DOWNLOAD      .pdf 

          
SRPANJ-KOLOVOZ

          


 

 

 

 

 

uvod

PRAVILNA PREHRANA I ZDRAVLJE

Više nego ikad, o hrani ovise unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, ali i mnogi poremećaji zdravlja, odnosno bolesti

  

SVJETSKI TJEDAN DOJENJA OD 1. DO 7. KOLOVOZA 2017.

Zajedno u podršci dojenja

Svjetski tjedan dojenja 2017. veliča zajednički rad za opće dobro, koji daje dokazane rezultate, veće od zbroja naših pojedinačnih napora

  

OSNOVE PRAVILNE PREHRANE

TANJUR ZDRAVLJA

Većina svjetske populacije pati od jednog ili više prehrambenih problema, od pothranjenosti do bolesti vezanih s nepravilnnom prehranom pa je društvu nužno pružiti jednostavne i pravilne smjernice zdrave prehrane

  

OSNOVE PRAVILNE PREHRANE

TANJUR ZDRAVLJA

Većina svjetske populacije pati od jednog ili više prehrambenih problema, od pothranjenosti do bolesti vezanih s nepravilnnom prehranom pa je društvu nužno pružiti jednostavne i pravilne smjernice zdrave prehrane

  

KONTROLA TJELESNE TEŽINE

NEKA VAGA BUDE PRIJATELJICA

Razborit plan za skidanje prekomjerne tjelesne težine dozvolit će i omogućiti da se jede dobro, da se osjeća dobro i da se smanji težinauravnoteženom prehranom i umjerenim smanjenjem kalorija uz povećanje tjelesne aktivnosti<

  

PREBIOTICI, PROBIOTICI I SINBIOTICI

PREHRAMBENE DRAGOCJENOSTI

Brojni se korisni zdravstveni učinci mogu postići unošenjem hrane koja će uz djelovanje na mikrofloru crijeva pogodovati općem stanju organizma

  

CRIJEVNA MIKROBIOTA

ŽIVI SVIJET U NAŠIM CRIJEVIMA

Količina kratkolančanih masnih kiselina može se smatrati pokazateljem zdravstvenog stanja čovjeka, pa kada je riječ o njima ne vrijedi pravilo da je zasićeno nezdravo

  

HRANA I KISELOST ORGANIZMA

Alkaliziranje za dugovječnost i vitalnost

Pravilnim izborom i kombinacijom namirnica, te životnim stilom pomažemo organizmu da lakše funkcionira i riješi se toksina, što je prepreka brojnim bolestima za koje je dokazano da se razvijaju u kiseloj okolini.

  

PREHRAMBENI ADITIVI

Čitajte deklaracije da biste znali što kupujete u hrani i napitcima

Bojila, zaslađivači i pojačivači okusa nisu hranjive tvari, već kemikalije kojima industrija rješava svoje tehnološke, marketinške ili financijske probleme, stoga se upoznajte i sa značenjem E-brojeva.

  

GMO HRANA, PREDNOSTI I NEDOSTACI

MANIPULACIJA GENIMA OBUHVAĆA DESETINU USJEVA

Bakterije u koje je
ugrađen ljudski gen
koriste se za proizvodnju
hormona rasta i inzulina,
mnogi enzimi za
proizvodnju kruha i sira
dobiveni su pomoću GMO,
a genetski je modificirano 16 poljoprivrednih kultura

  

LCHF PREHRANA

USPJEŠAN TRETMAN KOD DIJABETESA, METABOLIČKOG SINDROMA I PRETILOSTI

Smanjen unos kalorija iz ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom kalorija iz prirodnih zdravih masnoća jer su masnoće od pamtivijeka važan dio ljudske prehrane, koji daje energiju, dugotrajnu sitost, vitamine topive u mastima i esencijalne masne kiseline, bez prijetnje zdravlju

  

ANEMIJA

SLABOKRVNOST, ČEST UZROK UMORA

Osim ostalih uzroka poput krvarenja ili problemima u stvaranju hemoglobina, danas nisu rijetki slučajevi da ljudi konzumiraju hranu koja ne sadrži dovoljno željeza

  

VAŽNOST KVALITETNOG ODMORA

SLOBODNO VRIJEME NIJE IZGUBLJENO VRIJEME

Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju mlade ličnosti koja nema dovoljno psihičkih, intelektualnih, fizičkih, a ni materijalnih snaga da samostalno i sigurno ovlada tim poljem vlastitog egzistiranja, slobodnim vremenom, a izloženi su visokoprofesionalnoj mašineriji koja ih pasivizira i pretvara u konzumente umjesto da razvijaju kreativnost i socioemocionalne vještine

  

POLAZAK U ŠKOLU

U PRVE ŠKOLSKE KORAKE S OHRABRENJEM I PODRŠKOM

Jedan od važnih preduvjeta za uspješan početak školovanja jest samostalnost, a samostalno dijete je samopouzdano, sretno i uspješno, pa dijete prije polaska u školu treba potaknuti na osamostaljivanje u brizi za sebe

  

MOJ SVIJET ŽIVLJENJA OD KOSTRENE DO KOSTRENE

ČAMCEM U BOLNICU

  

O ZDRAVLJU UKRATKO

ISTINE I ZABLUDE O GLUTENU

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi, dakle u žitaricama koje se svakodnevno, u obliku različitih proizvoda i jela, nalaze u obrocima gotovo svakog hrvatskog građanina.