".

Cilj sastanka je suradnja jedinica regionalne samouprave u jačanju lokalnih kapaciteta za učinkovitiju promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Na sastanku su u ime Primorsko-goranske županije sudjelovale zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, u ime Međimurske županije zamjenica župana Sandra Herman sa suradnicima, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal sa suradnicima.

Pročitajte više...

Sastanak predstavnika PGŽ i Međimurske županije i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Međimurske županije

U ponedjeljak, 9. ožujka 2015. godine, u prostorijama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ (Krešimirova 52a, 5. kat, sala za sastanke) održat će se sastanak predstavnika Primorsko-goranske i Međimurske županije i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na temu "Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja u sustavu javnog zdravstva".

Cilj sastanka je suradnja jedinica regionalne samouprave u jačanju lokalnih kapaciteta za učinkovitiju promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Na sastanku će u ime Primorsko-goranske županije sudjelovati zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima, u ime Međimurske županije zamjenica župana Sandra Herman sa suradnicima, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal sa suradnicima.

Izjave za medije predviđene su u 11.30 sati po završetku sastanka.

JAVNOZDRAVSTVENA TRIBINA "HRANOM DO ZDRAVLJA"

Pozivamo Vas na javnozdravstvenu tribinu koja će se održati u utorak, 24. veljače 2015. godine s početkom u 18,30 sati u prostorijama Gradske vijećnice Grada Rijeke na adresi Korzo 16.

Tribinu organizira Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ kao doprinos obilježavanju „Dana bolesnika“. Kako je ovogodišnji krovni moto Svjetske zdravstvene organizacije „Osigurajmo zdravu hranu“ (Food Safety), ovom tribinom želi se doprinijeti osvješćivanju važnosti zdrave prehrane u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Pročitajte više...

Nacionalni program "Živjeti zdravo"

U provedbu nacionalnog programa Živjeti zdravo kao treći Zavod u RH uključio se i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ kao oragnizator javnozdravstvenih aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji.

Pročitajte više...

Program "Živjeti zdravo"

Pozivamo sve građane naše županije na sudjelovanje u događanju "Hodanjem do zdravlja" koji će se odvijati u Rijeci u subotu 31.01.2015. godine sa početkom u 9,30 sati. Start i cilj je Bazarigov prolaz.

Pročitajte više...

Poziv na javnozdravstvenu tribinu 'Reproduktivno zdravlje'

Pozivamo Vas na javnozdravstvenu tribinu koja će se održati u utorak, 20. siječnja 2015. godine s početkom u 17,30 sati u prostorijama Gradske vijećnice Grada Rijeke na adresi Korzo 16.

Pročitajte više...

Upozorenje zbog rizika hladnoće za starije osobe u Hrvatskoj

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba - Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo " Dr. Andrija Štampar", izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka - hladnoće:

Pročitajte više...

Sretan Božić i uspješnu Novu 2015. godinu

Sretan Božić i uspješnu Novu 2015. godinu želi Vam ravnatelj prof. dr.sc. Vladimir Mićović i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Pročitajte više...

Poziv na II. simpozij-KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI

Poštovani, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjel socijalne medicine, Odsjek za prevenciju nasilja, 20. studenog 2014. godine organizira II. simpozij KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI. Simpozij će se održati u Opatiji, u hotelu Adriatic, s početkom u 09:00 sati.

Poziv

Konačni program

Mikrobiološki laboratorij NZZJZ-a uveo test za upalne bolesti crijeva

Lakše do dijagnoze Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa u PGŽ-u

Novi list, Barbara Čalušić, 16.10.2014.

Laboratorij NZZJZ-a obogatio svoju komercijalnu ponudu testom kojim olakšava dijagnosticiranje nekih bolesti crijeva Pacijenti kod ovih dviju bolesti nerijetko prolaze niz pretraga da bi došli do konačne dijagnoze. Calprotectin test kojeg je riječki laboratorij uveo među prvima u zemlji, brz je i jednostavan, a cijena mu je 185 kuna

Pročitajte više...

Knjiga: Uvod u sigurnost hrane

Institut za sanitarno inženjerstvo Slovenije i Komora sanitarnih inženjera Slovenije

Pročitajte više...

UPOZORENJE ZA PROKUHAVANJE VODE, 10.10.2014.

Posljednjim laboratorijskim ispitivanjima monitoringa vode za ljudsku potrošnju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo na području Donjih Žagara utvrđeno je bakteriološko onečišćenje vode. Ljudima koji konzumiraju vodu s ovog područja preporučuju se prokuhavanje vode za piće prije uporabe.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SRCA I MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije su i ove godine obilježili Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba.

Pročitajte više...

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA 1. LISTOPAD 2014. – NA STARIJIMA SVIJET OPSTAJE A NA MLADIMA OSTAJE

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba, od 14. prosinca 1990.g., Rezolucijom 45/106, ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a:"Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj", upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. Ministarska konferencija o starenju iz Beča, iz rujna 2012, prihvatila je DEKLARACIJU O OSIGURAVANJU DRUŠTVA PRIMJERENOGA OSOBAMA SVIH ŽIVOTNIH DOBI - PROMICANJEM KVALITETE ŽIVOTA I AKTIVNOGA STARENJA

Pročitajte više...

Zajedno do zdravlja – Brojni posjetitelji provjerili svoje zdravlje i kušali finu i zdravu hranu

Izvor: PodUčkun.net, 28.09.2014.

Svi posjetitelji dobili su knjižicu ”Mini tehničkog pregleda organizma” u koju su mogli upisivati svoje rezultate na testovima koji su uključivali mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, indeksa tjelesne mase, dermatološku kontrolu, pregled vitaminsko-mineralnog statusa, pregled lica kamerom i mjerenje očnog tlaka, te tako dobiti potpunu sliku o zdravstvenom stanju svoga tijela.

Pročitajte više...

Obilježavanje Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba

Kao i svake godine, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježit će Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba brojnim aktivnostima za građane. Želimo ukazati na ubojicu broj jedan u našoj županiji – bolesti srca i krvnih žila, koje se, srećom, mogu spriječiti. Zdrave navike moraju se usvajati od najranijeg djetinjstva pa ćemo imati zdravu starost!

Program

Članak iz Novog lista

Obilježavanje Europskog tjedna kretanja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, GDCK Crikvenica i Grad Crikvenica, povodom Europskog tjedna kretanja, organiziraju nordijsko hodanje 22.09. u 16,30. Polazak je s Gradskog plivališta Crikvenica do lučice Pazdehova u Dramlju i natrag)

Pročitajte više...

Poziv na II. simpozij-KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI

Poštovani, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjel socijalne medicine, Odsjek za prevenciju nasilja, 20. studenog 2014. godine organizira II. simpozij KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI. Simpozij će se održati u Opatiji, u hotelu Adriatic, s početkom u 09:00 sati.

Poziv

Program

NOVI VINODOLSKI, 04.09.2014. more u uvali Grabrova izvrsne kakvoće

Temeljem prijave građana o onečišćenju mora na području uvale Grabrova dana 22. kolovoza 2014. djelatnici NZZJZ proveli su dodatno uzorkovanje mora na tri točke na predmetnoj lokaciji:

Pročitajte više...

UPUTE ZA PUTNIKE U ZEMLJE ZAHVAĆENE EPIDEMIJOM EBOLE

Na dan objave, 01.09.2014. epidemija ebole vlada u zemljama zapadne Afrike i to Liberiji, Gvineji, Sierri Leone, Nigeriji i DR Kongo. EBOLA – O UZROČNIKU, BOLESTI I NAČINU PRIJENOSA, PROCJENA RIZIKA ZARAZE EBOLA VIRUSOM, PREVENCIJA...

Pročitajte više...

Ebola, hemoragijska groznica (Ebola virus disease, EVD)

Ebola virusna bolest, poznata i kao Ebola hemoragijska groznica je ozbiljna i teška, često smrtonosna zarazna bolest.

Pročitajte više...

Demant na članak:"Smrad s Mariščine iznova prijavljen"

Na portalu Novog lista te u Novom listu od 18.kolovoza 2014.godine objavljen je na 16.stranici članak novinara Andreja Petraka: "Smrad s Mariščine iznova prijavljen" u kojem je iznesena slijedeća netočnost...

Pročitajte više...

Poziv na II. simpozij-KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI

Poštovani, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjel socijalne medicine, Odsjek za prevenciju nasilja, 20. studenog 2014. godine organizira II. simpozij KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI. Simpozij će se održati u Opatiji, u hotelu Adriatic, s početkom u 09:00 sati.

Pročitajte više...

14 UPUTA ZA AKTIVNO ZDRAVO PRODUKTIVNO STARENJE-Hrvatski model

STAROST NIJE BOLEST NEGO NORMALNA FIZIOLOŠKA POJAVA I SIGURNA BUDUĆNOST SVAKOG ČOVJEKA OVISNA O GENOMU STARENJA I PRIMJENI POZITIVNOG ZDRAVSTVENOG PONAŠANJA

Pročitajte više...

Grad Cres i Nastvani zavod za javno zdravstvo PGŽ

Gradonačelnik Kristijan Jurjako i pročelnica Nada Kremenić susreli su se sa čelnim ljudima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ - ravnateljem prof. dr. Vladimirom Mićovićem i zamjenikom ravnatelja dr. Željkom Linšakom. Zbog odlaska u mirovinu dr. Elze Šmit, dugogodišnje voditeljice creske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, bilo je potrebno reorganizirati rad u ispostavi kako bi ona i dalje ispunjavala sve svoje zadatke.

Pročitajte više...

PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZDRAVLJA ZA STARIJE OSOBE KOD IZLAGANJA VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA iznad 30°C

Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ, 09.06.2014.

Pročitajte više...

Kvaliteta vode za ljudsku potrošnju u Staroj Sušici i Ravnoj Gori

Ispitivanjem navedenih uzoraka nije utvrđeno odstupanje od maksimalno dozvoljenih vrijednosti za fizikalno- kemijske, kemijske i mikrobiološke pokazatelje koje propisuje gore navedeni Pravilnik (NN 125/2013). Niže vrijednosti pH, ali još uvijek unutar dozvoljene vrijednosti, rezultat su prirodnih karakteristika izvorišta koji se koriste za vodoopskrbu mjesta Stara Sušica i Ravna Gora.

Pročitajte više...

Plava čistka u Primorsko-goranskoj županiji!

U sklopu Plave čistke – Let’s do it Mediterrana, regionalne akcije pokreta Let’s do it! u Primorsko-goranskoj županiji, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije realizirao je praktične vježbe i predavanja učenicima Opće gimnazije Eugen Kumičić iz Opatije.

Pročitajte više...

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u promociji zdavog života- Homo si teć

U cilju promocije zdravog načina života ove se godine Festivalu sporta i rekreacije aktivno pridružio i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Djelatnici NZZJZPGŽ građanima su dijelili zdravstveno-edukativne brošure i davali zdravstvene savjete.

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja Odjel socijalne medicine u suradnji s Odjelom za školsku i sveučilišnu medicinu, Epidemiološkim Odjelom i Odjelom ekologije organizira javnu tribinu-predavanje, 7.4.2014., u Gradskoj vijećnici, s početkom u 17,30 sati. Ovim putem vas i vaše djelatnike pozivamo da nam se pridružite i uveličate njegovo obilježavanje.

Pročitajte više...

"Četvrte nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Regionalna suradnja"

11.04.2014. Hotel „Opatija“, Opatija

ORGANIZATORI: Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Rijeci i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko–goranske županije

Konferencija je tematski usmjerena u pravcu regionalnih odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Obavijest

Obrazac hotelski smjestaj

Prijavni obrazac

Analiza meda

Zdravstveno-ekološki laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ovlašten je od Ministarstva poljoprivrede za obavljanje analiza u medu

Pročitajte više...

International Symposium on Bee Products, 3rdEdition.

Opatija, Croatia 28/09/2014 – 01/10/2014

Nakon provedbe zahtjevnog postupka kandidature, domaćinstvo predmetnog simpozija je i službeno potvrđeno. Suglasnost Komisije (InternationalHoneyCommission, IHC) za domaćinstvo je oficijelno dobivena 01.10.2013., nakon prezentiranja kandidature na godišnjoj sjednici IHC-a, održanoj tijekom 43. Svjetskog pčelarskog kongresa – „Apimondija 2013“, u Kijevu u Ukrajini. Potrebno je istaknuti da je IHC i formalna radna grupa Apimondije – Međunarodne federacije pčelarskih udruga i drugih organizacija koje djeluju u okviru pčelarskog sektora.

Pročitajte više...

Sjednica Stožera zaštite i spašavanja PGŽ

Rijeka, 07.03.2014.

Sjednica Stožera Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Primorsko–goranske županije usvojen je plan rada za 2014. godinu, analizirane poduzete aktivnosti operativnih snaga tijekom nastupa elementarne nepogode na području Gorskog kotara, primljene su na znanje informacije vezane uz izradu dokumenata plana zaštite i spašavanja i vanjskih planova zaštite i spašavanja Primorsko–goranske županije, izvješća o sigurnosnom stanju sustava zaštite i spašavanja na području Županije u 2013. godini te provedbi projekta "Šapjane – centar za obuku spasilačkih službi".

Pročitajte više...

Sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama

Rijeka, 06.03.2014.

Na 2. sjednici Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama obrađen je niz tema: izvještaj o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije, informacija o realizaciji programa održavanja državnih cesta, izvješće o intervencijama Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije na javnim cestama u županiji te druge teme.

Pročitajte više...

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za piće u Gorskom kotaru

Rijeka, 05.03.2014.

Nastavni Zavod za javno zdravstvo obavještava Vas o prestanaku obaveznog prokuhavanja vode za piće za sljedeće vodovode: Delnice, Fužine, Lokve-Crni Lug, Ravna Gora, Skrad, Brod Moravice, Vrbovsko, Ljubošina, Gomirje, Čabar, Gerovo,Tršće, Plešce, Prezid, Mandli i Donji Žagari.

Međunarodni dan borbe protiv raka

Rijeka, 02.02.2014.

Svake godine, 4. veljače obilježava se Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) s ciljem educiranja o oboljenjima od raka, njihovom dijagnosticiranju i liječenju te podizanja svijesti o potrebi prevencije. Više ->

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Rijeka, 21.01.2014.

Dan mimoza nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice koji se već sedmu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Tim događajima Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama koje u razdoblju od 19-25. siječnja obilježavaju europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Više ->

Program Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Viškovu

Viškovo, 15.01.2014.

Pozivamo mještane Općine Viškovo da sudjeluju u realizaciji Programa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Općine Viškovo, s ciljem dokazivanja postoje li statistički značajne razlike u koncentracijama toksičkih spojeva u mokraći populacije sa područja Općine Viškovo u odnosu na kontrolna područja. Istraživanje će se izvršiti u srijedu, 15.01.2014. godine od 13,00 do 18,00 u prostorima Centra za javno zdravstvo Viškovo (prizemlje Doma Marinići). Tom prilikom od Vas će se tražiti da ispunite upitnik o Vašim životnim navikama (prehrana, pušenje, kretanje hobi), obaviti će se jednostavno spirometrijsko testiranje poradi određivanja Vaših dinamičkih plućnih funkcija, te imunološke pretrage krvi i urina. Kako ispitivanja ovise o broju ispitanika, mole se stanovnici Općine Viškovo da izađu u što većem broju.

Prestanak obveze prokuhavanja vode za piće u Staroj Sušici, Zdihovu i Severinu na Kupi

Rijeka, 20.10.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Stare Sušice i Zdihova utvrdio je da su ispitani pokazatelji sukladni temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1.(NN 56/13) i Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Obzirom na navedeno, prestaje važiti obaveza prokuhavanja vode za piće na području Stare Sušice, Severina na Kupi i Zdihova.

Obavijest o obvezi prokuhavanja vode za piće u Gerovu

Rijeka, 28.10.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Gerova utvrdio je mikrobiološko onečišćenje prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13).

Korisnicima na navedenom području preporučuje se da vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi

Obavijest o obvezi prokuhavanja vode za piće u Staroj Sušici, Zdihovu i Severinu na Kupi

Rijeka, 15.10.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Stara Sušica, Zdihovo i Severin na Kupi utvrdio je mikrobiološko onečišćenje prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13).

Korisnicima na navedenom području preporučuje se da vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za piće u mjestu Vrata i daljnjoj obvezi prokuhavanja vode za piće na području Fužine-Lič

Rijeka, 10.10.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće u mjestu Vrata utvrdio je da je ispitani pokazatelj mutnoća sukladan prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13). Sukladno tome, prestaje važiti zabrana prokuhavanja vode za piće na tom području.

Korisnicima na na području Fužina i Liča preporučuje se da i dalje vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

Svjetski dan srca, Međunarodni dan starijih osoba

U srijedu, 25.9.2013. godine, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjela socojalne medicine, prigodno je obilježen Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba.

Pročitajte više...

Obavijest o obvezi prokuhavanja vode za piće na području Fužine-Vrata-Lič

Rijeka, 23.09.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Fužina, Vrata i Liča utvrdio je prekoračenje u maksimalno dozvoljenim koncentracijama (MDK) mutnoće prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13).

Korisnicima na navedenom području preporučuje se da vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ove će godine 25.9, u dvorani Filodramatike (Korzo 28/1), s početkom u 11 sati, prigodno obilježiti Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba.

Svrha ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba je naglastiti kako je broj osoba starije životne dobi u stalnom porastu te da su pri ocjeni opterećenja bolešću (burden of disease), kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti i bolničkog liječenja u Europi i Hrvatskoj.

Pročitajte više...

Obavijest o obvezi prokuhavanja vode za piće na području Plešce, Mandli i Donji Žagari, te prestanku obveze prokuhavanja vode za piće u Čabru

Rijeka, 19.09.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Plešce-Mandli-Donji Žagari utvrdio je prekoračenje u maksimalno dozvoljenim koncentracijama (MDK) mikrobioloških pokazatelja prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13). Korisnicima na području Plešca, Mandla i Donjih Žagara preporučuje se da vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

Posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće u Čabru utvrdio je da su ispitani mikrobiološki pokazatelji sukladni prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13). Sukladno tome, prestaje važiti zabrana prokuhavanja vode za piće na tom području.

Obavijest o obvezi prokuhavanja vode za piće na području Plešce i Čabar, te prestanku obveze prokuhavanja vode za piće u Mandlima

Rijeka, 09.08.2013.

Korisnicima na području Plešca i Čabra preporučuje se da i dalje vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za piće u mjestu Donji Žagari osim na području Plešce-Mandli

Rijeka, 06.08.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće u mjestu Donji Žagari utvrdio je da su ispitani mikrobiološki pokazatelji sukladni prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13). Sukladno tome, prestaje važiti zabrana prokuhavanja vode za piće na tom području.

Obavijest o povišenim koncentracijama ozona

U nadolazećem ljetnom razdoblju očekuju se povremene pojave povišenih koncentracija ozona u zraku na području Primorsko-goranske županije koje mogu predstavljati opasnost za ljudsko zdravlje kod osjetljivih skupina stanovništva, stoga ovim putem informiramo javnost na pojačan oprez.

Pročitajte više...

ONEČIŠĆENJE MORA ISPOD HOTELA KRISTAL I SLATINA (kraj) Pančera - CRVENE TOČKE

Tijekom 5. ciklusa ispitivanja kakvoće mora, 22.07.2013., utvrđene su 2 crvene točke u nizu na kupalištima u Opatiji: -Hotel Kristal i Slatina kraj (Pančera).

Pročitajte više...

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za piće na području Čabra osim na području Plešce-Mandli-Donji Žagari

Rijeka, 22.07.2013.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, posljednjim ispitivanjem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Čabra ( grad Čabar) utvrdio je da su ispitani mikrobiološki pokazatelji sukladni prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju čl.48.st.1. (NN 56/13). Sukladno tome, prestaje važiti zabrana prokuhavanja vode za piće na tom području.

ONEČIŠĆENJE MORA ISPOD HOTELA KRISTAL - CRVENA TOČKA

Tijekom 4. ciklusa ispitivanja mora 08.07.2013. utvrđene su 3 crvene točke u nizu na području kupališta Slatina: Hotel Kristal, Slatina kraj (Pančera) i Slatina sredina. Prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) ponavljana su uzorkovanja tijekom tri naredna dana.

Pročitajte više...

Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem “PREDMETI OPĆE UPORABE - NOVI TRENDOVI"

Hotel “OPATIJA”, Opatija, 24.06.2013.

Organizatori:Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Više o stručnom seminaru dostupno je na www.husi.hr

„Za zdravlje. Danas“

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije ova se kampanja organizira u Rijeci, na Korzu (ispred Radio Rijeke) 11. svibnja 2013.g.,u vremenu od 11,00 do 14,00 sati.

Pročitajte više...

Aktualnosti u provedbi cjepljenja

U sklopu obilježavanja svjetskog tjedna imunizacije Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ organizira jednodnevni simpozij "Aktualnosti u provedbi cijepljenja" koji će se održati 24.travnja 2013. godine u velikoj dvorani (5. kat) Nastavnog zavoda za javno zdravstvo s početkom u 12.30 sati. Simpozij je namijenjen zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u provedbi Programa obveznog cijepljena u Hrvatskoj za 2013. godinu.

Pogledajte slike

Zelena čistka

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije sudjelovao je u eko-akciji "Zelena čistka", u subotu, 20.04.2013., pogledajte kako je bilo...

Pročitajte više...

„Slike s akcije“

Analiza meda

Zdravstveno-ekološki laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ovlašten je od Ministarstva za obavljanje analiza u medu. Na temelju Odluke o odobrenim laboratorijima , a u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu provedbe posebnih mjera pomoći za sektor pčelarstva u 2013. godini, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljuje informaciju da je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – Odsjek za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe odobren za provođenje mjere „Kontrola kvalitete meda“ (električna provodljivost; količina vode, količina hidroksi-metil-furfurala i udio peludnih zrnaca u netopivom sedimentu).

Pročitajte više...

Svjetski dan zdravlja

U subotu 6.4.2013. god., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke uspješno je brojnim javnozdravstvenim aktivnostima obilježio ovogodišnji Svjetski dan zdravlja. Ove se godine Svjetski dan zdravlja obilježavo kao tjedan zdravlja; javnozdravstvenim aktivnostima u Ispostavama i Centrima NZZJZ PGŽ...

Pročitajte više...

„Slike sa Korza“

„Slike iz ispostava“

Treća nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Novi trendovi

U Više od stotinu predstavnika struke, akademske zajednice i udruga pčelara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije najavilo je svoje sudjelovanje na Trećoj konferenciji o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Novi trendovi koja će se 22. ožujka 2013. održati u Opatiji, u istoimenom hotelu.

Pročitajte više...

RAT OVISNOSTI HRVATSKA MLADEŽ PRETEKLA EUROPSKU PO KONZUMIRANJU ALKOHOLA

Novi list, 20.3.2013, Rubrika:Rijeka,I. MIKULIČIĆ

Program »Zdrav za pet« u 32 škole

RIJEKA » Čak 21 posto dječaka i 14 posto djevojčica u osnovnim školama probalo je marihuanu, a 83 posto srednjoškolaca je barem jednom sudjelovalo u igrama na sreću, a zbog tih igara 12 posto već ima ozbiljne psihosocijalne teškoće, pokazuju neke analize.

Pročitajte više...

RADIONICE HACCP

U suradnji Obrtničke komore Primorsko goranske županije, Udruge malih brodara Sjevernog Jadrana i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ od 11. 03. 2013. u Zavodu će krenuti ciklus radionica u svezi zakonskih propisa poslovanja s hranom (HACCP) za ugostiteljske usluge na turističkim brodicama. Polaznici - vlasnici brodica i njihovi ugostiteljski djelatnici...

Pročitajte više...

Uvodni tečaj senzorske analize meda

Rijeka, 02-05.04.2013.

Pregledom stanja i trendova u kontroli i ocjeni kakvoće pčelinjih proizvoda, evidentna je postala potreba za jasnom kvalifikacijom senzorskih analitičara meda.

S tim u vezi Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci započinje se s programom edukacije kadrova osposobljenih za kvalitativno sudjelovanje u procjeni senzorske kakvoće pčelinjih proizvoda.

Upute i prijavni obrazac

Brodokomerc Nova - HACCP edukacija

Tijekom mjeseca siječnja i veljače 2013. godine u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije u Rijeci održava se HACCP edukacija zaposlenika trgovačkog društva „Brodokomerc Nova d.o.o.“.

Pročitajte više...

Obavijest o ukidanju obveze prokuhavanja vode za piće

Rijeka, 04.veljače 2013.

Nakon zadnjih ispitivanja fizikalno-kemijskih, kemijskih i mikrobioloških pokazatelja u uzorcima vode za piće u mjestima Fužine-Vrata-Lič utvrđeno je da svi uzorci odgovaraju zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. NZZJZPGŽ-a je uputio prijedlog za ukidanjem obveze prokuhavanja vode za sve kategorije stanovništva

TRECA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOCI PCELINJIH PROIZVODA – Novi trendovi

22.03.2013.Hotel „Opatija“, Opatija

ORGANIZATORI: Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Rijeci Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko–goranske županije

SUORGANIZATORI: ”Biopcela”, Udruga za promociju i primjenu ekološke pcelarske etike Centar za brdsko planinsku poljoprivredu

Obavijest

Obrazac hotelski smjestaj

Prijavni obrazac

„ Za zdravlje. Danas.“

Ministarstvo zdravlja započelo je javnozdravstvenu kampanju „Za zdravlje. Danas.“ predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Programe su 15. prosinca 2012. predstavili ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin. Cilj javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka.

Više informacija možete naći na www.zdravlje.hr.

UPOZORENJE ZBOG RIZIKA HLADNOĆE ZA STARIJE OSOBE U HRVATSKOJ

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka - hladnoće

Pročitajte više...

Obavijest o prestanku obveze prokuhavanja vode za piće

Nakon zadnjih mjerenja vrijednosti mutnoće vode na izvorištima u funkciji vodoopskrbe šireg riječkog područja koja su bila u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, NZZJZPGŽ-a izvršio je sinhronizirana uzorkovanja duž većeg dijela vodovodnog sustava i obavio kompletna fizikalno-kemijska i mikrobiološka ispitivanja vode za piće.

Na temelju odrađenih analiza koje su pokazale da je voda potpuno zdravstveno ispravna sukladno Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, NZZJZPGŽ-a je uputio prijedlog za ukidanjem obveze prokuhavanja vode za sve kategorije stanovništva

Pročitajte više...

Kampanja cijepljenja protiv gripe 2012./2013.

ove je godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao za potrebe cijepljenja protiv sezonske gripe za PGŽ ukupno 33185 doza.

Cijepljenje u Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obavlja se svaki dan od pon-pet u vremenu od 09:00-16:00 sati

Pročitajte više...

Simpozij: KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA

Rijeka, Hotel Jadran, 23. studenog 2012.

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme problem nasilja često spominje i ističe kao jedna od vodećih tema skupova, istraživanja, medija.

Cilj simpozija je ukazati na problem nasilja u društvu, probleme vezane za prepoznavanje nasilja, prijavu sumnje na nasilje, postupak s nasilnikom i žrtvom nasilja te u zaključcima simpozija predložiti moguća rješenja.

Program i prijavni obrazac

Uvodni tečaj senzorske analize meda

Rijeka, 17.-20.prosinca 2012.

Pregledom stanja i trendova u kontroli i ocjeni kakvoće pčelinjih proizvoda, evidentna je postala potreba za jasnom kvalifikacijom senzorskih analitičara meda.

S tim u vezi Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci započinje se s programom edukacije kadrova osposobljenih za kvalitativno sudjelovanje u procjeni senzorske kakvoće pčelinjih proizvoda.

Upute i prijavni obrazac

Obavijest o zamućenju riječkih izvorišta

Rijeka, 6. studeni 2012.

Obilne oborine jakog intenziteta uzrokovale su zamućenja riječkih izvorišta zbog čeg će KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka pojačano dezinficirati vodu prije njene isporuke korisnicima. Isporučena voda mikrobiološki je ispravna.

Korisnicima na području grada Rijeke i okolice preporuča se da iz preventivnih razloga vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do slijedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka provodi kontinuirani monitoring u suradnji sa sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravlja i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Rijeka, 02/11/2012

Incident u pogonima INA rafinerija nafte

Pročitajte više...

Predstavljen preventivni projekt „Zdrav za 5“,

„ Posljedice zlouporabe droge ne ostavljaju svoj trag samo na društvu i pojedincu već i u prirodi i okolišu pričinjavajući time štete još većih razmjera. Upravo u ovom segmentu vidim iznimno važnu ulogu policije koja zbog svojih dnevnih kontakata s kriminalitetom, treba djelovati kao „senzor“ za pravovremeno uočavanje devijantnih i neprihvatljivih ponašanja te raspolagati važnim saznanjima o generatorima, čimbenicima takvih negativnih pojava.

Više informacija možete naći na www.mup.hr.

Poštovani,

Obavještavmo Vas da će tijekom subote 20.10.2012. i nedjelje 21.10.2012. zbog radova na električnim instalacijama biti mogući prekidi u prikazu monitoringa kakvoće zraka, kao i ostalih sadržaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ objavljenih na web stranici

Preporuke za branje gljiva

Vrijeme je brebe gljiva. Mnogi ljudi beru gljive za jelo u okolici svoje kuće, u mjestu stanovanja, na izletima i dr. U cilju izbjegavanja opasnosti koja prijeti neopreznim sakupljačima gljiva i sprečavanja trovanja gljivama, koja mogu uzrokovati i teška i ozbiljna oštećenja zdravlja, pa i smrt, pridržavajte se slijedećih preporuka:

Pročitajte više...

Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem “UPRAVLJANJE ZDRAVSTVENIM RIZICIMA U DOMOVIMA ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE”

Hotel “OPATIJA”, Opatija, 05. listopada 2012.

Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo – Komora sanitarnih inženjera i tehničara (Komora HUSI) u suorganizaciji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije i Katedrom za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organizira:

Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem “UPRAVLJANJE ZDRAVSTVENIM RIZICIMA U DOMOVIMA ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE”

Pročitajte više...

Program Skrining osteoporoze kod žena u Primorsko-goranskoj županiji

Novi list, Rijeka, 18.09.2012.

Program Skrining osteoporoze kod žena u Primorsko-goranskoj županiji nastavlja svoje provođenje i u 2012. godini. U protekle tri godine Programom su obuhvaćene žene iz gradova Kraljevice i Fužina, općina Malinska-Dubašnica i Matulji, dok se ove godine Program provodi u Općini Viškovo i Gradu Cresu.

Pročitajte više...

Obavijest o povećanim koncentracijama ozona

Temeljem izmjerenih povećanih koncentracija ozona u zraku na području Primorsko-goranske županije, koje su na pojedinim mjernim postajama u prethodnom razdoblju dosegnule prag obavješčivanja (npr. u Kostreni), a čije prekoračenje predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje pri kratkotrajnoj izloženosti za osjetljive skupine stanovništva, ovim putem informiramo javnost na pojacan oprez tijekom narednog razdoblja sa visokim temperaturama.

Pročitajte više...

Koncentracija peluda u zraku utvrđuje se svakodnevno

Novi list, Datum objave: 5.8.2012

NZZJZPGŽ kontinuirano određuje vrste i koncentracije peludi u zraku na području grada Rijeke. Koncentracija peluda u zraku utvrđuje se svakodnevno, a podaci se objavljuju na internetskim stranicama Zavoda www.zzjzpgz.hr u obliku alergijskog semafora.

Pročitajte više...

Nije problem benzen, već mirisi nakon razgradnje

Novi list, Datum objave: 4.8.2012 Rubrika: Rijeka

RIJEKA » Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mićović osvrnuo se na rezultate posebnog mjerenja zraka na području Marčelja koje je između 16. i 25. srpnja po nalogu Općine Viškovo provela zagrebačka tvrtka Dvokut Ecro, posebno naglašavajući kako benzen nije problem odlagališta Marišćina. Smatra da problem stvaraju neugodni kiselo-slatkasti mirisi koji nastaju prilikom odlaganja baliranog otpada.

Pročitajte više...

Riječani ne trebaju strahovati od žeđi: na Zviru, Martinšćici, Dobrici i Perilu dovoljno vode

RIJEKA Dok dobar dio Hrvatske zbog suše muku muči s opskrbom pitkom vodom, bilo da je riječ o nedostatnim količinama kao u Istri, ili lošom kvalitetom vode kao u dijelovima Slavonije, na riječkom području takvih problema nema, niti će ih biti. Tako tvrdi direktor KD Vodovod i kanalizacija na odlasku Željko Mažar , ističući kako je izdašnost izvora iz kojih se vodom opskrbljuje šire riječko područje, unatoč slabim padalinama posljednjih mjeseci, još uvijek dvostruko veća od potrošnje pa nema mjesta strahu od nestašice.

Pročitajte više...

ČETIRI STANICE NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ŠEST MJESECI NADZIRE RAD MJERNIH POSTAJA ZA KAKVOĆU ZRAKA

Zagađivači pod budnim okom javnosti, Novi list, Datum objave: 30.7.2012 Rubrika: Rijeka

Ugradnjom nove opreme za monitoring kakvoće zraka na mjernim postajama oko rafinerije na Urinju osigurano je najkompleksnije i najsofisticiranije mjerenje kakvoće zraka u Hrvatskoj, kako obimom, tako i primijenjenim metodama mjerenja

Pročitajte više...

Očitovanje o priopćenju HEP-a

Povodom incidenta u lučici Podurinj vezanog za pokretanje proizvodnje u TE Rijeka daje se slijedeće očitovanje:

Pročitajte više...

PLAVETNILO S POKRIĆEM PETO MJERENJE NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Novi list, Datum objave: 18.7.2012,Rubrika: Rijeka, More izvrsno na 98 posto točaka

Nešto lošija kvaliteta mora trenutačno je jedino na Kačjaku te kod hotela Miramar u Opatiji RIJEKA » More u Primorsko-goranskoj županiji, ako je suditi prema mjerenjima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, izvrsne je kakvoće. Peto mjerenje zasad ne uključuje i otoke, a kao i dosad, kategorije kakvoće mora kreću se od izvrsnog, preko dobrog i zadovoljavajućeg, do nezadovoljavajućeg. Na Kvarneru su zasad samo tri plaže na kojima u posljednjem mjerenju more nije bilo izvrsne kakvoće. Pritom, nigdje nije zabilježena nezadovoljavajuća kakvoća mora. Najlošija kvaliteta mora trenutno je na Kačjaku na crikveničkoj rivijeri, točnije na njegovom istočnom betoniranom dijelu. Zadovoljavajuće kakvoće je i plaža hotela Miramar u Opatiji, a u kategoriji dobre kvalitete nalazi se plaža Rekreacijskog centra »3. maj« u Rijeci. Kad je o otocima riječ, kakvoća mora još se ispituje, a rezultati bi trebali biti gotovo za nekoliko dana. U posljednjem ispitivanju jedino je odstupanje od izvrsnog zabilježeno na plaži Veli žal u Martinšćici na Cresu, gdje je more bilo dobre kvalitete. – Zasad smo obradili 130 od 237 točaka u Primorsko-goranskoj županiji i možemo reći da je u petom ispitivanju more izvrsne kakvoće. Statistički gledano, priobalje je pokazalo da imamo 98 posto točaka s morem izvrsne kakvoće – kaže voditeljica Odsjeka mikrobiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Darija Vukić Lušić. Ona ističe da je prilično nezahvalno govoriti o uzrocima onečišćenja, posebno ako se ima na umu da je more i na navedene tri, odnosno četiri točke i dalje pogodno za kupanje, a samim tim nema razloga za pozivanje inspekcije Ministarstva zaštite okoliša koja bi utvrdila uzrok onečišćenja. – O uzrocima onečišćenja možemo samo nagađati. Zadovoljavajuća kvaliteta mora koju smo dobili na Kačjaku i Opatiji, može biti uzrokovana procjeđivanjem septičke jame, ispuštanja brodova ili preljeva kanalizacije, primjerice – objašnjava Vukić Lušić. Ona ipak napominje da su kriteriji ispitivanja kakvoće mora u Hrvatskoj stroži od onih koje propisuje Europska unija. – Kad bi se primjenjivali europski kriteriji, naše bi plaže bile mahom izvrsne kakvoće mora – dodaje. B. ČALUŠIĆ

KVAR U URINJU

Novi list, Datum objave: 18.7.2012 Rubrika: Rijeka

Dim u večernjim satima brzo otklonjen RIJEKA » Iz Ine su jučer obavijestili da im u ponedjeljak u večernjim satima u Rafineriji nafte Rijeka na Urinju došlo »do tehnološkog poremećaja u radu procesnog postrojenja Visbreaking« te da je to uzrokovalo pojavu dima. U priopćenju se ističe kako su »odmah poduzete sve potrebne mjere« te da je poremećaj otklonjen u »najkraćem mogućem roku«, ali bez preciziranja o kojem je vremenu riječ. Imisijske mjerne postaje od početka ove godine više nisu u sustavu njihovog upravljanja, već Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a u Rijeci, ali su se iz Ine u ovom priopćenju »potrudili« navesti i to kako u vrijeme ovog kvara na postrojenju »nije zabilježen porast graničnih vrijednosti mjerenih parametara«. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su, doduše, da nikakva onečišćenja zraka u ponedjeljak u večernjim satima nisu zabilježena na četiri mjerne postaje koje prate kvalitetu zraka oko urinjskih rafinerijskih postrojenja. Prema riječima voditelja Odsjeka za kontrolu zraka Zavoda Gorana Crvelina, od šesnaest parametara koje mjere automatski analizatori u satnim vrijednostima, ni kod jednog nije zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti. Dapače, čak su bile i nešto niže od uobičajenih, čemu je vjerojatno pridonio i burin koji je te večeri puhao na Kvarneru. (O. A.)

Epidemiološko operativni odsjek Kostrena

KOSTRENA > Epidemiološko operativni odsjek Kostrena koji četiri godine djeluje u sklopu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo uskoro će ocjenjivati zdravstvenu ispravnost vode za piće i stanje vodoopskrbe, kakvoću otpadnih voda i otpada te kakvoću mora na morskim plažama. Odsjek će pratiti i kakvoću zraka te sudjelovati u obavljanju poslova ekotoksikologije i biološkog monitoringa i ekspozicija stanovništva, te obavljati i sve ostale stručne poslove zaštite okoliša. Na ovaj način na području okruženom pogonima Ine, Termoelektrane i brodogradilišta >Viktor Lenac< obavljat će se prikupljanje uzoraka koji se šalju u centralni laboratorij Zavoda, da bi se potom u Kostreni svi podaci s ovog područja obrađivali. Kostrenski Epidemiološki odsjek dosad se bavio uglavnom samo sanitarnim pregledima i provođenjem cijepljenja, a osim ekološkog segmenta, obavljat će i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe, kontrolu mikrobiološke čistoće, samokontrolu po načelima HACCP-a, auditiranje sustava, tečajeve higijenskog minimuma, te stručni nadzor nad mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Odsjek vodi dr. sc. Dijana Tomić Linšak, a uz liječnika epidemiologa koji će i dalje dva puta tjedno, utorkom i petkom obavljati sanitarne preglede i izdavanje sanitarnih knjižica kao i ostale epidemiološke usluge, djelatnost zdravstvene ekologije bit će dostupna cijeli tjedan. (B. Č.)

OSNOVE O STAROSTI I STARENJU

OSNOVE O STAROSTI I STARENJU – VODIĆ UPUTA ZA AKTIVNO ZDRAVO STARENJE, 10.07.2012.

Pročitajte više...

PRIOPCENJE: Mjerna postaja Marišcina - Pogled

Nakon ucestalih pritužbi stanovništva sa podrucja opcine Viškovo na neugodne mirise koji se osjete sa podrucja buduceg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišcina, a u cilju što kvalitetnijeg informiranja javnosti, na internetskim stranicama Zavoda od subote 07.07.2012. dostupni su podaci o kakvoci zraka sa automatske mjerne postaje Marišcina – Pogled.

Pročitajte više...

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih udara.

Očekuje se pojava toplinskih udara i u Hrvatskoj, tako da se može očekivati i porast stope smrtnosti. Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od vrućina, što znači da Hrvatska mora biti spremna ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i biti spremna brzo djelovati.

Privitak sadriži i: Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30˚c

Pročitajte više...

Zaključci „Prve nacionalne konferencije o strategiji vrednovanja kakvoće meda”

Održana u Hotelu „Opatija“ 08. travnja 2011. godine

Pročitajte zaključke i prelistajte izlaganja...

Pročitajte više...

KONCENTRACIJE OZONA U ZRAKU

Priopćenje za medije

Visoke temperature i jaka fotokemijska aktivnost uz prisutstvo više izvora emisija prekursora ozona, te prisutni morski aerosoli u posljednjih par dana uzrok su prekoračenju satnih upozoravajućih i kritičnih koncentracija ozona u priobalnom području.

Pročitajte više...

OPREZ KUPAČI LOŠI REZULTATI ŠESTOG ISPITIVANJA KAKVOĆE MORA NA RIJEČKIM PLAŽAMA

Obilne kiše zagadile more na Kantridi Ne preporuča se kupanje kod Rekreacijskog centra »3. maj« i u istočnom dijelu kod stadiona, a more je tek zadovoljavajuće na zapadu stadiona, kod Vile Nore i na plaži Ploče

Pročitajte više...

3. Međunarodni znastveno–stručni simpozij

„Sanitarno inženjerstvo – Sanitary Engineering“ Hotel „Opatija“, Opatija 10-12. studenog 2011. godine

Stručnjaci i znanstvenici iz više zemalja, imat će prilike sudjelovati u nadasve zanimljivom znanstvenom i stručnom programu, koji će u trajanju od tri dana, pružiti jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu važnih znanstvenih dostignuća, ideja i informacija u području sanitarnog inženjerstva i njemu srodnih polja. Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem pridonesete radu i uspjehu Simpozija kao najznačajnijeg okupljanja struke u području sanitarnog inženjerstva na ovim prostorima.

Više informacija možete naći na www.husi.hr/kongres_2011/.

KAKVOĆA MORA NOVO ISPITIVANJE OTKRILO DA MORE NIJE SVUGDJE IZVRSNO

Zelena točka na zapadu plaže Ploče

More »dobre« kvalitete je i na plažama Igralište te ispod Dječje bolnice, ispod Doma umirovljenika te na plaži Glavanovo – istok

Pročitajte više...

ONEČIŠĆENJE ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BILJEŽI BOLJU KVALITETU ZRAKA

Krasica najteže diše

Premda je na području Krasice kakvoća zraka tijekom prošle godine prešla iz druge u prvu kategoriju gledajući prosječne dnevne koncentracije sumporovog dioksida, prema izmjerenim satnim koncentracijama istog plina s tamošnje mjerne postaje AP Krasica, ovo područje ima čak treću kategoriju zraka.

Pročitajte više...

OPASNE IGRAČKE I POSUĐE

RIJEKA Ispitivanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ ukazuju na to da na tržištu postoji značajan broj igračaka koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost djece. Lani je ispitano 37 uzoraka dječjih igračaka, od čega njih 16,2 posto nije bilo sukladno propisima zbog neadekvatne izrade, nedopuštenih materijala ili otpuštanja bojila. Ispitana su i 44 uzorka posuđa i pribora za jelo, od čega njih 4,5 posto nije odgovaralo zbog otpuštanja metala i neadekvatne izrade. (A.P.)

PRAĆENJE KVALITETE MORA

RIJEKA Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ove će godine, prema prijedlogu župana Zlatka Komadine koji još mora potvrditi Skupština, pratiti kakvoću mora na ukupno 182 plaže, za što je u županijskom proračunu osigurana svota od 380 tisuća kuna. Kakvoću mora Zavod će ispitivati do 30. rujna, a na temelju rezultata određivat će pojedinačne ocjene nakon svakog mjerenja, godišnje ocjene na kraju sezone, te konačne ocjene kakvoće mora temeljene na mjerenjima tijekom zadnje četiri kupališne sezone.

Cilj praćenja, istaknuto je u prijedlogu župana, prije svega je zaštita zdravlja kupača, uz očuvanje i održivo korištenje plaža, kao i utvrđivanje izvora eventualnih onečišćenja, određivanje prioriteta u izgradnji novih kanalizacijskih sustava i praćenje postojećih te turistička promidžba Hrvatske. Ocjene kakvoće mora objavljuju se na internetskim stranicama Zavoda, županije i Ministarstva zaštite okoliša. (M.Gl.)

ESCHERIA COLI RIJEČKI EPIDEMIOLOZI I DOSAD SU SE SUSRETALI S POJAVOM ISTOVRSNE BAKTERIJE

Mjere opreza i prevencije – pranje ruku i hrane U slučaju da se pojavi sumnja na zarazu, a to je u prvom redu proljev i krvava stolica, potrebno je odmah kontaktirati liječnika, napominje dr. Đana Pahor

Pročitajte više...

RIJEČANI PROTIV PUŠENJA

RIJEKA »Ne cigaretama« jučer se u povodu Svjetskog dana nepušenja govorilo na više mjesta u Rijeci, a svoju svijest o štetnosti pušenja pokazali su osnovnoškolci, građani te brojni poznati Riječani iz akademskih i kulturnih krugova.

Pročitajte više...

UPOZORAVAJUĆI REZULTATI MIKROBIOLOŠKE ANALIZE

Zagađena kišnica u šternama na Grobnišćini i Drenovi

Od 20 uzoraka kišnice, 75 posto je bilo neispravno Cilj akcije bio je potaknuti ljude da čiste i održavaju svoje šterne RIJEKA.

Pročitajte više...

SUBOTA MATULJI, ZANIMLJIV I KORISTAN PROGRAM »ZAJEDNO DO ZDRAVLJA«

Prevencijom debljine do zdravog srca MATULJI »Zajedno do zdravlja« naziv je programa koji će se ove subote, 28. svibnja od 10 do 13 sati održati ispred zgrade Općine Matulji. Program u organizaciji Općine Matulji provodi se u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, liječnicima i matuljskim udrugama. Glavne teme ovogodišnje akcije su »Zdravo srce« i »Prevencija debljine«. – U projekt su uključeni brojni liječnici, specijalisti koji će pružati besplatne liječničke savjete građanima. Na raspolaganju građanima bit će specijalisti obiteljske medicine, kardiolozi, okulisti, fizijatri, psiholozi, logopedi, pedijatri, stomatolozi... U akciju se uključio i Crveni križ Matulji čiji će aktivisti obavljati mjerenje tlaka, šećera te masnoća u krvi. Predstavit će se i ljekarne sa svojim proizvodima te će posjetitelji moći pogledati štandove sa zdravim prehrambenim proizvodima. Športsko ribolovno društvo »Preluk« pripremit će nešto zdrave hrane iz morskih dubina, a upriličit će se i prezentacija nordijskog hodanja te će Planinarsko društvo Lisina zainteresirane povesti na kraće planinarenje. Obavljat će se i kontrola sportaša, a bit će i drugog prigodnog programa, plesa, sporta i glazbe – sažetak je to programa ovogodišnje akcije koji je otkrila zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj na press konferenciji kojoj su prisustvovali i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović i koordinator akcije Petra Šuljić. Mićović je istakao i zahvalio Općini Matulji što sustavno i kvalitetno rade i promišljaju zdravo, a koordinatorica akcije napomenula kako je prošlogodišnja akcija bila dobro prihvaćena te kako su ove godine osmislili za svaku dobnu skupinu ponešto te kako postoje programi namijeneni djeci i oni za odrasle. U sklopu akcije, 1. lipnja na igralištu osnovne škole u Matuljima upriličit će se i svečano podizanje Zelene zastave u povodu dobivanja međunarodnog statusa Eko vrtić za Dječji vrtić Matulji. Ma. KIRIGIN

Pročitajte više...

EKOLOŠKI PROGRAMI DO 5. LIPNJA

RIJEKA U sklopu projekta Ekološka dekada te u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Eko centar mladih čuvara okoliša DND-a Rijeka, JU »Priroda«, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ te Nastavni zavod za javno zdravstvo do 5. lipnja organiziraju niz programa s ciljem utjecaja na stvaranje pozitivnih stavova i odnosa prema okolišu.

Pročitajte više...

U MATULJIMA POČINJE KORISTAN PROJEKT

Kako zdravo smršavjeti i održati željenu težinu

MATULJI Projekt »Prevencija, rano otkrivanje i liječenje prekomjerne težine« u organizaciji Općine Matulji te Nastavnog zavoda za javno zdrvstvo predstavljen je na jučerašnjoj pressici, a građani se već sada mogu prijaviti za sudjelovanje u radionicama koje će se održavati tijekom lipnja i srpnja.

Pročitajte više...

Priručnik za stanovanje na razini Hrvatske

RIJEKA, Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske koja je na temu odogovornosti suvlasnika i obveza upravitelja u upravljanju nekretninama u Zagrebu koncem ožujka već održala prvi takav nacionalni stručni skup, jučer je nastavila raspravu o ovoj problematici u riječkoj Transadriji na okruglom stolu.

Pročitajte više...

GODIŠNJI REZULTATI ISPITIVANJA KAKVOĆE MORA ZA KUPANJE

Kantrida i dalje najkritičnija zona

RIJEKA U sklopu izvješća o rezultatima ispitivanja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, kvaliteti pročišćene otpadne vode te kakvoći mora za kupanje u 2010. godini, na jučerašnjem gradonačelnikovom kolegiju...

Pročitajte više...

PROBLEMI S VODOM TIJEKOM VIKENDA ZAREDALE PRITUŽBE GRAĐANA MORAVICA NA PROBAVNE SMETNJE

Zbog preklorirane vode, inspekcija u Moravicama

Automatski klorinator u cjevovodu Ribnjak najvjerojatnije je ispustio veću količinu klora od dopuštene, no sustav je sam isprao višak klora, pa je stanje stabilizirano

Pročitajte više...

HACCP edukacija

PROGRAMI EDUKACIJA IZ PODRUČJA HIGIJENE HRANE I HACCP-A ZDRASVTVENA ISPRAVNOST HRANE

Pročitajte više...

EKOLOGIJA OBNOVLJEN SUSTAV INE NA URINJU ZA PRAĆENJE MOGUĆEG ZAGAĐENJA

Zrak oko Rafinerije prate četiri postaje

Postaje Kostrena – Urinj, Paveki, Vrh Martinšćice i Krasica uz ranije parametre mjere i razinu amonijaka, merkaptana te lebdećih čestica

Pročitajte više...

PRVA NACIONALNA KONFERENCIJA O STRATEGIJI VREDNOVANJA KAKVOĆE MEDA

Hotel „Opatija“ 08. travnja 2011. godine, Opatija

ORGANIZATORI:Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Pročitajte više...

Javna tribina povodom WWD 2011 "Posebnosti krških područja u opskrbi vodom za piće"

Pozivamo Vas na Javnu tribinu povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2011 (WWD 2011) koja će se održati u Vijećnici Grada Rijeke 22. ožujka 2011. godine s početkom u 13.30 sati. Ovogodišnja Javna tribina posvećena je “Posebnostima krških područja u opskrbi vodom za piće“, a održava se pod službenim sloganom Svjetskog dana voda 2011 - "Voda za gradove: odgovor na urbani izazov“.

Organizatori: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo - Komora sanitarnih inženjera i tehničara, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Hrvatske vode

Više o svemu dostupno je u rubrici novosti na www.husi.hr

Komora HUSI

Sumpor Kostrenjane stavio pod posebne mjere zaštite

RIJEKA – Posebne mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša u trajanju od dva sata proglašene su u utorak na području Općine Kostrena, zbog izmjerenog prekoračenja kritične vrijednosti SO2 u zraku na mjernoj postaji za praćenje kvalitete zraka kod Ina-inženjeringa na Urinju.

Mjere u vidu preporuke starijim osobama, kroničnim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci da ne izlaze na otvoreno proglasio je načelnik Miroslav Uljan, oko 16 sati i 30 minuta.

– Reagirali smo odmah po dojavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo da su prekoračene kritične vrijednosti sumpornog dioksida. Bili smo u stalnom kontaktu sa Zavodom i s direktorom rafinerije Ivanom Krešićem, koji je odmah naložio prelazak na korištenje goriva s niskim udjelom sumpora u rafineriji pa je razina SO2 oko 18 i trideset pala ispod dopuštene granice, nakon čega smo i opozvali posebne mjere zaštite, kazao je Uljan, dodajući kako će se i dalje pozorno pratiti rezultati mjerenja kakvoće zraka, kako bi se na vrijeme interveniralo u slučaju ponavljanja incidenta.

¸

Sličan incident nedavno se, podsjećamo, dogodio i u Bakru, kada su na mjernoj postaji Krasica također izmjerene povišene vrijednosti SO2, zbog čega je i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić tada bio proglasio posebne mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša.

Autor: Marinko Glavan Objavljeno: 18. siječnja 2011. u 19:54

Izvješće o kretanju prijava oboljenja - smrti od gripe u PGŽ

Poštovani,

Izvješće o kretanju prijava oboljenja - smrti od gripe u PGŽ u razdoblju od 01.01.2011. do 07. 01. 2011.g.

Pročitajte više...

Gripa 2011.

Laboratorij nacionalnog centra za influenzu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo javio je da je u posljednjem tjednu dokazao u nekoliko pacijenata infekciju virusom gripe. Do sada je uvrđen virus A/H3N2/ u jednom slučaju, a u ostalima pandemijski AH1N1/pdm2009. Sa zbirnim prijavljivanjem gripe započinje se u epidemiološkom tjednu od 22.12. do 31. 12. 2010. godine.

Pročitajte više...

Stručnjake i ekologe brine manjkava kontrola zraka

Mjerne stanice na Urinju trebalo je mijenjati jednu po jednu

Martinšćica, Paveki i Krasica bit će opet u funkciji najkasnije do 23. siječnja 2011. godine, a do tada, kažu u Ini, neće operativno proraditi ni novi pogoni u Rafineriji Svi pogoni Rafinerije bit će zaustavljeni u razdoblju od 15. prosinca do 5. siječnja.

Pročitajte više...

Cijepljenje protiv gripe sezona 2010/2011.

Poštovani,

Stanovnici koji ne pripadaju kategorijama za koje je cjepivo besplatno, a žele se preventivno cijepiti, sami snose troškove cijepljenja. U tom slučaju, prema dopisu HZZO-a troškove podmiruje svaka cijepljenja osoba sama i to 65 kuna za primljenu jednu dozu cjepiva. U Zavodu se cijepljenje za te osobe obavlja svaki radni dan od 8 do 16 sati, prizemno, desno, soba 5.

Pročitajte više...

Obavijest o aktivnostima - projekt Revitalizacija i nadogradnja sustava imisijskog monitoringa Rafinerije nafte Rijeka

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će tijekom ovoga tjedna, sukladno terminskom planu projekta Revitalizacija i nadogradnja imisijskog monitoringa Rafinerije nafte Rijeka, započeti aktivnosti sukcesivnog iskapčanja mjernlh analizatora na 3 imisijske postaje (Paveki, Vrh Martinšćice i Krasica).

Pročitajte više...

ZDRAVA HRANA ZA VRTIĆARE

HRELJIN Mališani područnog vrtića Hreljin jedu zdravo i raznoliko – tko to još ne zna mogao je saznati na prezentaciji zdrave prehrane održanoj u vrtiću ovih dana. Što i kako jedu djeca dok se nalaze u vrtiću, i kako bi trebala jesti ostatak vremena, govorila je nutricionistkinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i suradnica vrtića Sandra Pavičić– Žeželj koja s vrtićem surađuje još od 2001. godine.

– U vrtiću se svakodnevno nudi zdrava i uravnotežena prehrana, kaže Pavičić– Žeželj koja je roditeljima održala prezentaciju o načinu na koji bi trebalo slagati dječje obroke. – Hrana mora biti dobro planirana, sastojati se od pet obroka dnevno od kojih u vrtiću nudimo četiri, i mora biti raznovrsna. Tako se ovdje na meniju nalaze i zob, i proso, sve vrste povrća, leća, kukuruz, suho voće, nema gotovih industrijskih proizvoda, svakodnevno se jedu juhe..., nabrojala je nutricionistkinja.

Nakon predavanja prezentirana su i degustirana jela koja se nude u ovom dječjem vrtiću a u čijoj su pripremi sudjelovala i sama djeca. (J.A.)

GRIPA CIJEPLJENJE U AMBULANTAMA POČELO JUČER, A U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO POČINJE U PONEDJELJAK

Cjepivo štiti od četiri virusa

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, zdravstvene radnike i trudnice, kronične bolesnike i osobe koje žive s rizičnim pacijentima

Pročitajte više...

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI U ZNAKU EDUKATIVNIH I HUMANITARNIH AKTIVNOSTI

Ovisnošću se treba baviti svakodnevno, a ne prigodno

RIJEKA U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, što se obilježava od jučer do 15. prosinca, u Rijeci će se održati niz sportskih, humanitarnih, edukativnih i inih aktivnosti čiji je krajnji cilj borba protiv ovisnosti.

Pročitajte više...

„Zagađena voda“

Dizenterija zaprijetila Čabranima

Voda je često fekalno zagađena jer sustav kanalizacije nije kvalitetno riješen, kaže epidemiolog dr. Dobrica Rončević. Sva izvorišta nisu u sustavu automatskog kloriranja

Pročitajte više...

„NACIONALNA STRATEGIJA ZAŠTITE MENTALNOG ZDRAVLJA SLUŽIT ĆE SE METODAMA PREVENCIJE ŽUPANIJSKOG ZZJZ-a“

Preventiva Zavoda uzor državnom programu

RIJEKA Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u svom preventivnom djelovanju u očuvanju mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, otišao je najdalje od svih ostalih vodećih centara u Hrvatskoj, zbog čega će njegovi programi biti predloženi kao sastavni dio Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja

Pročitajte više...

GRIPA 2010./2011.

Sredinom mjeseca studenog dolazi 53 000 doza cjepiva za PGŽ 2010/2011. SASTAV CJEPIVA PROTIV GRIPE ZA SEZONU 2010/2011.

Pročitajte više...

„Dostupnija i kvalitetnija javnozdravstvena zaštita u Općini Klana“

Poštovani,

Općina Klana, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Udruženje obrtnika organiziraju tribinu pod nazivom: „Dostupnija i kvalitetnija javnozdravstvena zaštita“ koja će se održati u subotu 23.10.2010. godine u 10:00 sati u Klani u Kino sali.

Pročitajte više...

„Koračajmo zajedno“

Poštovani,

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko - goranske županije, Odsjek za prevenciju nasilja od ove godine pokrenuo je novi pilot program, školu odgovornog roditeljstva „Koračajmo zajedno“ namijenjenu roditeljima djece iz vrtića. Program će se provesti u suradnji s Dječjim vrtićem Rijeka na dvije lokacije (vrtičkim podcentrima) i uz potporu Ministarstva obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pročitajte više...

Simpozij: Primjeri dobre prakse u brizi za starije osobe PGŽ i inicijative za unapređenje

Poštovani,

izuzetna nam je čast pozvati Vas na simpozij “Primjeri dobre prakse u brizi za starije osobe i inicijative za unapređenje”, koji će se održati 29.9.2010. godine, u hotelu Ambasador u Opatiji s početkom u 9,30 sati.

Pročitajte više...

Screening psihološkog razvoja učenika

Rijeka »prati« mentalno zdravlje sedmaša

U pet riječkih osnovnih škola starta i program »RASTEM« namijenjen prvašićima u kojem je naglasak na socioemocionalnom učenju i smanjenju agresivnog ponašanja

Pročitajte više...

Poziv na obilježavanje Svjetskog dana srca RADIMO SA SRCEM

Poštovani,

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Gradom Rijeka, organizira 24. rujna. 2010. godine obilježavanje Svjetskog dana srca, s porukom Radimo sa srcem.

Pročitajte više...

Povećana koncentracija SO2 na Krasici zbog kvara na INA-inoj peći

BAKAR – »Za cijelo područje Grada Bakra određujem posebnu mjeru zaštite zdravlja i okoliša u vidu preporuke da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe ne izlaze na ulicu«.

Pročitajte više...

NAVALA INSEKATA NATJERALA RIJEČANE DA POTRAŽE POMOĆ STRUČNJAKA

Komaraca ovog ljeta više nego ikad prije Špricanje ne rješava problem jer sve dok su u blizini legla komaraca, novi će se pojaviti na istom mjestu samo nekoliko dana kasnije RIJEKA Posljednjih dana telefon u Odsjeku za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

Pročitajte više...

OBAVIJEST O BESPLATNOM SOS TELEFONU

Novi list - datum objave: 23.6.2010 Rubrika: Rijeka VLADIMIRU MIĆOVIĆU TREĆI RAVNATELJSKI MANDAT U NZZJZ-a Prof. dr. Vladmir Mićović obnašat će dužnost ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i u predstojećem četverogodišnjem mandatu koji će mu ujedno biti i treći mandat na čelu ove ustanove. Izbor Mićovića jednoglasnom odlukom potvrdilo je Upravno vijeće ove ustanove, izabravši tako starog ravnatelja između još dvoje kandidata koji su konkurirali na natječaju za čelno mjesto Zavoda, prof. dr. Tomislava Rukavine te dr. Avelina Baretića. B. ČALUŠIĆ

Pročitajte više...

OBAVIJEST O BESPLATNOM SOS TELEFONU

Dana 08.06.2010. godine uspješno je provedeno redovito ocjenjivanje Hrvatske akreditacijske agencija prema zahtjevu norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Potvrđena je osposobljenost prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za fizikalno-kemijska, kemijska i mikrobiološka ispitivanja hrane, vode, eluata otpada i vanjskog zraka za 32. metode te proširenje za 3 metode te je sada Zdravstveno ekološki odjel akreditiran za ukupno 35 metoda!!! Posebnu zahvalnost za uspješni nadzor i proširenje zaslužuje predano tehničko osoblje Odjela.

Pročitajte više...

OBAVIJEST O BESPLATNOM SOS TELEFONU

Besplatni SOS telefon 0800 400 405 u Rijeci kreće s radom u četvrtak 29. 04. 2010. godine, u vremenu od 13:30 do 15:30. i biti će u funkciji svaki četvrtak u istom periodu

Pročitajte više...

Otvara se nova ispostava Zavoda za javno zdravstvo

Zahvaljujući ispostavi mještanima Viškova trebali bi postati dostupni liječnički pregledi, cijepljenja, anketiranja, tečajevi i ispiti higijenskog minimuma, izdavanje i potvrde sanitarnih knjižica, ali i sistematski pregledi predškolaca i školaraca, uzorkovanje hrane, zraka i vode, kao i djelatnosti socijalne medicine

Pročitajte više...

Nastavak programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u žena iz PGŽ-a

Četvrtina žena bez ginekologa RIJEKA – Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, KBC-om Rijeka i specijalistima ginekolozima i ove će godine nastaviti s provođenjem programa »Rano otkrivanje raka vrata maternice u žena Primorsko-goranske županije«

Pročitajte više...

Srednjoj školi na dar specijalizirana laboratorijska oprema

MALI LOŠINJ – Odsjek za ekotoksikologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije donirao je lošinjskoj Srednjoj školi Ambroza Haračića specijaliziranu laboratorijsku opremu za potrebe praktičnog rada iz biologije i kemije.

Pročitajte više...

Sanitarni inženjeri obilježili Svjetski dan voda s naglaskom na more

Pomno praćenje obale i kvalitete morske vode Primorsko-goranska županija broji 35 plaža koje ističu Plavu zastavu, a koja pored ostalog govori i o izvanrednoj čistoći mora

Pročitajte više...

Čak 95 posto liječnika susrelo se s obiteljskim nasiljem

Gotovo svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i patronažne sestre, tvrde da su u svom svakodnevnom radu došli u doticaj s nekim od oblika nasilja u obitelji...

Pročitajte više...

Konferencija “Upravljanje zdravstvenim rizicima u školama”

Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo - Komora sanitarnih inženjera i tehničara, Nastavni zavod za javno zdravstvo, Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo organiziraju Stručno edukativnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem “UPRAVLJANJE ZDRAVSTVENIM RIZICIMA U ŠKOLAMA” Grand Hotel “Četiri opatijska cvijeta” Opatija, 23. travnja 2010. godine

Više informacija možete naći na www.husi.hr.

”Svjetski dan voda 2010 - WWD 2010”

Javna tribina "Programi praćenja kvalitete morskog okoliša obalnog područja Jadrana", Vijećnica Grada Rijeke, 22. ožujka 2010. godine. 13.00 sati

Više informacija možete naći na www.husi.hr.

JEKA: Javna edukativna kampanja za promicanja ispravne uporabe antimikrobnih lijekova

Antibiotici su djelotvorni lijekovi koji mogu izliječiti brojne infekcije uzrokovane bakterijama i spasiti život. Ali, kada se uzimaju na neispravan način, mogu uzrokovati više štete nego koristi. Postoji mnogo različitih vrsta antibiotika, a svaki od njih djeluju različito i na različite bakterije.Informacije na telefon 08009432

Pročitajte više...

Cjepljenje drugom dozom cjepiva Focetria

Osobe starosti do 8 godina i starije od 60 godina koje su cijepljene prvom dozom cjepiva protiv pandemijske gripe, trebaju primiti i drugu dozu cjepiva nakon najmanje tri tjedna od prve.

Budući da se kod navedenih dobnih skupina tek primanjem druge doze postiže odgovarajuće visoka razina zaštite protiv pandemijske gripe, pozivamo liječnike da primjene drugu dozu kod svih spomenutih prethodno cjepljenih pacijenata.

Osim kod svojih odabranih obiteljskih liječnika, osobe starije od 60 godina mogu dobiti drugu dozu cjepiva protiv pandemijske gripe i na Epidemiologiji NZZJZ PGŽ u Rijeci i ispostavama.

Pročitajte više...

Poziv za trajni simpozij za liječnike

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Rijeka, a u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, održava se

Očekuje se da će dobar dio upita biti u svezi cjepiva za gripu, pa je pozvan i predavač Imunološkog zavoda iz Zagreba.

Predavanje će se održati u četvrtak, 17. prosinca 2009. godine, s početkom u 18,00 sati na Medicinskom fakultetu (Braće Branchetta 20), dvorana I.

Pročitajte više...

Cjepljenje protiv sezonske i pandemijske gripe u NZZJZ PGŽ

Cijepljenje protiv gripe na epidemiološkom odjelu u Rijeci obavlja se radnim danom od 08-18h

Pročitajte više...

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV HIV/AIDS-A

Dana 1.12. obilježava se Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a pod motom 'Stop AIDS. Keep the promise' (Zaustavimo AIDS. Održimo obećanje.), a ove godine naglasak na 'right to live' (pravo na život).

Pročitajte više...

Poziv cjepiteljima: preuzimanje cjepiva protiv sezonske gripe u NZZJZ PGŽ

U Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je 1.12.2009. godine stiglo cjepivo protiv sezonske gripe.

Cjepitelji (obiteljski liječnici, pedijatri i drugi) mogu cjepivo preuzeti u NZZJZ 2.12.2009. i 3.12.2009. godine od 8.00 do 19.00 sati te nadalje radnim danima od 8.00 do 15.00.

Pročitajte više...

Poziv cjepiteljima: preuzimanje cjepiva Focetria u NZZJZ PGŽ

U Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je 26.11.2009. godine stiglo 11500 doza monovalentnog Focetria cjepiva.

Cjepitelji (obiteljski liječnici, pedijatri i drugi) mogu cjepivo Focetria preuzeti u NZZJZ 27.11.2009. godine do 19.00 sati, 28.11.2009. godine od 8.00 do 12.00 sati, te ponedjeljak 30.11. od 8.00 do 19.00 sati.

Pročitajte više...

Kretanje prijava oboljenja od gripe u PGŽ

Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prati kretanje prijava oboljelih od gripe prema podacima dobivenim od doktora medicine.

Pročitajte više...

Cjepljenje protiv sezonske gripe

Do sada dostavljene količine cjepiva protiv sezonske gripe isporučene su svim cjepiteljima.

Kako još očekujemo naručenu preostalu količinu cjepiva, cjepljenje osoba koje su pod povećanim rizikom i koje cjepljenje ne plaćaju, nastavit će se po isporuci cjepiva.

O tome će javnost biti pravovremeno izvještena putem medija.

Dok se ne procijepe osobe pod povećanim rizikom koje cjepljenje ne plaćaju, neće se provoditi cijepljenje zainteresiranih uz naplatu. O eventualnom početku cijepljenja za te kategorije javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Pročitajte više...

Prvi internacionalni simpozij o otpadnim vodama

Na internacionalnom simpoziju o otpadnim vodama, koji će se održati 24.11.2009. godine u hotelu Ambasador u Opatiji, s aspekta ekologije i javnog zdravstva organiziranom od VTT kvaliteta upravljanja d.o.o. uz suradnju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Rijeka, pod vodstvom ravnatelja prof.dr.sc. Vladimira Mićovića, dr.med..  

Pročitajte više...

Strategija gripe H1N1

Nova gripa tip A H1N1 potvrđena je u Hrvatskoj, a prvi slučaj u našoj županiji zabilježen u srpnju 2009. godine.

Svi do sada oboljeli imali su blaže simptome bolesti te gripu preboljeli bez komplikacija. Klinička slika i tijek gripe u ovih oboljelih bili su isti kao i svake zimske sezone kada je nazočna epidemija tzv. sezonske gripe.

U očekivanju povećanog pobola od gripe...

Pročitajte više...

Škola zdravog srca

U sklopu programa "Prevencija bolesti srca i krvnih žila kod stanovnika Primorsko-goranske županije", Nastavni zavod za javno zdravstvo organizira školu zdravog srca koja će se održati u srijedu 16. 9. 2009. s početkom u 11.00 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, Krešimirova 52 a, u dvorani na petom katu.

Škola je namijenjena svima koji žele zadržati ili povratiti zdravlje krvožilnog sustava i zato je otvorena i besplatna.

Pročitajte više...

Osobna zaštita u slučaju širenja novog virusa gripe A (H1N1)

U svezi pojave novog tipa virusa gripe A (H1N1) na našim stranicama možete pročitati najnovije naputke u svezi osobne zaštite u slučaju širenja novog virusa gripe A. Trenutno značajni broj oboljelih sa dokazanim širenjem sa čovjeka na čovjeka je u SAD, Meksiku i Kanadi.

Pročitajte više...

Programi provedbe DDD mjera

Na temelju članka 5. stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN RH. 79/07;113/08) (u daljnjem tekstu Zakon), Hrvatski zavod za javno zdravstvo predlaže Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zarazni bolesti.

Pročitajte više...

HACCP vodiči dobre higijenske prakse

Na temelju dugogodišnje suradnje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije i Hrvatske obrtničke komore, izrađeni su "Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje“ i "HACCP vodič – Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje."

Pročitajte više...

Kretanje prijava oboljenja od gripe u PGŽ

Higijensko epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prati kretanje prijava oboljelih od gripe prema podacima dobivenim od doktora medicine.

Pročitajte više...

UPRAVLJANJE ZDRAVSTVENIM RIZICIMA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

“Stručno edukativni seminar “UPRAVLJANJE ZDRAVSTVENIM RIZICIMA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA” održati će se u Grand Hotelu “Četiri opatijska cvijeta” u Opatiji, 05.lipnja 2009. godine.
Na seminaru će biti obrađeni zdravstveni rizici i njihova kontrola...

Pročitajte više...

Registar subjekata u poslovanju s hranom pod stručnim nadzorom NZZJZPGŽ.

NZZJZ PGŽ uvodi Registar subjekata u poslovanju s hranom koji nastavno na izmjene zakonskih propisa (Zakon o hrani NN 46/07 i Pravilnik o higijeni hrane NN 99/07) provode dobru higijensku praksu i sustav samokontrole po načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP) uz stručne usluge i nadzor Epidemiološke službe Zavoda.

Registar je dostupan preko slijedećeg linka.

Demantij

Na tržištu Republike Hrvatske reklamira se i prodaje Aqua Detox Foot Spa – kadica za detoksikaciju. Javnosti dajemo informaciju da ni Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije niti Gordana Pošćić, viši fizikalni terapeut, koji se spominju u reklami proizvoda, nemaju nikakve veze s njegovim mjerenjem, certificiranjem, istraživanjem ili distribucijom.

Dobrodošli na nove internet stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Nadamo da će Vam ovako unaprijeđene te proširene internet stranice biti od višestruke koristi. Funkcionalnih poboljšanja ima mnogo, što će Vam olakšati korištenje naših stranica.

Osim proširenja mogućnosti, osvježili smo i vizualni identitet stranica, za koji se nadamo da će Vam se svidjeti i učiniti Vaš boravak na našim stranicama ugodnijim.

”Kontrola štetnika - Pest Control”

6. i 7.11.2008. održavanje Stručnog seminara u Hotelu "Bristol" Opatija.

Više informacija možete naći na www.husi.hr.

Obilježavanje 50 godina Narodnoga zdravstvenog lista

Ove godine Narodni zdravstveni list obilježava 50 godina izlaženja: prvi broj iz tiska je izašao na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja 1958. godine.

Pola stoljeća promicanja zdravlja proslavili smo 5. travnja 2008. na riječkom Korzu, s građanima kojima smo pripremili bogatu ponudu zdravih proizvoda i promidžbenih materijala – brošura i letaka.

A za 50. godina uspješnog rada nagrađeni smo Poveljom Republike Hrvatske odlukom Predsjednika republike Stjepana Mesića, te Zlatnim Grbom Grada Rijeke.

A R H I V A  V I J E S T I

<< povratak na naslovnicu 
MONITORING
OBAVIJESTI