DOWNLOAD      .pdf 

          
studeni-prosinac

          


 

 

 

 

 

Uvodnik

PREHRANA I ZDRAVLJE

Prehrana, ili uzimanje hrane radi održavanja života, daje značaj samome pojmu. Hrana kao dnevna potreba potpuno je uključena u pojam zdravlja.

  

Bolesti jednjaka

PRAVILNA PREHRANA KAO TERAPIJA

Najčešća oboljenja jednjaka su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i karcinom. Na oba stanja može, kao dodatak liječenju, utjecati način prehrane. Stoga se on preporuča kako bi olakšao simptome i ubrzao terapiju.

  

Bolesti želuca i dvanaesnika

ŠTO TO ŠTIPA U ŽELUCU

Peptički ulkus (vrijed, čir) je ranica na sluznici probavnoga trakta koja prodire u dublje slojeve stijenke i zarasta ožiljkom. Najčešće je sijelo peptičkoga ulkusa u želucu i dvanaesniku, ali se može pojaviti i u jednjaku i početnom dijelu tankoga crijeva.

  

Prehrana osoba sa žučnim kamencima

NIŠTA MASNO

Žučni mjehur je organ smješten ispod jetre i služi kao rezervoar žuči koja nastaje u jetri. Najvažnija je uloga žuči u probavi masti iz hrane. Prilikom unosa hrane u probavni trakt dolazi do podražaja žučnjaka i izlučivanja žuči kroz žučovod u početni dio tankoga crijeva. Na njenu pojačanu aktivnost posebno djeluje masna hrana.

  

Prehrana i maligne bolesti

SLATKIŠI HRANE RAK

Hrana ima presudan utjecaj na zdravlje. Najnovija istraživanja pokazuju da se pravilnom prehranom broj kancerogenih bolesti može smanjiti najmanje za trećinu.

  

Malnutricija

NI PREVIŠE, NI PREMALO

Pod pojmom malnutricije podrazumijeva se i pothranjenost i preuhranjenost. Malnutriciju također možemo opisati kao nedovoljnu, preobilnu ili neuravnoteženu prehranu, odnosno prehranu u kojoj može biti zadovoljen unos kalorija, ali je nedostatan unos nekih hranjivih tvari, vitamina ili minerala.

  

Pravilna prehrana kod osoba s dijabetesom

KAD ŠEĆER ZAGORČI

Pravilna prehrana je, uz tjelesnu aktivnost, izuzetno važna u liječenju dijabetesa tipa 2. Ovdje ćemo dati samo osnovne smjernice vezane uz pravilnu prehranu.

  

Europski dan oralnoga zdravlja - 12. rujna 2014.

ŠEĆERNA BOLEST I ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE

Dvanaestog rujna obilježava se Europski dan oralnoga zdravlja koji je ove godine bio posvećen osobama sa šećernom bolešću. Europska udruga doktora dentalne medicine, u suradnji s Europskom regijom Međunarodne dijabetičke federacije pokrenula je projekt pod nazivom Oralno zdravlje i dijabetes radi edukacije o povezanosti zdravlja usne šupljine i šećerne bolesti.

  

Celijakija, alergija na pšenicu i preosjetljivost na gluten

ZRNO PO ZRNO – NEDAĆA

Žitarice, osobito pšenica, smatraju se temeljem prehrane; nekad su značile napredak i bogatstvo civilizacije. Od svih žitarica pšenica ima najveće socio-ekonomsko, političko, kulturalno i vjersko značenje. Ona je najraširenije uzgajana žitarica u svijetu, a potražnja za njom sve je veća, pa i u zemljama koje su klimatski neprikladne za njen uzgoj, zbog uvođenja „zapadnog“ načina prehrane.

  

Alergija na hranu

ZABRANJENO VOĆE

Osim osnovne prehrane, hrana nam pruža i osjećaj zadovoljstva te kulinarski i društveni užitak. Većina ljudi bez problema uživa u konzumaciji raznolike hrane. Međutim, za mali postotak ljudi konzumacija određenih namirnica, čak i u malim količinama, može izazvati po život opasne alergijske reakcije. Oko 4-8% male djece i 2-4% odraslih osoba u razvijenim zemljama pati od alergija na hranu

  

Prehrana osoba s povišenim vrijednostima mokraćne kiseline i gihtom

NAPAD NA ZGLOBOVE

Mokraćna kiselina (acidum uricum) normalni je sastojak krvi. Ona u normalnim uvjetima nastaje kao završni produkt razgradnje purina, koji su sastavni dio nukleinskih kiselina pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla.

  

Prehrana u trudnoći

VAŽNA KVALITETA, A NE KOLIČINA

Navike u prehrani određuju naše zdravlje mnogo izravnije nego što pretpostavljamo. Ključnu ulogu za zdravlje buduće majke i djeteta u razvoju ima punovrijedna i raznovrsna prehrana. Potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima u trudnoći jedva da se povećavaju - od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 - 300 dodatnih kalorija na dan.

  

Pretilost u djece

OD VIŠKA GLAVA BOLI

"Ako bismo svakom pojedincu mogli
odrediti odgovarajuću količinu hrane i vježbi,
ni previše, ni premalo,
pronašli bismo najsigurniji put do zdravlja."
Hipokrat

  

Radne navike

RAD JE STVORIO ČOVJEKA

Navike su način obavljanja određenih radnji, koje su se ponavljanjem ili vježbanjem učvrstile tako da pri njihovom provođenju nije potrebno razmišljati kako ih treba obaviti.

  

Ječam

TRADICIONALNA NAMIRNICA ZA MODERNU PREHRANU

Sužen izbor svježih namirnica u hladno doba godine afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmijeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavređuje češću prisutnost na jelovniku.

  

O zdavlju ukratko

POREMEĆAJI PREHRANE ZA KOJE VJEROJATNO NISTE ČULI

Do pred malo, poremećaji prehrane nisu se shvaćali ozbiljno. Anoreksija se označavala jednostavno kao „manjak apetita“, a ona je, uz bulimiju, bila jedini poremećaj prehrane o kojem se govorilo. Danas se zna da postoje brojni poremećaji prehrane i da su to ozbiljne, često vrlo teške bolesti, čiji simptomi su u početku vrlo nejasni i teško ih je prepoznati, a često dovode do ozbiljnog narušavanja zdravlja.