PROGRAMI EDUKACIJA IZ PODRUČJA HIGIJENE HRANE I HACCP-A ZDRASVTVENA ISPRAVNOST HRANE
Odsjek za sanitarni nadzor Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ pruža usluge edukacije zaposlenika u cilju osposobljavanja istih na siguran rad sa hranom.
Navedene edukacije kategorizirane su kroz četri stupnjeva složenosti i opsegu teorijskog i praktičnog materijala koji se razrađuje , a ovisno o potrebi komitenata:
- 1. Osnovni pojmovi u okviru sigirnosti hrane, važeća zakonska regulativa, prava i obveze subjekata koji rade sa hranom
- 2. Dobra higijenska praksa (DHP) i dobra prozvodna praksa (DPP) i praktična primjena evidencijskih obrazaca sukladno važećim nacionalnim Vodičima,
- 3. Specifičnosti pojedine vrste objekta ovisno o kategoriji rizika i primjene HACCP načela i dokumentacije (planova, evidencijskih obrazaca) u dotičnom objektu
- 4. Metodologija izrade cijele HACCP studije.
Programi edukacija se izrađuju sukladno potrebama i specifičnostima samog objekta te postojećim razinama znanja zaposlenika.
Plan edukacije zaposlenika sadrži sljedeće teme koje se u sklopu edukacija razrađuju prema ranije utvrđenom trajanju i složenosti tečaja:
- 1. Poznavanje trenutno važećih zakona i pravilnika iz
područja koji reguliraju zdravstenu ispravnost hrane
i sanitarno-tehničke uvjete subjekata u poslovanju s
hranom
- 2. Poznavanje uvjeta za spriječavanje bolesti uzrokovanih
hranom (preduvjetni programi, uvjeti manipuliranja i
skladištenja hrane)
- 3. Vrste opasnosti u procesu rada s hranom
- 4. Karakteristike patogenih mikroorganizama
- 5. Poznavanje principa HACCP sustava
- 6. Uloga i važnost ljudskog faktora za održavanje HACCP
sustava
- 7. Postupci sa nesukladnim proizvodom (prijem, tijekom
rada)
- 8. Poznavanje rada sa mjernim uređajima (termometri)
i tzv.brzim testovima (oksidacija ulja, organsko
onečišćenje)
- 9. Poznavanje preventivnih i korektivnih mjera u
procesu proizvodnje hrane
- 10. Osobna higijena zaposlenika
- 11. Poznavanje mogućih utjecaja samog radnika na
zdravstvenu ispravnost hrane
Nudimo i tzv. „in house“ seminare u sjedištu objekta, za unapređenje poslovanja sa hranom primjenom načela DHP, DPP, HACCP-a, ISO 22000, i dr. a prema dogovoru.
Program edukacije možete skinuti ovdje